26 Kasım 2012 09:30

Red Hack davasında tutuklu sanıklara tahliye

Duruşma başlarken, RedHack bu kez Anayasa Mahkemesi’nin sitesini çökertti. “Deniz Gezmiş ve Yılmaz Güney fotoğrafları suç oluşturmuyor, terör örgütü üyeleri de değil” diyen sanıklar, ayrıca Ankara Emniyet Müdürlüğü sitesini çökertecek kadar bilgisayar bilgisine sahip olmadıklarını söyledi. Duruşmada İçişleri ve Maliye Bakanlıkları adına bir avukat da devleti temsil etti.

3’ü tutuklu, 10 kişinin yargılandığı RedHack davası bugün Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Duruşmaya 20 Mart 2012’den bu yana tutuklu olan sanıklar Duygu Kerimoğlu, Alaattin Karagenç, Uğur Cihan Oktulmuş ile 7 tutuksuz sanık katıldı. Sanıklar “silahlı terör örgütü üyesi olmak” ve “çeşitli bilişim suçları işlemekten” yargılanıyor.

Davanın iddianamesinde RedHack’in “Hiyerarşik ve yapısal düzen içerisinde terör örgütü gibi organize oldukları” savunulurken, e-devlet uygulamalarına yapılan siber saldırılar ise “devlet otoritesini zaafa uğrattığı, kamu düzenini bozduğu” gerekçesiyle “terör” olarak nitelendirildi.

‘TEK KANIT YOK, İHBAR ÜZERİNE TUTUKLANDIK’

Duruşmada iddianame özetlendi, suçlamalar sanıkların yüzlerine okundu. Daha sonra savunmaları alınan sanıklar, “bir ihbar e-postası ile tutuklu olduklarını” belirterek, suçlamaları reddetti. Tutuklu sanıklar bir an önce tahliye edilmelerini istedi. 9 aydır tutuklu Alaattin Karagenç, yasadışı herhangi bir terör örgütü veya oluşuma üye ya da yardımcı olmadığını söyledi. Ankara Emniyet sitesine yasadışı olarak da girmediğini, bu konuda herhangi bir delil de bulunmadığını belirten Karagenç, “Bu soruşturma ihbar üzerine başlıyor. İhbarcının güvenilirliği nedir? Benim için Maraşlı Alaattin diyor. Asılsız ihbar. Biz, delillerden değil, ihbarlardan tutuklandık. Dosyada delil yok” savunması yaptı.

Emniyetten çağrılsaydı ifade vermeye gideceğini belirten Karagenç, 9 aydır tutuklu ve mağdur olduğunu ve tahliyesini istediğini söyledi.

‘LİSE ÖĞRENCİSİYİM, MAĞDUR EDİLDİM’

Lise öğrencisi, tutuklu Uğur Cihan Okutulmuş da suçlamaları reddetti. Bilgisayar kullanma becerisinin bir siteyi çökertecek kadar olmadığını belirten Okutulmuş, “Zaten bilgisayarımda da siteyi çökertecek programlar yoktur. Benim bilgisayarımdan Ankara Emniyeti’nin sitesine girdiğime ilişkin delil de yok” dedi. Sanıkların hiçbirini tanımadığını, lise son sınıf öğrencisi olduğunu belirten Okutulmuş da “9 aydır tutukluyum. Yeterince mağdur oldum. Daha fazla mağdur olmamak için tahliyemi istiyorum” dedi.

‘DENİZ GEZMİŞ VE YILMAZ GÜNEY TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYESİ DEĞİL’

Mersin Üniversitesi’nde iki yıllık Bilgisayar Teknolojileri ve Programlama Bölümü öğrencisi Duygu Kerimoğlu da derslerini takip etmek için  iki bilgisayarı olduğunu, soruşturmada iki diz üstü bilgisayarına ve masaüstü bilgisayarıma el konulduğunu söyledi. Kendisine yönelik suçlamaların bazı yazılar ve okuduğu bazı haberler olduğunu belirten Kerimoğlu, internet sayfasında Deniz Gezmiş ve Yılmaz Güney fotoğraflarının bulunmasının suç oluşturmadığını belirterek, “Bunların hiçbiri terör örgütü üyesi değildir” dedi.

EVİNDE İNTERNETİ DAHİ YOK

Tutuksuz sanık Devrim Ali Avcu da ifadesinde 20 yaşında ve öğrenci olduğunu söyledi. “Evimde bilgisayar ve internetim dahi yoktu ama gözaltına alındım. Keyfi olarak 6 ay tutuklu kaldım” diye konuşan Avcu da beraatini istedi.

‘ÜST DÜZEY BİLGİSAYAR BİLGİMİZ YOK’

Sanıklar savunmalarında, RedHack üyelerini internet ortamında dahi tanımadıklarını, Ankara Emniyet Müdürlüğü sitesini hacklemediklerini, o derece üst düzey bilgisayar bilgilerinin olmadığını ifade etti. Hack yapacak bilgisayar programlarının da olmadığını da belirten sanıklar, ihbar üzerine 9 aydır tutuklu olduklarının altını çizdi.

Duruşmayı aralarında CHP Milletvekilleri Veli Ağbaba, İlhan Cihaner, Erdal Aksünger, Özgür Özel ile çok sayıda kişi izledi. Tutuklu sanıkları getiren cezaevi aracının arıza yapması nedeniyle geç başlayan duruşma için salona giren CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, sanık Duygu Kerimoğlu’na selam verdi. Bu sırada mahkeme başkanı, “Burada böyle bir şey yok. Ziyaretinizi ve sohbetinizi başka yerde yapın” uyarısı yaptı.

AĞBABA ‘SİYASİ BİR DAVA’

Davayı gazetemize değerlendiren Veli Ağbaba, “bu siyasi bir dava” dedi. Tutuklanan kişiler için Facebook, twitter paylaşımlarının delil olarak sunulduğunu belirten Ağbaba, Deniz Gezmiş, Mahir Çayan fotoğraflarının delil sayılarak gençlerin yargılandığını söyledi. Ağbaba, bu davada ciddiyetsiz nedenlerle bir yargılamanın yapıldığını söyledi. Ağbaba, Redhack “ bu davanın diğer siyasi davalar açısından da bir örnek teşkil edeceğini” söyledi. 

25 ŞUBAT'A ERTELENDİ

Duruşmada sanıklardan, devlet memuru Taşkın Yasak, savunmasını yaparken gözyaşlarını tutamadı. Hakkında yakalama kararı bulunan sanık Reşit Pınaroğlu’nun da duruşma sürerken, İstanbul’da gözaltına alınıp, jandarma eşliğinde Ankara’ya getirildiği bildirildi.

Öte yandan mütaalasını okuyan Savcı Kemal Çetin, üç tutuklu sanık için tahliye istedi. Duruşmaya kısa bir ara verildikten sonra, Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal tutuklu üç sanığın tahliyesi, duruşmanın da 25 Şubat 2013’e ertelendiği kararını açıkladı. tutuklu üç sanığın da tahliyesine karar verildi. (Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et