20 Kasım 2020 23:46

Ege Gaz Beton'da 5 işçi Kovid-19'a yakalandı, işçiler önlem alınmasını istiyor

Söke’de bulunan Ege Gaz Beton fabrikasında 5 işçinin Kovid-19 testi pozitif çıkarken işçiler, kendilerine test yapılmasını ve vakalar artmadan üretime ara verilmesini talep ediyor.

Fotoğraf: Freepik

Reklam

Doğukan DOĞAN
Aydın

Koronavirüste vaka sayısı her geçen gün artarken fabrikalarda ise üretim devam ediyor. Aydın’ın Söke ilçesinde bulunan Ege Gaz Beton fabrikasında da üretim müdürü dahil 5 işçinin Kovid-19 testinin pozitif çıktığı, 10 işçinin karantinada olduğu iddia edildi. Patronun kayıtsızlığına tepki gösteren işçiler, bir an önce önlemlerin alınmasını istedi.

Durum karşısında tedirgin olduğunu ifade eden bir işçi, “Açıkçası şu an işçiler çalışmak istemiyor ama bir yandan çalışmaya mecburuz. Çünkü hepimiz borç batağı içerisindeyiz. Bazı arkadaşlarımız yüksek ateş ve halsizlik şikayetleriyle rapor alarak gelmemeye çalışıyor. Şimdilik sadece 5 işçi Kovid-19 pozitif. Fakat belirti göstermeyen, taşıyıcı olanlar da olabilir, bilemeyiz. Akşam eve döndüğümde çocuğuma yaklaşmaya korkuyorum” dedi.

"250 LİRA İÇİN KAÇ SAAT ÇALIŞIYORUM BİLİYORLAR MI?"

Fabrika içerisinde sadece maske ve dezenfektan verildiğini belirten işçi, “Sadece maske ve dezenfektan ile çözülecek bir mesele değil bu. İşte kanıtı ortada. Biz burada 90 kişi çalışıyoruz normalde ama 15 arkadaşımız şu an çalışamıyor. Yöneticilere tüm işçilere test yapın diyoruz, bize ‘Özel hastanede test yaptırın’ diye cevap veriyorlar. Tedirginliğimiz umurlarında değil. Özel hastanede bir test 250 lira. Ben 250 lira için kaç saat çalışıyorum biliyorlar mı? Mecburen devlet hastanesine gidiyoruz onlar da elimizde test yok diyorlar. Ne yapacağımızı şaşırdık” diye konuştu.

"FABRİKADAN BULAŞMASA SERVİSLERDEN BULAŞACAK"

Servislerin yeterli olmadığını dile getiren işçi, “Bize ‘Mesafenizi koruyun, maske takmazsanız tutanak tutarız’ diyorlar ama serviste herkes yan yana, dip dibe. Nasıl mesafemizi koruyabiliriz böyle bir durumda? Servislerin ağzına kadar dolu olması yetmiyor gibi bir de servis kiralanan şirket devlet hastanesine de kiralıyor. Hastalar için kullanılan servisle aynı servisi kullanıyoruz. Fabrikadan bulaşmasa belki bu servislerden bulaşacak bize virüs, servislerin dezenfekte edilip edilmediğini bilmiyoruz” dedi.

"TÜM İŞÇİLERE TEST YAPILMASINI İSTİYORUZ"

Tedirgin olduğunu belirten işçi, “İşçilere akıl vermeyi bıraksınlar, iki gün üretimi durduralım diyoruz reddediyorlar. Üretim diye diye bu koşullarda bizi çalışmaya zorluyorlar. Taleplerimizi gerçekleştirsinler. Biz tüm işçilere test yapılmasını istiyoruz. Servislerin iyileştirilmesini istiyoruz. Gerekirse birkaç gün üretimin durmasını istiyoruz. İşçilerin hayatı bu kadar ucuz değil. Hayatlarımızı bu paragöz patronlara yedirmeye niyetimiz yok” dedi.

Konuyla ilgili bilgi almak için aradığımız firmadan yapılan açıklamada ise “8 ayı vakasız geçirdik. Şu an Türkiye genelinde bir artış var, doğal olarak işletmeye de girmiş oldu. Denetimlerde örnek gösterilen bir yeriz. Genelgede yer alan tüm önlemlere uyum sağlıyoruz. Mümkün oldukça temas kurulmasını engelliyoruz. Servis sayıları iki katına çıktı. Neden böyle şikayet olmuş anlamıyoruz” denildi.

Reklam