22 Kasım 2020 16:09

Zozan Özgökçe: Uğradığı şiddeti şikayet eden kadınları vazgeçirmeye çalışıyorlar

KHK ile kapatılan Van Kadın Derneğinin kurucularından Zozan Özgökçe, uğradığı şiddeti şikayet etmek için karakola giden kadınların vazgeçirilmeye çalışıldığını söyledi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Özlem YAYAN

Van ve çevre illerde yıllarca şiddet gören ve mağdur edilen kadınlara destek sunan Van Kadın Derneğinin (VAKAD) kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapısına kilit vurulmasının üzerinden 4 yıl geçti. Derneğin kapatılmasına karşı OHAL Komisyonuna yapılan başvuru reddedilirken Anayasa Mahkemesine (AYM) yapılan başvuru ise halen sonuçlanmadı. Derneğin kimi üyeleri, bu süre zarfında bireysel olarak şiddet gören ve mağdur edilen kadınlara destek sunmaya çalıştı. Derneğin kurucularından Zozan Özgökçe de söz konusu çalışmayı yürüten kadınlardan birisi.

Derneğin kapatılmasına karşı başlatılan hukuki süreç içerisinde de yer alan Özgökçe, kentte kadınların yaşadıkları sorunlara ilişkin Mezopotamya Ajansına konuştu.

"ŞİMDİ ÇOK ZORLANIYORUZ"

KHK’ler ile kadın derneklerinin kapatılması sonrası kentte kadına yönelik şiddetin arttığına dikkati çeken Özgökçe, kurumsal kimlik olmadan verdikleri desteğin yetersizliğine değindi.

VAKAD için 4 yıl önce başlattıkları hukuksal mücadelenin devam ettiğini belirten Özgökçe, bu süre boyunca derneğin üyelerinin hedef haline getirildiği ve sürekli yargı kıskacına alındığını ifade etti.

4 yıllık süre zarfında kadın mücadelesinden asla vazgeçmediklerini ve kadınlara yardımcı olmaya çalıştıklarını aktaran Özgökçe, kendilerine ulaşan kadınlarla teker teker ilgilendiklerini kaydetti.

Özgökçe, “Kurumsal kimlikle kadınlarla ilgilenmek ve destek zemini oluşturmak çok farklıydı. Örneğin geçen gün mülteci bir kadın bana başvurdu. Bir erkek tarafından ciddi bir şekilde şiddete maruz kalmış. Evli olan erkek, kadının pasaportunu almış, şiddet uygulamış ve tehdit ediyor. Bu kadın dernek kapatılmadan önce geldiğinde, psikososyal destekten tutun da hukuksal desteğe ve kalacak yerine kadar destek oluyorduk. Şimdi çok zorlanıyoruz” diye konuştu.

Dernek kapatılmadan önce bölgede ve kentte yaşanan her kadın cinayetinden haberdar olduklarını dile getiren Özgökçe, öldürülen kadınların aileleriyle dayanıştıklarını ve davaları takip ettiklerini hatırlattı. Özgökçe, şu an bunu yapma imkanlarının ortadan kalktığını ifade etti.

"KADINLAR UZUN SAATLER KARAKOLDA BEKLETİLİYOR"

Dernek kapatıldıktan sonra karakollara başvuran kadınların yaşadıkları sorunların arttığını söyleyen Özgökçe, “Şu an sivil toplum ve kadın örgütlerinin Van’da olmaması büyük bir sorun” dedi.

Özgökçe, daha önce kadınların hangi şartlarda karakollarda ifadelerinin alındığını ve ifade odalarının durumu benzeri konuları takip edebildiklerini ancak derneğin kapatılmasıyla birlikte bunun da ortadan kalktığına değindi.

Özgökçe, “Kadınlar bu dönemde karakola gittiğinde uzun saatler bekletiliyor ve vazgeçirilmeye çalışılıyor. İstismara maruz kalan kişinin bir kez ve bir yerde ifade vermesi gerekiyor ve uzmanların bu ifadeyi alması gerekiyor. Ancak şu an karakola giden bir kadına ‘Niye geldin’ diye soruluyor. Böyle bir şey olamaz. VAKAD varken bunlara müdahale ediyorduk ve birçok şeyi değiştirmiştik. Şimdi karakollarda çalışan herkes değişti ve uygulamalar yine eskisi gibi devam ediyor” dedi.

Özgökçe, sorunlar karşısında kadınların daha çok örgütlenmesi ve dayanışma halinde olması gerektiğine vurgu yaptı. (Van/MA)

ÖNCEKİ HABER

Kadıköy'de bir araya gelen kadınlar "Kadın cinayetlerini durdurmak mümkün" dedi

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen, TÜGVA'nın eski temsilcisinin öğretmenlere hakaretine tepki gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa