23 Kasım 2020 13:12

Öğretmenlerin çoğu aldığı maaşın yaptığı işin karşılığı olmadığını düşünüyor

Eğitim Sen, her 24 Kasım'da içi boş ve somut karşılığı olmayan övgüler dizilen öğretmenlerin, çalışma ve yaşam koşullarına dair taleplerinin görmezden gelindiğini vurguladı.

Fotoğraf: Taylor Wilcox/Unsplash

Paylaş

Eğitim Sen tarafından 4 bin 565 öğretmenin katılımıyla “Öğretmenlerin Ekonomik ve Mesleki Sorunlarına Bakış Anketi” araştırmasına göre, öğretmenlerin yüzde 60’a (2720 kişi) yakını aldığı maaşın yaptığı işin karşılığı olduğunu düşünmüyor, yüzde 70’i ise ekonomik koşulları daha iyi olan bir iş teklifi aldığında mesleğini bırakabileceğini düşünüyor.

Eğitim Sen tarafından yapılan açıklamada her 24 Kasım’da öğretmenliğin kutsallığından, ‘onurlu bir meslek’ olduğundan söz edilerek bildik ezber cümlelerin kullanılmasının öğretmenleri ciddi anlamda rahatsız ettiği vurgulandı. Açıklamada eğitim emekçilerinin sorunlarına dikkat çekilerek; “Yüz binlerce eğitim emekçisinin ekonomik, sosyal ve mesleki sorunlarını çözmek için yıllardır adım atmayanların, öğretmenlerin gerçek sorunlarını görmezden gelenlerin hamasi nutuklarını daha fazla dinlemek istemiyoruz. Yıllardır 24 Kasımlarda öğretmenlere içi boş ve gerçek yaşamda hiçbir somut karşılığı olmayan övgüler dizilirken, öğretmenlerin çalışma ve yaşam koşullarına ilişkin sorunların üzeri örtülmekte, öğretmenlerin hakları ve geleceğine yönelik temel talepleri görmezden gelinmektedir” denildi.

“Öğretmenlerin Ekonomik ve Mesleki Sorunlarına Bakış Anketi”nin sonuçlarının da yayımlandığı açıklamada sonuçların öğretmenlerin sorunlarına gerçekçi çözüm üretilmesine ihtiyaç duyduğunu gösterdiği vurgulandı.  

ÖĞRETMENLERİN İSTİHDAM BİÇİMİ VE KIDEMLERİNE GÖRE DAĞILIMI

Eğitim Sen anketini yanıtlayan 4 bin 565 kişinin yüzde 97,2’sini kadrolu (4 bin 435 kişi), yüzde 1,5’ini sözleşmeli (70 kişi) ve yüzde 1,3’ünü ücretli (60 kişi) istihdam edilen öğretmenler oluşturuyor.

Kıdem sorusuna, anketi yanıtlayan öğretmenlerin büyük bir kısmı (yüzde 64,8) “15 yıl ve üzeri” görevde olduğu, yüzde 17,8’i ise 10-15 yıl arasında görev yaptığı cevabını verdi. 6-10 yıl arası görev yaptığını belirten öğretmenlerin oranı ise yüzde 13,8.

ÖĞRETMENLER EKONOMİK ZORLUKLARLA KARŞI KARŞIYA

“Aldığınız maaşın yaptığınız işin karşılığı olduğunu düşünüyor musunuz?​” sorusuna verilen yanıtlar öğretmenlerin ekonomik durumu ve geçim şartları ile ilgili durumun vahametini açıkça gösteriyor. Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 60’a yakını (2720 kişi) “Aldığınız maaşın yaptığınız işin karşılığı olduğunu düşünüyor musunuz?​” sorusuna “Hiç karşılamıyor” yanıtı vermiştir. “Kısmen karşılıyor” yanıtı verenlerin (1748 kişi) oranı ise yüzde 38.

MESLEKLERİYLE BAĞLARI ZAYIF

“Ekonomik koşulları daha iyi olan bir iş teklifi alsanız, öğretmenlik mesleğini bırakmayı düşünür müydünüz?​” sorusuna verilen yanıtlar ise, öğretmenlerin ekonomik sorunları nedeniyle meslekleriyle zayıf bağlar taşıdığını gösteriyor. Öğretmenlerin yüzde 70’i ekonomik koşulları daha iyi olan bir iş teklifi aldığında mesleğini bırakabileceğini düşünüyor.

