23 Kasım 2020 23:01

Kocaelili işçiler: Reçeteler bize acı gelir onlara tatlı

Hükümet ekonomide acı reçete uygulayacağını söylerken Kocaelili işçiler ise acı reçetenin zenginlere uygulanmasını istiyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Ebru YİĞİT
Kocaeli

Ekonomide ‘Yeni bir seferberlik başlattıklarını’ ifade eden Erdoğan, ‘Ekonomide acı da olsa doğru reçeteleri uygulamaktan çekinmeyeceğiz’ derken, Kocaeli’de görüştüğümüz çeşitli iş kollarından işçiler, “Reçeteler bize acı gelir onlara değil” dedi.

Federal Mogul işçisi hükümetin acı reçetesinin yansımasını somut olarak gördüğünü dile getiriyor: “Hükümet somut tedbir diye hafta sonu sabah 10’dan önce, akşam 8’den sonra yasakları koydu. Bu acı reçetenin birinci bölümü, daha bunun devamı gelecek. Virüsün yükünü bile siz evde durmadınız diyerek bize yıktılar, biz evde duramıyoruz bakın yasaklar bile biz evde durmayalım diye o saatlere konmuş. Türkiye ucuz kölelerin ülkesi olmuş, yatırımı çekmek için gittikçe ucuzlayan işçi ücretleri var. Bu ücretlere ne kadar çok çalıştırırsan o kadar kâr. Bizi muhtaç ettikleri kadar da şükür etmemizi istiyorlar.”

Acı reçeteyi bugün değil uzun süredir çektiklerini belirten Arçelik LG işçisi, “Acı reçeteyi çok uzun zamandır iliklerimize kadar hissediyoruz. Neredeyse tüm haklarımız gasbedildi. Uzun süredir kriz içindeyiz ve tüm yük bizim üzerimizde. Bir canımız kaldı onu da istiyorlar herhalde. Acı reçeteyi uygulayacakları bir hakkımız hukukumuz kalmadı zaten, yapabiliyorlarsa bu dönemde bile kârlarına kâr katan patronlara uygulasınlar” dedi.

Sumiriko Hose işçisi, halka acı reçete uygulayacağız derken bile kendi harcamalarından bahsetmeyen bir Cumhurbaşkanından artık kendileri için iyi bir şey beklemediğini anlatıyor: “Acı reçete ile neyi kastediyorlar bilmiyorum. Zamlanmamış bir şey kaldı mı mesela, alım gücümüz giderek düşüyor, aldığımız maaşlar eriyip bitiyor. Acı reçeteyi hâlâ bize mi uygulayacaklar, o yüzden de bu reçeteleri kabul etmememiz lazım. Bakın torba yasada kıdem tazminatı için sendikalar işçiler ses çıkardı nasıl geri adım attılar, aslında bizim sesimiz çıksa onlara istediklerimizi yaptırabileceğiz ama bunun için birlik olmamız lazım.”

Derince Limanında çalışan bir işçi ise “Tedbirleri biz emekçiye uygulayıp virüsün bile faturasını bize çıkartıyorlar. Virüs olsa da olmasa da biz çalışmak zorundayız çünkü bir gün bile işe gidemezsek kimse bize sen işe gidemedin, hastasın al bu da ücretin demiyor. Dolayısıyla mecbur çalışmak zorundayız. Üstüne üstlük tedbir alıyorlar da olan kime olacak? Şimdi paket servis yapılınca garsonların çoğu işsiz kalacak. Hükümet bizi değil kendi cebini düşünüyor, acı reçete dedikleri de kendilerine değil bizlere acı onlara tatlı gelir o reçeteler.”

ÖNCEKİ HABER

Kadın işçiler: Hasta olsak bile doktora gitmek için izin günlerimizi bekliyoruz

SONRAKİ HABER

İskender Bayhan: Sermaye için acı reçete, halk için demokrasi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa