13 Kasım 2020 08:40

Kaçkar Dağları'nda teleferik ve kayak tesisi inşa edilmesi projesi iptal edildi

Ayder ve Hazindak yaylaları arasında kurulmak istenen "Kış Sporları Merkezi" projesinin imar planları, Rize İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Ayder Yaylası | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Gençağa KARAFAZLI
Rize

Rize’nin en önemli turizm merkezlerinden Çamlıhemşin'e bağlı Ayder ve Hazindak yaylaları arasında kurulmak istenen "Kış Sporları Merkezi" projesinin imar planları, Rize İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Kararı değerlendiren Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Erüz, “Ekolojiyi ekonomiye kurban etmeyelim. Doğayı tahrip ederek 'doğa korumak' kabul edilemezdi” dedi.

FIRTINA İNSİYATİFİ DAVA AÇMIŞTI

Projenin ihalesi 2018 yılında gerçekleştirilmişti.

Fırtına İnisiyatifi Gönüllüleri tarafından projeye karşı dava açılmıştı. Dava başvurusunda "Kış Sporları Merkezi" projesini de içeren çevre düzeni planının Danıştay tarafından tamamen iptal edildiği hatırlatılmıştı.

Ayırca merkezin imar planlarına aykırı olduğu, projede kamu yararı bulunmadığı, Milli Park ve 1. derece sit statüsüyle korunan alanlarda ekolojik etki değerlendirmesinin yapılmadığı da vurgulanmıştı.

RİZE İDARE MAHKEMESİ, DANIŞTAY KARARINA DAYANARAK PROJEYİ İPTAL ETTİ

Görülen davada Rize İdare Mahkemesi, Danıştay 6. Dairesinin, Kaçkar Dağları gibi özellikli ve korunması gereken bir alanda ulaşıma yönelik tesisler ile günübirlik konaklama tesislerinin planlanmasının şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına aykırı görüldüğü kararını hatırlattı.

Mahkeme, aynı alanda Kış Sporları Merkezi kurulmasının hukuka uygun olmadığını belirterek projeyi iptal etti.

Danıştay 6. Dairesi, "Yeşil Yol-Yayla Koridoru" projesinin de içinde yer aldığı çevre düzeni planını 29 Mayıs 2017'de iptal etmişti.

Proje ile 37 kilometrelik uzunluğuyla Türkiye'nin en uzun teleferik hattının kurulması ve Kaçkar Dağları'nda kış turizmine yönelik kayak tesisi inşa edilmesi planlanıyordu.

“KAÇKAR DAĞLARI TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ ALANLARINDAN BİRİDİR”

İptal kararını değerlendiren Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Erüz, “Kaçkar Dağları Milli Parkı, Türkiye’nin en önemli endemizmi ve biyoçeşitliliği yüksek, kritik ekosistemlere sahip koruma alanlarından birisidir. Anadolu'nun tek sığınak noktası Kaçkar Dağları korumalı, 'bu yayalar bu yükü kaldıramaz'. Bilimsel kriterlere göre korumanın sürdürülebilirliği sağlanmadan, taşıma kapasitesi belirlenmeden yapılacak her nevi yatırım, ekolojiyi ekonomiye kurban etmek olur. Doğayı tahrip edilerek doğa yapmak kabul edilemez” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesinin bulunduğu arsa satışa çıkarıldı

SONRAKİ HABER

CHP'li Hakverdi, Diyarbakır Milli Eğitim'deki Hizbullah yapılanması iddialarını sordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...