31 Ekim 2020 08:04

Metin Göktepe ödüllü ‘Köşk karşılığı temizlik’ haberi ve ödül haberine erişim engeli

Seyhan Avşar’ın Metin Göktepe ödüllü ‘Köşk karşılığı temizlik’ haberine de ödül haberine de erişim engeli geldi.

Seyhan Avşar'ın 'Köşk karşılığı temizlik' haberi

Paylaş

Bakırköy 1. Sulh Ceza Hakimliği 27.10.2020 tarihli kararında; bu yıl Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri’nin Yazılı Haber Ödülü’nü alan Seyhan Avşar’ın ‘Köşk karşılığı temizlik’ haberine ve evrensel.net’te yer alan “23. Metin Göktepe Gazetecilik Ödüllerini kazananlar belli oldu” haberine “lekelenme” iddiasıyla erişim engeli getirdi.

Erişim engeli talebini Seyhan Avşar’ın haberinde adı geçen Ahmet Taçyıldız; Avukatı Erdem Müntaz Hacıpaşaoğlu aracılığıyla talep etti. Bakırköy 1. Sulh Ceza Hakimliği de talebin kabulüne karar verdi.

OBJEKTİF VE GAZETECİLİK İLKELERİNE UYGUN

Gazetemiz Avukatlarından ve Metin Göktepe Ödül Jürisinden Kamil Tekin Sürek mahkemenin erişimin engellenmesi kararının basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkı ilkelerine aykırı olduğunu söyleyerek “Ödül verdiğimiz haber objektif ve gazetecilik ilkelerine uygun yapılmış bir haberdi. Suçlama, lekeleme vs. durumu söz konusu değildi. Memur maaşının dışında bir geliri olmayan birinin boğazda yalı alması zaten başlı başına bir haberdir.” dedi.

Sürek ayrıca polis hakkında bu konuyla ilgili bir soruşturma açılmışsa bunu her gazetecinin haber yapacağını aktardı ve “Haberin ödüle layık görülmesinin bir nedeni de iktidarın FETÖ ile mücadele ediyorum diye büyük yaygara yapıp, herkesi FETÖ’cülükle suçladığı günlerde bazı kişilerin rüşvet ya da siyasi biat karşılığı korunduğuna dair olması nedeniyledir.” dedi.

"KARALAMA YA DA LEKELENME DEĞİL"

Kamil Tekin Sürek şöyle devam etti: “İnsanların elbette lekelenmeme hakkı vardır ama kamuoyunu ilgilendiren bir soruşturma ile ilgili objektif habercilik ilkelerine göre yapılan haber karalama ya da lekelenme olarak kabul edilemez. Soruşturma sonunda dava açılmaz ya da ilgili kişi beraat ederse gazeteci bunu da haber yapar. Soruşturmanın gizliliği ise başka bir konudur. Kısa süreli bir tedbirdir. Delillerin toplanması ve karartılmaması için buna karar verilir. Bizde ise iktidarın aleyhine olan bazı soruşturma ve kovuşturmalarda gizlilik kararı rutin oldu.”

"HABER ALMA ÖZGÜRLÜĞÜ ADINA UTANÇ VERİCİ"

Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Şube Başkanı ve Metin Göktepe Ödül Jürisinden Banu Tuna ise görevini yaparken gözaltına alınıp polis tarafından işkenceyle öldürülen Metin Göktepe adına verilen ödülü kazanan haberin ve hatta kazandığını duyuran haberin belleklerden silinmeye çalışılmasının, bir devamlılığı gösterdiğine dikkat çekerken “Metin Göktepe'nin öldürüldüğü 1996'dan bu yana devlette değişen bir şey yok. Adalet sistemi de devletin enstrümanı gibi hareket ediyor.” dedi.

Tuna “Yanlış hatırlamıyorsam biz o ödülü Seyhan Avşar'a oybirliğiyle verdik. Çünkü ödüllendirilmesi gereken bir haberdi. Metin Göktepe'nin gazetecilik hatırasını onurlandıran bir haberdi.” derken kararın basın ve haber alma özgürlüğü adına utanç verici olduğunu aktardı.

"OKUYUCUNUN SAHİP ÇIKMASI LAZIM"

Tuna şöyle devam etti: “Öte yandan dijital iletişimin önüne set çekmeye çalışmaları da beyhude. Bu kararla birlikte sosyal medyada herkes Ahmet Taçyıldız'ı ve hakkındaki iddiaları konuşacak. Ne yapacaklar, hepimizi mi susturacaklar? Biz basın kuruluşları olarak, gazeteciler olarak itiraz ediyoruz, sesimizi yükseltiyoruz ama okuyucunun da artık haber alma hakkına sahip çıkması lazım.”

KÖŞK KARŞILIĞI TEMİZLİK HABERİ

Cumhuriyet Gazetesi Muhabiri Seyhan Avşar Cumhuriyet’te 13 Şubat 2020 tarihinde ‘Köşk karşılığı temizlik’ haberi yapmış, haberde ‘FETÖ’ evraklarının eski İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Özgür Taşdemir tarafından boğaz manzaralı köşk karşılığında temizlendiği anlatılıyordu ve Avşar bu haberle bu yıl 23.’sü düzenlenen Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri’nde Yazılı Haber Ödülü’ne layık görülmüştü.

Evrensel.net sitesinde yer alan ve engelleme istenen “23. Metin Göktepe Gazetecilik Ödüllerini kazananlar belli oldu” başlıklı haberde ise ödül alan gazetecilerin haberleri yer alıyor. Haberin girişinde “Muhabirimiz Metin Göktepe ve görevi başında yitirilen gazetecilerin anılarını yaşatmak, genç gazetecileri gerçekleri esas alan bir habercilik konusunda özendirmek amacıyla ilki 1998 yılında verilen Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri’nin bu yıl düzenlen 23’üncüsünde kazananlar belli oldu.” deniliyor. (İstanbul/EVRENSEL)

{{400691}}

ÖNCEKİ HABER

Polonya’da kürtaj yasağı sokağa döktü

SONRAKİ HABER

İzmir'de eğitime bir hafta ara verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa