13 Kasım 2020 08:55

Müzisyenler enstrümanlarını satmaya başladı

Salgınla birlikte işsiz kalan müzisyenler, geçimlerini sağlayabilmek için enstrümanlarını satmaya başladı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Koronavirüs salgınına karşı alınan önlemlerin ilk olarak kültür-sanat faaliyetlerini kısıtlaması, meslekleri resmi olarak tanımlanmayan milyonlarca müzisyeni daha zor duruma soktu. Pandemiyle birlikte işsiz kalan müzisyenler, geçimlerini sağlayabilmek için enstrümanlarını satmaya başladı.

Ankara Konur Sokak’ta saat 22.00’de yapılan "susma" eylemine katılan müzisyenler, salgın döneminde yaşadıkları maddi ve manevi zorlukları Mezopotamya Ajansından Emrullah Acar'a anlattı.

Beş yıldır müzik alanında çalışan Irmak Ayoğlu, mart ayından bu yana işsiz kalan müzisyenlerden. İşsiz kalmakla birlikte içine kapandığını, depresyon belirtilerinin başladığını ifade eden Ayoğlu, “Bir kara bulut üzerimizde ve buna dair çözüm yöntemlerimiz çok kısıtlı. Benim müziğimi icra edeceğim yerler kısıtlı, sesimizi duyuramıyorum ve eve kapanmış durumdayım. Elimden de başka iş gelmiyor, dolayısıyla bir alternatifim yok. Bu beni giderek mutsuz bir yere çekiyor. İçişleri Bakanlığı genelgesiyle mekanların saat 22.00’da kapanması da politik bir karar. Dışarı çıkabilirim, alışveriş yapabilirim, okula da gidebilirim ama bir yerde oturup yemek yiyemem veya müzik dinleyemem, kültür sanat etkinliklerinden faydalanamam. Virüs sadece kültür sanat alanlarında mı yayılıyor?​” dedi.

Ayoğlu, “Kiramı ödeyemiyorum. Enstrümanlarımızı satıyoruz ve başka meslek bilmiyoruz. Ben müziğimi icra etmek istiyorum. Yazılan şarkıların 22.00’dan önce yazılmadığını biliyorum. Dinleyicilerimi, sahnemi geri istiyorum” ifadelerini kullandı.

İNTİHARLAR ARTIYOR

Yaklaşık 16 yıldır müzik yapan Bilgin Köksal, salgınla birlikte başka mesleğe yönelen müzisyenlerden. İşsiz kaldığı için inşaat ve mobilya sektöründe çalışmaya başlayan Köksal, borçlarını ödemek için çalışmak zorunda kaldığını belirtti. Yakın çevresinde enstrümanlarını satan arkadaşlarının gün geçtikçe çoğaldığını söyleyen Köksal, “Neredeyse her gün arkadaşlarım arıyorlar, ‘Kiramı ödeyemiyorum, bağlamamı, mikrofonumu satacağım’ diyorlar. İntihar haberleri geliyor. Yüzden fazla müzisyen intihar etti deniliyor ancak bunlar sadece medyaya yansıyanlar. Yüz deniliyorsa, gerçek sayı en az bunun 10 katıdır. İstanbul’da enstrümanı dahil her şeyini satan genç bir arkadaşım satacak bir şeyi kalmayınca, Cumartesi günü canına kıydı” şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de depremzede avukatlar için konteyner ofisler kurulmaya başlandı

SONRAKİ HABER

Polis kurşunuyla yaşamını yitiren Kemal Kurkut’un ağabeyi davadan adalet beklemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...