01 Kasım 2020 01:46

Bonelli'de mesai hırsızlığı: Fazla mesai ücretlerine büyük kesinti yapıldı

Bonelli'de çalışan işçiler fazla mesai ücretlerini tam olarak alamıyor. İşçiler "Bordronun kendilerinden gizlenmemesini" ve ücretlerinin eksiksiz ödenmesini istiyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Hilal KILIÇ
Kadir ÖRNEK
Ankara

Bonelli Unlu Mamüllerinde çalışan işçiler, fazla mesai ücretlerinin yarım ödenmesine ve keyfi uygulamalara tepkili. En az 15 TL olması gereken mesai ücretlerinin 7.5 TL yatırıldığını anlatan işçiler, bordrolarının kendilerine verilmediğini söylüyor. İddialara ilişkin görüşmek için aradığımız şirket genel müdürlüğünde ise telefona çıkan herhangi biri olmadı.

Çağdaş Marketler bünyesinde faaliyet sürdüren, bugün Türkiye’de 90’dan fazla şubesi bulunan Bonelli Unlu Mamülleri’nde birçok hukuksuzluk yaşanıyor.

Daha önce de Evrensel'e yazıkları mektuplarla kamuoyuna seslenen Bonelli işçilerinin yoğun mobbing, sürekli sürgün, eksik ödenen sigorta primleri, elden tamamlanan ücretler, bazen ödenmeyen bazen ise yarı yarıya ödenen fazla mesai ücretleri ve zorunlu fazla mesailer sebebiyle yaşadıkları baskı devam ediyor.

MESAİ ÜCRETİNİN YARISI VERİLİYOR

Bonelli’nin birçok şubesinde işçilerin ortak şikayeti, en az 15.5 TL üzerinden hesaplanması gereken fazla mesai ücretlerinin 7.5 TL’den hesaplanması. Yarı yarıya hesaplanan fazla mesai ücretlerinin de bir süredir eksik ödendiğini söyleyen işçiler, fazla mesai ücretlerinin ‘Elden verilmesi’ sebebiyle bordroya da yansıtılmadığını söyledi. İşçiler, elden ödemenin resmi bir işlem olmaması nedeniyle denetim açısından patronu rahatlattığını belirtti.

SAKLANAN BORDROLAR

Bordrolarının da kendilerine gösterilmediğini anlatan farklı şubelerden işçiler var. Sohbet ettiğimiz bir işçi, “Maaş günü ikiye katlanmış bir kağıt koyuyorlar önümüze, sadece imza yeri görünüyor. Bir de acele ettiriyorlar, hadi imzalayın geçin diye. Neye imza attığımızı bile bilmiyoruz” sözleriyle yaşadıklarını anlattı.

GENİŞ YETKİ, KEYGİ UYGULAMA

Çok sayıda şubesi bulunan Bonelli’de şube müdürlerine tanınan aşırı inisiyatif sebebiyle, işçiler bu hukuksuz uygulamaların her şubede aynı şekilde olmadığını da belirtiyor.

Bonelli şubelerinde gündeme gelen iddialara ilişkin görüşmek için ısrarlı telefonlarımıza rağmen Bonelli Genel Müdürlüğünden telefonlarımıza yanıt alamadık.

İŞÇİLERİN TALEPLERİ

Çeşitli şubelerden Bonelli işlerinin talepleri ise şu şekilde:

  • Ödenmeyen, kesintiye uğrayan fazla mesai ücretlerinin bordroya tam olarak yansıtılması,
  • Bordronun işçilerden gizlenmemesi,
  • Şubeler arası sürgüne son verilmesi,
  • Asgari ücretten fazla maaş alanların tüm maaşının bordroya yansıtılması,
  • Sigorta primlerinin eksiksiz yatırılması.

 {{401623}}

ÖNCEKİ HABER

Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri torba yasaya tepki gösterdi

SONRAKİ HABER

Fransa'da Yunan Ortodoks kilisesi papazı silahla vuruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...