20 Kasım 2020 02:58
Son Güncellenme Tarihi: 20 Kasım 2020 20:48

DTK'ye yönelik operasyonda gözaltına alınan 24 avukattan 22'si serbest bırakıldı

DTK'ye yönelik soruşturma kapsamında sabah saatlerinde birçok kentte yapılan operasyonlarda aralarında avukatların da olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü | Fotoğraf: MA

Paylaş

Demokratik Toplum Kongresine (DTK) yönelik soruşturma kapsamında bu sabah birçok kentte yapılan operasyonlarda aralarında avukatların da olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında toplam 101 isim hakkında gözaltı kararı alındığı öğrenildi. 101 kişiden aralarında 24 avukatın da olduğu 72'si sabah saatlerinde gözaltına alınırken 22 avukat daha sonra serbest bırakıldı.

DTK soruşturması kapsamında gözaltına alınanların emniyetteki ifade işlemleri başladı. Avukatların, KHK ile kapatılan Mezopotamya Hukukçular Derneğine (MHD) üye olmakla suçlandığı belirtiliyor.

"SEÇİMDE GÖREV ALMAK SUÇ"

Avukatların gözaltı gerekçesinin, 'Diyarbakır’da yapılan yerel ve genel seçimlerde il veya ilçelerde görev alan avukatların isimlerinin yer aldığı listenin DTK binasında bulunması' olarak gösterildiği belirtildi. Avukatlara yönelik bir diğer suçlamanın da KHK ile kapatılan Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) üyeliği olduğu kaydedildi. 

22 AVUKAT SERBEST BIRAKILDI

MA'da yer alan habere göre, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik yürütülen soruşturması kapsamında bu sabah saatlerinde gözaltılar yaşandı. Edinilen bilgilere göre, soruşturma kapsamında çoğu avukat toplam 101 isim hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Kararla birlikte Diyarbakır merkezli olarak İstanbul, İzmir ve Adıyaman'da ev baskınları yapıldı. Bu baskınlar sonucu şu ana kadar 24'ü avukat, 72 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan avukatlardan 22'si akşam saatlerinde serbest bırakılırken 2 avukatın ise adliyeye sevk edileceği belirtildi.

Haklarında gözaltı kararı bulunan 4 ismin ise, koronavirüs tedbirleri nedeniyle karantinada oldukları gerekçesiyle gözaltına alınmadığı bilgisine ulaşıldı. Haklarında gözaltı kararı bulunan 25 kişiyi yakalamaya dönük operasyonların sürdüğü öğrenildi.

GAZETECİNİN EVİNE BASKIN

Soruşturma kapsamında Jinnews Kürtçe servis editörü ve Kürd-Pen yöneticisi yazar Roza Metina’nın da Diyarbakır’daki evine baskın düzenlendi. Metina, yapılan aramanın ardından gözaltına alınarak Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

ADIYAMAN’DA İHD ŞUBE BAŞKANI’NA GÖZALTI

Soruşturma kapsamında Adıyaman’da yapılan operasyonda İHD Şube Başkanı Av. Bülent Temel gözaltına alındı:

İZMİR’DE HDP PM ÜYESİ GÖZALTINA ALINDI

İzmir’de de HDP Parti Meclisi üyesi Berna Çelik, sabah saatlerinde evine yapılan baskınla gözaltına alındı. DTK soruşturması kapsamında gözaltına alınan Çelik, Çankaya TEM Şube Amirliği’ne götürüldü

SAVCILIĞIN GÖZALTI GEREKÇESİ

Gözaltına alınanların Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının 2019’da Demokratik Toplum Kongresine (DTK) yönelik yürütülen 2019/63324 sayılı soruşturma kapsamında gözaltına alındığı belirtildi. Gözaltına alınanlar, “terör örgütü yanlısı oluşumları organize etmekle” suçlanıyor. Verilen gözaltı kararı tutanağında şu ifadelere yer verildi: “KCK/TM (Kürdistan Demokratik Topluluğu/Türkiye Masası) yapılanmasına yönelik 09/10/2018 ve 26/06/2020 günü yapılan  günü yapılan operasyon kapsamında Demokratik Toplum Kongresi binasının bulunduğu ilimiz Kayapınar ilçesi Peyas Mahallesi’ndeki adreste yapılan arama sonucu elde edilen fiziki ve dijital dokümanların alınan karar doğrultusunda yapılan incelemesinde dokümanlarda adı geçen şahıslar olduğu anlaşılmış ve gerekli kimlik tespit çalışmaları yapılarak Demokratik Toplum Kongresi içerisinde eyleme ve faaliyetlerde bulundukları şeklinde haklarında bilgiler elde edilen şahıslar hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2019/63324 sayılı soruşturma dosyası yürütülmekte olup soruşturma kapsamında şüpheliler; …”

GÖZALTINA ALINANLARIN İSİMLERİ

Gözaltına alınanlardan isimlerine ulaşılanlar şöyle: Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Eş Genel Başkanı Av. Bünyamin Şeker, Abdulkadir Güleç, Eshat Aktaç, Serdar Talay, İmran Gökdere, Diyar Çetedir, Serdar Özer, Feride Laçin, Gevriye Atlı, Resul Tamur, Cemile Turhallı Balsak, Ahmet Kalpak, Devrim Barış Baran, Neşet Girasun, Sedat Aydın, Şivan Cemil Özen, İHD Adıyaman Şube Başkanı Av. Bülent Temel, Mahsum Batı ile MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) yöneticisi Diyar Dilek Özer ve federasyon üyesi Leyla Ayaz, TTB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Şehmus Gökalp, DİVES üyesi Süleyman Okur, Bağlar Belediyesi Meclis üyesi Panayır Çelik, KHK ile kapatılan GÖÇ-DER Diyarbakır Şubesi eski eş başkanı Yılmaz Kan, HDP Diyarbakır il eski yöneticisi İlhami Yürek, ihraç edilen SES üyesi Ümit Çetiner, HABER-SEN üyesi Mehmet Kaçar, Şehir Plancısı Haknaz Sadak, Jinnews editörü Roza Metina, HDP Parti Meclisi (PM) üyesi Berna Çelik, Dilop Dergisi ve Sor Yayınları temsilcisi Reşo Ronahi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bursa'da bir hemşire Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

AB üyesi ülkeler 2021-2027 bütçesi ve Kovid-19 kurtarma programında uzlaşamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...