24 Kasım 2020 04:43
Son Güncellenme Tarihi: 24 Kasım 2020 19:57

Metal işçilerinin Ankara yürüyüşü engellendi, 97 kişi gözaltına alındı

Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin Ankara'ya başlatmak istedikleri yürüyüşü polis engelledi. Sendika binası önünde bulunanlar gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel

Paylaş

Sendikal haklarının tanınması talebiyle Gebze'den Ankara'ya yürümek isteyen Birleşik Metal-İş üyesi işçiler polis zoruyla engellendi. Sendikanın Gebze 1 No'lu şubesi önünde bulunan işçiler, sendika yöneticileri, desteğe gelen diğer sendikaların ve siyasi partilerin üye ve yöneticileri de dahil olmak üzere toplamda 97 kişi gözaltına alındı. 

Gözaltına alınanlar akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

İŞÇİLER KARARLI, YARIN 10.00'A ÇAĞRI YAPILDI

Birleşik Metal-İş, yarın (25 Kasım Çarşamba) saat 10.00'da Gebze Şubesi önünde yeniden bir araya geleceklerini ve Ankara'ya yürümekte kararlı olduklarını duyurdu.

Pandemi gerekçesiyle işçilerin yürüyüşünü engelleyen Valiliğin, emniyet güçlerinin pandemi kurallarını ihlal ederek sendika şube binasını abluka altına almasına ve polisin sert müdahalesine göz yumduğunun altı çizilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Tüm ülke kamuoyu bugün Gebze’de yaşanan polis şiddetinin tanığı olmuştur. Kocaeli Valiliği’nin talimatıyla metal işçilerine yapılan saldırıyı hukuki zemine taşıyacağız ve bu hukuksuzluğun peşini bırakmayacağız. SystemAir Hsk, Özer  Elektrik ve Baldur Süspansiyon’daki üyelerimizin ücretsiz izin dayatmasına karşı aylardır sürdürdüğü mücadelesini ve taleplerini tüm kararlılığımızla duyurmaya devam edeceğiz. Metal işçilerinin sesinin kısılmasına izin vermeyeceğiz.” 

Ankara’da Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na planlanan yürüyüşün 25 Kasım Çarşamba günü direnişçi fabrikalardan katılacak 20 işçi ile gerçekleştireceği vurgulanan açıklamada; “Yarın Saat: 10:00 da Ankara’ya doğru yürüyüşe geçecek metal işçilerini uğurlamak üzere tüm dostlarımızı Gebze Şubemizin önüne davet ediyoruz” denildi. 

GÜN BOYU YAŞANANLAR:

PANDEMİ BAHANESİ İLE GÖZALTINA ALINANLAR OTOBÜSLERE DOLDURULDU

Gözaltına alınan isimlerden Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan, Evrensel'e verdiği bilgide 3 otobüsün polisin gözaltına aldığı kişilerce doldurulduğunu ve Gebze ilçe Emniyet Müdürlüğüne götürüldüklerini belirtti.

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş sendikasına üye oldukları için patron tarafından tazminatsız şekilde işten atılan ve ücretsiz izne çıkarılan Systemair HSK, Özer Elektrik ve Baldur fabrikaları işçilerinin Ankara’ya doğru başlatacakları yürüyüş Kocaeli Valiliğinin kararıyla engellendi. Yürüyüşe başlamak için Gebze'de Birleşik Metal-İş 1 No'lu Şube binası önünde bir araya gelen işçilere karşı polis zor kullandı.

Birleşik Metal-İş sendikasının Gebze 1 No'lu Şube binasının önünde buluşan işçiler "Sendikalaşma hakkı istiyoruz" pankartı açtı. Çok sayıda polis de işçilerin toplandığı alanın yakınında konuşlandı. Polisler, önce işçileri fiziki mesafeye uymaları konusunda uyardı, daha sonra ise "Valilik kararı olduğu" gerekçesiyle işçileri engellemeye ve sıkıştırmaya başladı. Çıkan arbedede polis kalkanlarla ve coplarla işçilere zor kullandı.

Polisin zor kullanması sonucu çıkan arbedede ilk olarak aralarında sendika yöneticilerinin ve işçilerin de olduğu 8 kişi gözaltına alındı. Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu açıklama yaptı.

SERDAROĞLU: BU MU ADALET, BU MU DEMOKRASİ!

Polisin zor kullanarak işçileri engellemesi üzerine konuşan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, "Buradan Kocaeli Valisi'ne saygılarımızı sunuyoruz. Vicdanından şüphemizin olmadığı sayın Vali, bütün metal işçilerinin size selamı var! Sanayi bölgesinin göbeğinde işçilerin uğradığı haksızlığa ses çıkarmayan Çalışma Bakanı'na saygılarımızı sunuyoruz. Adaleti bir tarafa bırakan, kalkınmayı dış güçlere teslim etmeye çalışan AKP iktidarına da metal işçilerinin selamını gönderiyoruz" dedi.

