15 Nisan 2011 12:58

En fazla 80 kadın milletvekili seçilecek!

12 Haziran 2011 Seçimlerinde yarışacak milletvekili aday adaylarının açıklanması sonrasında, yazılı ve görsel medyada  Meclis’teki kadın milletvekili sayısının %9’dan %20’ ye çıkacağı ve kadınların Meclis’in beşte birini oluşturacağı üzerine haber ve yorumlar ortalığı kaplamış bulunuyor. Öyle ki Radikal

En fazla 80 kadın milletvekili seçilecek!
Paylaş
TAHİR ŞİLKAN

12 Haziran 2011 Seçimlerinde yarışacak milletvekili aday adaylarının açıklanması sonrasında, yazılı ve görsel medyada  Meclis’teki kadın milletvekili sayısının %9’dan %20’ ye çıkacağı ve kadınların Meclis’in beşte birini oluşturacağı üzerine haber ve yorumlar ortalığı kaplamış bulunuyor. Öyle ki Radikal gazetesi başta olmak üzere gazetelerin haber ve köşe yazılarında “yetmez ama..” başlıklı yazılara rastlanıyor. Bir çok değerlendirmede, Meclise 114 kadın adayın gireceği söyleniyor.Araştırma kuruluşu başkanı dahi yetersiz de olsa meclisteki kadın sayısının 2 katına çıkacağını ifade ediyor.   Haklı Kadın Platformu, Meclis’teki kadın sayısının 100-120 arasında değişeceğini ancak bu sayının da yetersiz olduğunu açıklıyor.

Bu rakamların nasıl belirlendiğini bilemiyorum. Büyük olasılıkla ; Seçimlerde yüzde 10 seçim barajını AKP, CHP ve MHP’nin geçeceği ve 2007 seçimlerinde olduğu üzere bu kez de bağımsız aday çalışmasının başarılı olacağı öngörüsüne dayanıyor. Biz de bu seçimlerde böyle bir sonuç çıkmasını öngörüyoruz. Öyleyse niçin yazının başlığına çıkan sayının kesinliğini iddia ediyorsun diyececeksiniz.

Son yapılan 2007 genel ve 2009 Yerel  il genel meclisi seçimlerinde partilerin aldığı oy oranlarını dikkate alarak, gazetelerde yayınlanan aday listeleri üzerinde yaptığım çalışma sonrasında, %20 kadın milletvekili, 100-120 , beşte bir kadın tamsilci sayılarının abartılı olduğunu, Seçim sonucunda , adayların kesin sıralaması bu şekilde olursa Meclis’te en fazla 80 kadın milletvekili  olacağını söylüyorum. Bana göre AKP:37-38, CHP:22-24, MHP: 4-6, Bağımsızlarda en fazla 11 kadın milletvekili çıkarabilir. Bu milletvekilerinin illere dağılımı şöyle olabilir.

İstanbul:20, Ankara: 8, İzmir:6, Diyarbakır:4, Bursa:3, Adana:2, Eskişehir:2, Konya:2, Balıkesir:2, Van:2, Mardin:2, Tekirdağ:2...

Elazığ, Erzurum, Çanakkale, Batman, Iğdır, Siirt, Denizli, Uşak, Kocaeli, Malatya, Sakarya, Sivas, Tokat, Kayseri, Trabzon, Samsun, Kars, Aydın, Şırnak, Maraş, Urfa ise birer milletvekili...

BU NASIL HESAP

Öyle anlaşılıyor ki; Partiler, düşledikleri seçim sonuçlarına göre, seçilecek yer ve sıralara koydukları kadın aday sayılarını duyurmuşlar ve medya kuruluşları da bu sayıları veri kabul ederek %20 kadın milletvekili sayısına ve oranına ulaşmış. Oysa somut veriler dikkate alındığında bizim yaptığımız hesaplamanın gerçeği yansıttığı kabul edilecektir.  MHP’ nin yüzde 10 seçim barajını geçememesi halinde dahi seçilebilecek kadın aday sayısı en fazla birkaç artış gösterecektir. Kadın milletvekili sayısının söylenilen rakamlara ulaşması olanaksızdır.

AKP’liler MHP’ nin barajın altlnda kalmasının yanısıra CHP’nin % 20’ ye ancak ulaşacağı varsayımına, kendi partilerinin %50’nin üzerine çıkacağı, bağımsızların da zor grup kurabileceği iddialarını ekleyerek 55 sayısını söylüyorlar. CHP’liler benzer yaklaşımla yöneticilerinin iddialı açıklamaları çerçevesinde % 33-35 oy öngörüsüyle 38 kadın milletvekili diyor, MHP ise seçilebilecek yerdeki bütün adaylarının seçileceği varsayımını geçerli kabul ediyor.

ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ

Örnekleyelim:Eskişehir’de son genel seçimlerde, AKP:3, CHP:2, MHP:1 Milletvekili çıkarmıştı. 2009 yerel seçimlerinde, il genel meclisi oy dağılımında CHP+DSP:yüzde 42,5, AKP: yüzde 36,3, MHP: yüzde 12 oy aldı. Aday listelerinde AKP ve CHP üçüncü sırada MHP ise birinci sırada kadın aday göstermiş bulunuyor. Üç aday da seçilebilecek sırada mı? EVET! Peki üçü de seçilir mi? HAYIR! Çünkü Eskişehir 6 milletvekili çıkaracak , bu durumda bu şehirden bu sıralamayla ancak 2 kadın seçilebilir. AKP son genel seçim sonucuna, MHP bu ilde son seçimde zaten bir milletvekili olduğuna, CHP ise son 2009 seçimlerindeki toplam Ssoyal Demokrat oylara ve DSP’li Büyükşehir B.B. Yılmaz Büyükerşen’in CHP’ye geçmesine ve DSP’ nin esamesinin okunmamasını dikkate alarak bu ildeki kadın milletvekilinin seçileceğine inanıyor.
Doğrudur, 2009 yerel seçimlerinin üzerinden 2 yıl geçti, siyasette önemli gelişmeler oldu: Kılıçdaroğlu’nun genel başkan olması, Saadet Partisinden Numan Kurtulmuş’un ayrılarak HAS PARTİ’nin kurulması , N. Erbakan’ın , M.Yazıcıoğlu’nun ölmesi, Demokrat Parti’nin gerilemesi, 12 Eylül Refarandum sonuçları, v.b. Ancak, bütün bu gelişmeler dahi belirtilen partilerin bütün öngörülerinin birlikte gerçekleşmesini sağlamayacaktır.

Meclis’te halkın temel sorunlarının çözümüne katkısı olacak , emekten, özgürlükten, demokrasiden yana tutum koyabilecek milletvekilerinin artması, böyle bir tutum içerisinde olacak kadın temsilci sayısının artması önemlidir. 2007’de seçilen kadın milletvekili sayısının 48’den 78-80’e çıkması önemli bir gelişmedir ancak bu artışın Meclis’teki kadın temsilci oranını % 20’ye çıkarmayacağı, çıkarmadığı da şimdiden bellidir.

ÖNCEKİ HABER

Netanyahu barış istemişmiş

SONRAKİ HABER

İşçi sınıfının mücadele kararlılığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...