31 Ekim 2020 04:02 Güncelleme: 31 Ekim 2020 15:03

9 binada kurtarma çalışmaları devam ediyor; enkazdan çıkarılanlar tedavi altında

İzmir’de deprem nedeniyle yıkılan 17 binadan 9’unda arama kurtarma çalışmaları tamamlandı. 8 binada çalışmalar devam ediyor. Öte yandan enkaz altında çıkarılanlar ise tedavi görüyor.

GÜNCELLENDİ

Fotoğraf: AA

Reklam

İzmir'in Seferihisar açıklarındaki depremden en fazla etkilenen Bayraklı ilçesinde, 8 binada arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yaptığı açıklamaya göre 17 binada başlanan arama kurtarma çalışmaları 9 binada tamamlandı. Kurum şu ana kadar enkaz altında 100 kişinin canlı şekilde çıkarıldığını açıkladı.

Rıza Bey Apartmanı, 2 bloktan oluşan Emrah Sitesi, Yağcıoğlu Apartmanı, 3 bloklu Barış Sitesi, Doğanlar Apartmanı ve Yılmaz Erbek Apartmanı'nda çalışmalar devam ediyor.

Bu binalardan Doğanlar Apartmanı 7 katlı olup altında bir kafe bulunuyor. Depremde yola doğru devrilen 21 dairelik apartmanın enkazının altında kaç kişinin olduğu net olarak bilinmiyor. 2 kişinin öldüğü, 10 kişinin kurtarıldığı binanın enkazının altında mahsur kaldığı tahmin edilen yaklaşık 20 kişiyi arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Tamamen yıkılan 8 katı Rıza Bey Apartmanı'nın alt katında iş yerleri de vardı. Rıza Bey Apartmanı'ndan Buse Hasyılmaz ve ailesi sağ çıkarıldı. Ekipler vinç yardımıyla çalışmalarına devam ediyor. Zaman zaman sessizlik çağrısı yapılıyor. Binada yakınları bulunanların bölgedeki bekleyişi sürüyor.

Depremin vurduğu diğer bir bina olan Emrah Sitesi ise 2 blok ve 28 daireden oluşuyor. Binalardaki çalışmalar vinç yardımıyla devam ediyor. Ekipler çevrede sessizliği sağladıktan sonra "Sesimi duyan var mı, sizi kurtarmaya geldik, duyuyorsanız bulunduğunuz yere vurun." diyerek içeriden ses duymaya çalışıyor. Ayrıca arama cihazıyla enkazda herhangi bir hareket olup olmadığını kontrol ediyor. Sitenin çevresinde birçok araç zarar görmüş durumda.

Yılmaz Erbek Apartmanı'nın altında da bir market ve bakkal bulunuyordu. Markette kurtarılmayı bekleyenlerin bulunduğu tahmin ediliyor. Bölgedeki arama kurtarma çalışmalarında köpekler de kullanılıyor. İki katı çöken apartmanın yan yatmaması için vinçlerle destek sağlanıyor.

Tamamen çöken binalardan 7 katlı Yağcıoğlu Apartmanı'nda da enkaz altında olduğu tahmin edilen kişilere ulaşılmaya çalışıyor.

Çalışmaların sürdüğü diğer bir bölge olan 4 bloklu Barış Sitesi'nde kısmen çökme yaşanan 2 blokta çalışmalar sürüyor. Barış sitesindeki binalardan zemindeki 2 katı çöken bir bina yan yattı. Yan yatan binanın yıkılmaması için iş makineleriyle destek sağlandı. Ekipler, arama kurtarma çalışması başlattı. Binada 3 kişinin cansız bedenine ulaşılırken, 1'i ağır 2 kişi ise yaralı kurtarıldı. Toplam 5 kişinin enkaz altında olduğu düşünülürken, ekiplerin çalışması sürüyor.

Emine Eren'i kurtaran ekipteki Mahmut Sert, "Mutfak tarafında bulunduğunu söylediler. Aralıktan içeri girdim ve seslenmeye başladım. Ses gelir gelmez ekip amirime haber verdim. 14 saat sonra kurtardık. Çok şükür sağ salim ulaştık. Enkaz altında torunu ve eşi de var. Ancak artçı depremlerden dolayı içeri giremiyoruz. Onlara da ulaşmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

ENKAZ ALTINDAN ÇIKARILANLAR

İzmir'de arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü Yılmaz Erbek Apartmanı enkazından, Gülçin Aykut Soydan isimli vatandaş, yaklaşık 16 saat sonra yaralı kurtarıldı. Yaralı olarak sedyeye alınan Soydan, Ege Üniversitesi Hastanesine kaldırıldı.