Serdaroğlu, "Türkiye'nin en büyük, en gelişmiş sanayi sitesinde bir ayıp yaşanıyor ve buna göz yumanlar hesap verecek. 'Çarklar dönmeli, Kovid'e rağmen işçilerin çalışması lazım, bir fabrikada işçiler hastalanırsa karantina altında hasta hasta çalışması lazım' deniliyor. İşçilerin Kovid'e yakalanma oranı bütün toplum kesimlerinin çok çok üstünde. Bu işçiler anayasal hakkını kullandığı ve sendika üyesi olduğu için düşük ücrete mahkum ediliyor, ücretsiz izne çıkarılıyor, işten atılıyor. Ey Çalışma Bakanı, sen bu yasaları uygulamakla yükümlüsün! Sadece sendika üyesi olduğu için işçiye her türlü baskı yapılıyor. Bu mu adalet, bu mu demokrasi, bu mu insan hakları, bu mu özgürlükler!" ifadelerini kullandı.

İşçiler sendika şube binası önünde oturma eylemlerini sürdürürken Gebze Belediyesine ait olan ve üzerinde "Güzel gelecek" yazan 3 otobüs alana getirildi. Daha sonra polis, işçileri ve alanda bulunan herkesi zor kullanarak gözaltına aldı ve otobüslere doldurdu. Aralarında Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Yedek Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Yıldırım’ın da bulunduğu, toplamda 97 kişinin gözaltına alındığı ve Gebze İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürüldükleri belirtildi.

EMEP GENEL BAŞKANI AKDENİZ: METAL İŞÇİLERİNİN YOLUNU AÇIN, GÖZALTILARI SERBEST BIRAKIN

Sendikal haklarının tanınmasını isteyen metal işçilerinin gözaltına alınmasına dair açıklama yapan Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, işçilerin engellenmesi için Kocaeli Valiliğinin bütün bir kente eylem ve etkinlik yasağı getirdiğini belirterek "Bugün yürüyüş için toplanan metal işçilerine, sendika yöneticilerine ve dayanışmaya gelen destekçilere saldırı düzenlendi ve onlarca kişi gözaltına alındı. Sendika Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, sendika yöneticileri, partimiz Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan’ın da içinde bulunduğu 90 kişi (sonradan sayı 97'ye ulaştı) gözaltındadır. Anayasal haklarını kullanan işçileri işten atan metal patronlarına ses çıkarmayan devlet, gücünü meşru talepleri için eylem yapan metal işçisine göstermiştir" dedi.

Akdeniz, Özer Elektrik, HSK Systemair ve Baldur patronlarının sendikayı tanımayarak suç işlediğini vurguladı ve şu ifadeleri kullandı: "Valilik, emniyet başta olmak üzere kamu idarecileri bu suça ortak olmaktadır. Metal işçilerine, sendika yöneticilerine, destekçilere yapılan saldırıyı kınıyoruz. Gözaltılar serbest bırakılmalı, metal işçilerinin yolu açılmalıdır. Metal işçileri şiddet uygulanarak durdurulamaz. Her şeyden önce sendikal hak ve özgürlüklere yönelik müdahale sonlandırılmalı, sendika tanınmalı ve işten atılanlar hak kaybı olmadan işe alınmalı, anayasa suçu işleyen patronlara soruşturma açılmalıdır."

Ayrıca Petrol-İş, Eğitim Sen ve Bağımsız Maden-İş sendikaları ile EYT Gebze Derneği, CHP, SYKP, DİP yöneticileri de işçilere destek vermek üzere alana geldi.

BİRLEŞİK METAL-İŞ'İN ÖRGÜTLÜ OLDUĞU FABRİKALARDA İŞÇİLER PROTESTO EYLEMLERİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Gebze'de Birleşik Metal-İş sendikasının örgütlü olduğu fabrikalarda işçiler, Ankara'ya yürümek isteyen arkadaşlarının engellenmesini ve gözaltına alınmasını protesto etmek için eylemler düzenledi.

Vardiya girişleri öncesinde fabrikalarında basın açıklamasında bulunan işçiler Kocaeli Valiliğinin yasak emrinin ve polisin tutumunun kabul edilemez olduğunu vurgulayarak "Önüne geçilmesi gereken, hakları ellerinden alınmış, sendikalaşmaları engellenmiş, ücretsiz izin ile cezalandırılmış işçiler değil hukuku, yasaları, en temel insan haklarını, çalışma hak ve hürriyetini her fırsatta çiğneyen işverenlerdir. Gözaltına alınan sendikacı ve üyelerimiz derhal serbest bırakılmalıdır, patronların dayatmaları değil işçilerin talepleri dikkate alınmalıdır" dedi.

(Gebze/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Boğazda etkili olan sis nedeniyle şehir hatlarının bazı seferler iptal oldu

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da 44 Acil Servis çalışanının ek ödemeleri kesildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...