23 Kasım 2020 23:30

Kadın işçiler: Hasta olsak bile doktora gitmek için izin günlerimizi bekliyoruz

Kadın işçilerle koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren Metal İşçisi Hatice Dursun'u konuştuk: "Bir gün ücretin kesilmesin diye bir ömürden olmak, işte tüm yaşadığımız bu."

Maske üretimi yapan işçiler | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Ebru YİĞİT
Kocaeli

Metal İşçisi Hatice Dursun’un Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirmesinin ardından konuştuğumuz kadın işçiler, bu dönem işsizlikten daha çok koktuklarını dile getiriyorlar. İşsizlik, işini kaybetme korkusu, kriz, hastalık, ay sonunu getirememek... Kadınlar bu kaygılarla tıpkı Hatice Dursun gibi istedikleri zaman hastaneye gidemediklerini, izin günlerini beklediklerini söylüyor.

Gebze’de Chen Güneş isimli firmada çalışan işçi Hatice'nin ücretinden iki günlük kesinti olacak diye doktora gitmediği, koronavirüsten hayatını kaybettiği bilgisini paylaştığımız Sumiriko Hose’da çalışan bir kadın işçiye ne hissettiğini soruyoruz. “İşsiz kalmamak bütün işçilerin en büyük korkusu, hayat pahalılığı içerisinde bir gün bile işsiz kalırsa açlığa mahkum olacak milyonlar var. Hatice’yi düşündüm bir gün ücretin kesilmesin diye bir ömürden olmak, işte tüm yaşadığımız bu.”

"EKMEK İÇİN SAVAŞAN BİZ KADINLAR HATİCE GİBİ ÖLMEK İSTEMİYORUZ"

Uzun yıllar metal işçiliği yapmış iki çocuk annesi Sevgi ise şöyle dile getiriyor duygularını: “Ben iki çocuk annesiyim yaşamım boyunca çalışarak geçindim. Hem evimin hem de ekmeğimin savaşını verirken iki çocuk büyüttüm. Yılların yorgunluğu acısını birden çıkarınca o sağlam insan ağrılara dirhem dirhem yenilir çalışamaz olur. İşveren çalışırken sırtını sıvazlar ağrıların olur da çalışamaz duruma gelince kapının önüne koyar. Hiçbir yerde iş bulamaz diye düşünmeden kapının önüne koyar. Aç kalırsın açıkta kalır kira ödeyemezsin diye hiç düşünmez. Bir kez daha devlete sesleniyorum emek ve ekmek için savaşan biz kadınlar Hatice gibi ölmek istemiyoruz. Hastalıklı değil sağlıklı bireyler olarak çalışıp emekli olmak istiyoruz. İşverenlerin gazabına maruz kalmak değil saygı görmek, iki günlük ücret için ölmek istemiyoruz.”

"İŞ Mİ CAN MI?"

İşsiz olan Funda ise “İş mi can mı” ikileminde bırakıldıklarını anlatıyor: “Hatice’yi okuyunca bir kez daha utandım, yaşanan her şeyde hepimizin hatası var. Kuruşu hesaplama dönemindeyiz. Ailemizi düşünüp sağlığımızı hiçe saydığımız günleri yaşıyoruz. Her seferinde yeter böyle de olmaz dediğimizde daha kötüsü ile karşılaşıyoruz. Bugün Hatice diye okuduğumuzu yarın bir başka kadının adıyla okumamak için, bunca sömürüye sessiz kalmayalım.”

İŞSİZLİK HEPİMİZİ KORKUTUYOR

Ford Otosan işçisi bir kadın ise “Yarın öleceğimizi bilsek bile yine çalışırız” diyerek anlatıyor durumu. “İşsizlik hepimizi çok korkutuyor. Şu an çalıştığım fabrikadan kovulmak istemiyorum. Bu yüzden virüsü kapmış olursam ya da temaslı bile olsam ne olacak diye korkuyorum. İşe iki maske takıp öyle geliyorum. İki gün işsiz kalsak neler olacağını biliyoruz. Yukarıdakiler abarttığımızı düşünüyor olabilir, bir gelip kendileri bu hayatı yaşasalar da görsek bir nasıl oluyor.”

"SAĞLIĞINA ÖNEM VERMEK BİLE HAYAL OLMUŞ BİZİM İÇİN"

Hizmet sektöründe çalışan bir kadın işçi ise Hatice’nin neden doktora gitmek yerine işe gitmeyi tercih ettiğinin çok tanıdık bir duygu olduğunu söylüyor: “Hatice’nin maaşından bir gün kesilse ne olacak canım değer mi diye düşünenler oluyordur. Değmez tabii, insan yaşamından daha önemli ne var bu hayatta ama işte öyle olmuyor, kuruş kuruş her şeyi hesaplayarak yaşıyoruz. Bir günlük ücretin bile eksik yattığında kesin bir yere borçlanacağın anlamına geliyor bu. Biz de hasta olursak izin günlerimizde doktora gitmeyi tercih ediyoruz. Neden, çünkü çalıştığın gün gidersen ücretin kesilecek. Bu sistemin içerisinde insan gibi yaşamak sağlığına önem vermek bile hayal olmuş bizim için, sancılarla çalışıp izin gününün ne demek olduğunu beklemeyi ben bilirim, o yüzden Hatice gibi daha niceleri var biliyorum, bu yüzden de değişmeli her şey.”

ÖNCEKİ HABER

Alman askerlerinin Türkiye'den Libya'ya giden gemiyi aramasına Dışişlerinden tepki 

SONRAKİ HABER

Kocaelili işçiler: Reçeteler bize acı gelir onlara tatlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...