21 Kasım 2020 14:10

Kakabaveh, İranlı Haft Tappeh işçilerini İsveç Parlamentosu gündemine taşıdı

İsveç’te Sosyalist Milletvekili Kakabaveh, İran'da pandeminin başından bu yana ücretleri ödenmeyen Haft Tappeh fabrikası işçilerinin durumunu parlamentonun gündemine taşıdı.

Fotoğraf: Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Paylaş

Murat KUSEYRİ

İsveç’te Sosyalist Milletvekili Amineh Kakabaveh, uzun yıllardan beri haklarını almak için mücadele eden İran'da Haft Tappeh şeker kamışı fabrikasında çalışan işçilerin durumunu yazılı bir soru önergesiyle İsveç Parlamentosu'nun gündemine getirdi. Kakabaveh, Dışişleri Bakanı Ann Linde'den işçilerin ücretlerinin ödenmesi ve tutuklu tüm aktivistlerin serbest bırakılması için girişimde bulunmasını istedi.

Kakabaveh, önergede pandeminin yaygınlaşmasına paralel olarak İran'ın baskılarını artırdığını, haklarını talep ettikleri için yüzlerce aktivistin tutuklandığı ifade etti. İran devletinin baskılarına çok sayıda uluslararası örgütün tepki gösterdiğini hatırlatan Kakabaveh, Tarım İşçileri Enternasyonali ve Gıda İşçileri Federasyonu'nun (IUF) Haft Tappeh'de çalışan 5 bin işçinin durumu hakkında alarm verdiğine vurgu yaptı. İşçilere mart ayından beri ödeme yapılmadığına ve bu nedenle işçiler ve ailelerinin aç kaldıklarına dikkat çeken Kakabaveh, “İşçiler her gün haklarının verilmesi ve sendikalarının tanınması için barışcıl eylemler yapıyor. Ama İran İslami rejiminin güvenlik güçleri fabrikayı kuşatmış durumda ve işçilere vahşice yeni bir saldırıya hazırlanıyor" dedi.

"İŞÇİLERİN ÜCRETLERİ ÖDENMELİ"

Kakabeveh, Birleşmiş Milletlerin organı olan Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO) İran rejiminden, sorunun çözümü için talepte bulunmasını istiyor. Tahran'daki rejimin demokratik insan haklarına ve demokratik örgütlerin özgürce çalışma yürütmelerine saygı göstermesi gerektiğinin altını çizen Kakabaveh, “Haft Tappeh fabrikasında çalışan işçilerin ücretleri ödenmeli. İran'da büyük zenginlikler var ama bunlar eşit dağıtılmıyor” dedi.

41 yıldan beri İran halkının rejimin yoğun baskısı altında yaşadığını hatırlatan Kakabaveh, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletlerin İran'a tavır almaması halinde dünyanın diğer bölümlerinde açlık ve misillemelerin artacağı uyarısında bulundu. Dışişleri Bakanı Ann Linde'den Haft Tappeh fabrikası işçilerin ücretlerinin ödenmesi ve tutuklu tüm aktivistlerin serbest bırakılması için girişimde bulunmasını talep etti.

ÖNCEKİ HABER

Denizli’de üç eğitim sendikası MEB’in ‘okul öncesi’ kararına tepki gösterdi

SONRAKİ HABER

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Rektörlüğünden sağlık çalışanlarına kınama cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...