11 Kasım 2020 18:40

Türkiye-Rusya Karabağ’da ortak merkez oluşturulması için muhtıra imzaladı

​​​​​Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın, Dağlık Karabağ’da ateşkesi kontrol edecek ortak merkezin kurulmasına ilişkin muhtırayı imzalandığı belirtildi.

Hulusi Akar, Sergey Şoygu | Fotoğraf: Arif Akdoğan/AA

Paylaş

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Milli Savunma Bakanı (MSB) Hulusi Akar, Dağlık Karabağ’da ateşkesi kontrol edecek ortak merkezin kurulmasına ilişkin muhtırayı imzalandı. 

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Görüşmeleri takiben, Dağlık Karabağ’da ateşkes ve tüm askeri eylemlerin sonlandırılmasını kontrol edecek ortak merkezin kurulmasına ilişkin muhtıra imzalandı” denildi.

Açıklamada Şoygu, “Rus barış gücünün varlığı kriz bölgesinde istikrarı sağlayacak, sığınmacı akışını durduracak, evlerine dönüşlerini kolaylaştıracak” ifadesini kullandı. Şoygu devamla, ortak kontrol merkezini kurma kararının, “tarafların ateşkese uyması yönünde güvenilir bir kontrol uygulamaya izin vereceğini ve uzun süredir devam eden çatışmayı çözmek için sağlam bir temel oluşturacağını” kaydetti.

Ortak merkez, Azerbaycan’ın kontrolündeki bölgede yer alacak, ateşkese uyulup uyulmadığı yönündeki bilgiyi toplayıp işleyecek ve kontrol edecek. Merkez, anlaşmanın ihlaliyle ilgili şikayet, soru ve sorunları inceleyecek bir organ olacak.

MSB’DEN AÇIKLAMA

Akar ileŞoygu arasında gerçekleştirilen imza töreni, video konferans yöntemiyle gerçekleştirilirken, bakanlıktan görüntüler de paylaşıldı. 

Akar, karşılıklı atılan imzaların ardından yaptığı açıklamada, bu sonucun sağlanmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in önemli etkisinin olduğunu belirtti. Akar, "İmzalarla birlikte Karabağ bölgesinde ateşkesin, barışın, huzurun sağlanmasına çok önemli bir atım atacağımıza bütün kalbimle inanıyorum. Yapacağımız bu çalışmanın bölgeye yararlı, hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Skrill ve Neteller Türkiye'deki faaliyetlerini durduruyor

SONRAKİ HABER

Dışişlerinden Yunanistan açıklaması: Diyalog çağrılarına cevap vermeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...