Yılmaz Erbek Apartmanı'nda enkaz altında kalan 53 yaşındaki Fadime Talu'ya, 15 saat sonra ulaşıldı. Talu, alt iki katı çöken binada yıkıntıların arasından AFAD ekipleri tarafından sağ olarak çıkarıldı. Fadime Talu'nun, AFAD ekiplerince enkazdan çıkarılması kameraya yansıdı. Talu, yıkıntıların arasından çıkarıldıktan sonra boyunluk takılıp, ilk müdahalesi yapılarak Ege Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırıldı.

Hülya Özmet de Yılmaz Erbek Apartmanı enkazından 17 saat sonra yaralı kurtarıldı.

Yılmaz Erbek apartmanında süren arama kurtarma çalışmalarında enkaz altında kalan vatandaşlardan birisine daha ulaşıldı. Ekiplerin, yıkıntıların arasında kurtarmaya çalıştıkları vatandaşa moral verme anları kameraya yansıdı. Sol bacağının demirlerin arasında sıkıştığını belirterek "Onu bir kurtarsanız" diyen vatandaşla konuşan görevli, "Ben senin kafanı görüyorum, elini görüyorum. Şu ışığın olduğu yerden seni alacağız” dedi. Binada kayma meydana geldiği için güçlükle yürütülen çalışmalarda yaşlı vatandaşı kurtarma çalışmaları devam ediyor.

62 yaşındaki Emine Eren ise Barış Sitesi'ndeki enkazdan yaklaşık 14 saat sonra yaralı olarak çıkarıldı. Aynı enkazda yürütülen çalışmalarda 17 saat sonra Nurcan Tosun'a ulaşıldı. Tosun, ambulansla Ege Üniversitesi Hastanesine gönderildi. Eşi İbrahim Tosun, büyük sevinç yaşadı.

Bayraklı 283. Sokak'taki binanın enkazından ise Erol Subaş isimli vatandaş çevredekilerin alkışları arasında çıkarıldı. Subaş ambulansla hastaneye kaldırıldı.

285. Sokak'taki çöken binada da ekiplerin çalışması sonuç verdi. Binanın çökmesi sonucu enkaz altında kalan 15 yaşındaki Günay Özışık yaklaşık 9 saat sonra kurtarıldı. Günay Özışık ambulansla hastaneye götürüldü.

Yine 258. Sokak'ta yıkılan Doğanlar Apartmanı'nın enkazında sürdürülen çalışmalarda 28 yaşındaki amatör futbolcu Malik Tahirler de kurtarıldı. Tahirler hastaneye kaldırıldı.

İzmir'de Rıza Bey apartmanında enkaz altından 16 yaşındaki İnci, yaralı olarak çıkarıldı. Okan'ın yaralı olarak çıkarılması yakınlarını ve çevredeki vatandaşları sevindirdi.

Manavkuyu 1593. Sokak'taki enkazdan ise 4 kişi kurtarıldı.

Bayraklı'da yıkılan Doğanlar Apartmanı'nın enkazından Seher Dereli Perinçek ile çocukları Ezel ve Elzem sağ kurtarılırken, oğlu Umut ise yaşamın yitirdi. Diğer çocuk Elif Perinçek'in kurtarma çalışması sürüyor.

BUSE HASYILMAZ'IN TEDAVİSİ DEVAM EDİYOR

Rıza Bey Apartmanı'ndan sağ çıkarılan Buse Hasyılmaz'ın tedavisi devam ediyor. Hasyılmaz'ın nişanlısı Nurullah Yalçın, “Enkazın içinde kim varsa, darısı onların başına. Enkazdan çıktıktan sonra çok fazla bir şey konuşamadık. Annesini sorup durdu. Gözüyle görmediği için inanmadı. Hastaneye getirdiler. Filmleri çekildi, herhangi bir sıkıntısı yok, vücudunun bazı yerlerinde darbeye bağlı morluklar var” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

Reklam