31 Ekim 2020 04:26 Güncelleme: 31 Ekim 2020 21:11

İzmir'de deprem | 115 kişi hayatını kaybetti; 1034 yaralı var

İzmir'de 6,6 büyüklüğündeki depremde can kaybı 115'e yükseldi, 1034 kişi yaralandı.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

İzmir’de dün öğle saatlerinde yaşanan deprem sonrası başlatılan arama ve kurtarma çalışmaları sürüyor. Depremde 17 bina yıkıldı. Arama kurtarma çalışmaları tamamlandı. Depremde (8 Kasım'daki açıklamaya göre) 115 kişi hayatını kaybetti, 1034 kişi yaralandı.

Deprem sonrası sık yaşanan artçı sarsıntılar gece boyu da devam etti. 6.6 büyüklüğündeki deprem sonrası en büyüğü 5.1 olmak üzere yüzlerce artçı deprem yaşandı. Bugün sabah saatlerinde de 5.0 büyüklüğünde korkutan bir artçı meydana geldi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise sabah saaatlerinde yaptığı açıklamada ankaz altından canlı çıkarılan kişi sayısının 100'e ulaştığını ifade etmişti. Bakan'ın açıklaması sonrasında arama ve kurtarma çalışmaları kapsamında enkazdan çıkarılan başka yaralılar da oldu.

Depremde hayatını kaybedenler arasında İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Nuri Seha Yüksel'in eşi ve iki çocuğu da bulunuyor. Yaşamını yitiren Buse Demir, Fatma Öztemel Öztürk, Nazmiye Doğrayan, Burcu Yüksel, Ege Ilgaz Yüksel, Dila Yüksel ve Ayşe Melahat Köse toprağa verildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremde zarar gördüğü düşünülen kişiler için yakınlarının 184 SABİM hattını arayarak bilgi alabileceğini belirtti.

RİSKLİ HASTANELERDE HİZMET SÜRÜYOR

Depremde kolonları ağır hasar gören Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi ve diğer hastane yapılarına ilişkin Evrensel'e konuşan SES İzmir Şubesi Eş Başkanı Erkan Batmaz, daha önce dayanıksızlık konusunda uyarılarda bulundukları bazı hastanelerde deprem sonrası kısa süreli sağlık hizmeti sağlanamadığını vurguladı. Sağlık emekçilerinin her kriz döneminde özverili şekilde çalışmaya devam ettiğini ifade eden Batmaz, ancak süren artçı depremlere rağmen sağlık emekçilerinin riskli yapılarda hizmet vermek zorunda kaldığını söyledi.

"YIKIMLARIN SEBEBİ ZEMİNE UYGUN YAPI OLMAMASI"

İzmir'de yaşanan yıkımı Evrensel'e değerlendiren Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan, "Bayraklı konusunda uyarmıştık. Manavkuyu’daki yıkımın sebebi binaların zemine uygun şekilde yapılmaması. Yapı denetimi etkin şekilde uygulanmıyor" dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar ise hükümetin deprem konusunda atması gereken adımları atmadığı gibi üstüne bir de imar affı çıkardığına dikkat çekti. 2017'de tamamlanması gereken envanter çalışmasının hala bitmediğini söyleyen Ayatar, "Artık konuşmanın ötesine geçmemiz lazım" dedi.

Öte yandan depremzedelerden bir bölümü AFAD ve Kızılay'ın kurduğu çadırlarda geceyi geçirdi. Bazı vatandaşlar da kendi çadırlarında kaldı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da İzmir genelinde eğitime bir hafta ara verme kararı aldıklarını açıkladı.

AFAD: GIDA KOLİSİ VE BATTANİYEYE İHTİYAÇ VAR

AFAD'ın Twitter hesabından, afetzedelerin ihtiyaçlarına ilişkin duyuru paylaşıldı. Duyuruda, İzmir'de deprem sonrası bölgeye yapılan yardım faaliyetlerinin AFAD koordinasyonunda yürütüldüğü belirtilerek, “İhtiyaç sahibi afetzedelere dağıtılmak üzere şu an için sadece standart gıda kolisi ve yeni battaniye ihtiyacı vardır. Söz konusu gıda kolisi ve yeni battaniye yardımlarını ulaştırmak isteyen kişi ve kuruluşlar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurabilirler” ifadelerine yer verildi.