İŞYERİNDE KENDİLERİNİ DEĞERLİ HİSSETMİYORLAR

“İş yerinizde kendinizi değerli hissediyor musunuz?​” sorusuna öğretmenlerin yüzde 56’sı (2.559 kişi) “Hayır” yanıtı vermiş. İşyerinde kendisini değerli hissettiğini söyleyen öğretmenlerin (2006 kişi) oranı yüzde 44.

İŞYERİNDE GÜVENDE HİSSETMİYORLAR

“İş yerinde kendinizi güvende hissediyor musunuz?​” sorusuna ankete katılan öğretmenlerin yüzde 70’i (3194 kişi) “Hayır” yanıtı vererek kendisini güvende hissetmediğini belirtti. Açıklamada oranın bu kadar yüksek çıkmasının temel nedeninin, son yıllarda eğitim emekçilerine yönelik şiddetin belirgin şekilde artması olduğu belirtildi.

PANDEMİ KOŞULLARINDA EĞİTİM

“Pandemi koşullarında yüz yüze eğitime başlanması için okulunuzda yeterli hijyen koşullarının sağlandığını düşünüyor musunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 70’den fazlası (3219 kişi) “Hayır” yanıtını vererek, okulların hijyen ve temizlik açısından gerekli koşullara sahip olmadığını belirtti.

“Pandemi koşullarında yüz yüze eğitim yaparken üzerinizde idari baskı hissediyor musunuz?​” sorusuna katılımcıların yüzde 69’u (3145 kişi) “Hayır” yanıtı verirken, idari baskı yaşadığını belirtenlerin (1420 kişi) oranı yüzde 31.  

“Pandemi koşullarında okullarda ‘maske, mesafe, temizlik’ şartlarının hayata geçirildiğini düşünüyor musunuz?​” sorusuna katılımcıların yaklaşık yüzde 69’u (3134 kişi) “Hayır” yanıtı verdi. “Maske, mesafe ve temizlik” şartlarının hayata geçirildiğini düşünenlerin oranı ise yüzde 31 ile sınırlı.

MEB’İN SORUN ÇÖZÜCÜ POLİTİKA ÜRETMEDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORLAR

“Millli Eğitim Bakanlığı’nın sorunları çözmek için ürettiği politikaların gerçekçi olduğunu düşünüyor musunuz?​” sorusuna katılımcıların yüzde 94,5’i (4315 kişi) “Hayır” yanıtı verdi.

Katılımcılara “Ücretli/kadrolu/sözleşmeli şeklinde öğretmen istihdamının ayrıştırılmasının, öğretmenlik mesleğinin geleceği açısından bir tehdit olduğunu düşünüyor musunuz?​” sorusuna 4379 kişi, başka bir ifadeyle yüzde 96’lık çoğunluk “Evet” yanıtı verdi. Eğitim emekçileri farklı istihdam biçimlerinin öğretmenlik mesleğinin geleceği açısından önemli bir tehdit olduğunu düşünüyor.

“Mülakat ile öğretmen alımının eşit, adil, geçerli ve yansız bir yöntem olduğunu düşünüyor musunuz?​” sorusuna ise katılımcıların yüzde 91’i (4156 kişi) “Hayır” yanıtı vererek tavrını net bir şekilde ortaya koydu.

“Sözleşmeli ve ücretli öğretmenlerin kadrolu öğretmenlerle eşit haklara sahip olduğunu düşünüyor musunuz?​” sorusuna da yüzde 90’ın üzerinde “Hayır” yanıtı verdi. Ankete katılan 4142 kişi sözleşmeli ve ücretli olarak çalışan öğretmenlerin kadrolu öğretmenlerle eşit haklara sahip olmadığını düşünüyor.

“Bir eğitimci olarak MEB ile çeşitli vakıf ve derneklerin yürüttüğü protokolleri doğru buluyor musunuz?​” sorusuna katılımcıların yüzde 88’i (4 bin 29 kişi) bunu doğru bulmadığını belirtirken, yüzde 9,5 oranında katılımcı doğru bulduğunu belirtti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hazine ve Maliye Bakanı ile Adalet Bakanı 'reformlar' için bir araya geldi

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen, okul öncesinde yüz yüze eğitimin durdurulması için dava açtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...