6 İLÇEDE AFET KOORDİNASYON MERKEZLERİ OLUŞTURULDU

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ise 6 ilçede başta hasar tespiti olmak üzere vatandaşların taleplerini almak üzere Afet Koordinasyon Merkezleri oluşturduğunu bildirdi:

“Binaların tahliyesi ve sizlerin barınmaları da planlanıyor. Hasar tespiti başta olmak üzere tüm taleplerinizi almak için Karşıyaka, Buca, Bayraklı, Konak, Seferihisar ve Bornova Kaymakamlıkları önünde Afet Koordinasyon Merkezleri oluşturuldu. Talep ve şikayeti olanlar oraya başvurabilir.”

EMEK GENÇLİĞİ ÇADIR KURMA ÇALIŞMASINA DESTEK OLUYOR

İzmir Emek Gençliği üyeleri Bornova Stadyumunda çadır kurma işlemlerine destek verdi. Gençler AFAD çalışanlarıyla birlikte çadır kurulumunda yer aldı.

20 TEKNE KURTARILDI

Sahil Güvenlik Komutanlığı da arama kurtarma çalışmalarına 116 personel, 11 sahil güvenlik botu, 3 helikopter ve 1 dalış timi ile katıldı. Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan alınan bilgiye göre depremde 9 tekne battı, 20 tekne Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince kurtarıldı, 21 tekne ise karaya oturdu. Sahil Güvenlik Komutanlığınca kurtarma çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

PSİKOSOSYAL ÇALIŞMA GRUPLARI SAHADA

Bölgede hasar tespit çalışmaları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 325 ve Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan 95 personel olmak üzere toplam 420 personel görevlendirilirken, psikososyal çalışma grubundan 95 personelin 23 araç ile deprem bölgesindeki çalışmalarına başladığı kaydedildi. Ayrıca 2 mobil sosyal hizmet aracının bölgeye sevk edildiği belirtildi.

4 İSTASYON KURULDU

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan bilgilendirmeye göre İzmir, Muğla ve Aydın'da toplam 87 sahada enerji ve 73 sahada ise servis kesintisi bulunduğuna dikkat çekilerek, "Kesintilerin giderilmesi için ekipler çalışmaktadır. Bölgeye toplam 34 mobil baz istasyonu sevk edilmiş olup, ihtiyaç duyulan 4 istasyonun kurulumu tamamlanmıştır" denildi.

SANCAR YARALILARI ZİYARET ETTİ

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve beraberindeki heyet, Ege Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi gören deprem yaralılarını ziyaret etti. Sancar’ın ziyaretini takip eden basın çalışanların görüntü almasına üniversite rektörlüğü tarafından engellendi. Sancar, enkaz bölgelerinde incelemelerde bulunmak üzere hastaneden ayrıldı.

KILIÇDAROĞLU BAYRAKLI’DA İNCELEME YAPTI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da incelemelerde bulunmak üzere Bayraklı’ya geldi. Kılıçdaroğlu, depremde yıkılan iki binanın enkazındaki kurtarma çalışmalarını yürüten ekiplerden bilgi aldı. Kılıçdaroğlu, daha sonra açıklama yapmadan buradan ayrıldı.

CHP lideri Kılıçdaroğlu daha sonra, Bayraklı ilçesi Mansuroğlu Mahallesi’ndeki tamamen yıkılan 7 katlı 28 daireli Emrah Apartmanı'nın enkaz alanına gitti. Burada da yetkililerden bilgi alan Kılıçdaroğlu, enkazdaki çalışmaları izleyen bir kadınla konuşup taziyelerini iletti. CHP liderine Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve CHP Grup Başkanvekili ve milletvekili Özgür Özel de eşlik etti.

Öte yandan depremin ardından sosyal medyada provokatif paylaşımlarda bulunan 6 kişi çeşitli illerde gözaltına alındı.

İzmir ve civarında, son 111 yılda 6 ve üzeri büyüklükte 8 deprem yaşandı. (HABER MERKEZİ)

Reklam