31 Ekim 2020 00:43

"Halk veresiye hesabını kapatamıyor"

Diyarbakır Bağlar'da 12 yıldır küçük bir market işleten Nurullah Tan'ın anlattıkları ekonominin halini özetliyor: "Halk veresiye hesabını kapatamıyor. Ekonomik krizi sırtımızda hissediyoruz."

Fotoğraf: Mahsum Kara

Paylaş

Mahsum KARA
Diyarbakır

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde babasıyla birlikte yaklaşık 12 yıldır küçük bir market işleten Nurullah Tan (29), veresiye alışveriş yapan yurttaşların hesaplarını kapatamadığını söylüyor. Maddi sorun yaşadıkları için toptancılara borçlarını ödemekte zorluk çektiklerini belirten Tan, “Devletin halkın ve esnafın yanında olduğunu göstermesi lazım” diyor.

BORÇLARINI ÖDEMEKTE ZORLUK ÇEKİYORLAR

’90’lı yıllarda Lice’de köylerinin boşatılmasından sonra ailesi ile birlikte Diyarbakır merkezine yerleşen Nurullah Tan, babası ile birlikte küçük bir market işletiyor.  Yaklışık 12 yıla yakındır bu işi sürdüren Tan, Diyarbakır’a gelmeden önce babasının Lice’de de marketinin söylüyor.

Diyarbakır’a göç ettikten sonra zorluk yaşadıklarını belirten Tan, pandemi ile birlikte kazançlarının düştüğünü ifade ederek, “Bizde birçok kişi alışverişini veresiye üzerinden yapıyor. Onu da belli bir limite kadar verebiliyoruz. O limiti aştığımızda biz de ister istemez zarar ediyoruz. Çünkü halk, veresiye üzerinden yaptığı alışverişin hesabını kapatamıyor. Bu yüzden biz de her konuda maddi sorun yaşıyoruz” diyor.

Büyük market zincirlerinin de işlerini olumsuz etkilediğini dile getiren Tan, “Ekonomik krizi sırtımızda hissediyoruz. Halkın son dönemdeki alışverişi lüks harcama yerine günü kurtarma üzerinden oluyor. İhtiyaç harcamaları da çok kısıtlı. Daha önce 5 litrelik yağ alan 1 litreye düşmüş. Eskiden pirinci 50 kiloluk torbasıyla alan insanlar şimdi 5 kiloluk alıyor. Alım gücü azalmış yani. Biz de çok zorluk çekiyoruz, günü kurtarma derdindeyiz. Şu an toptancılara borcumuz var, onları ödemekte zorluk çekiyoruz” diyor.  

DEVLET HALKIN VE ESNAFIN YANINDA OLMALI

Pandemi döneminde hiçbir yardım ve destek almadığını belirten Tan, şöyle devam ediyor:

“Esnaf olarak desteğe ihtiyacımız var. Esnafa faizsiz kredi verebilirler, geri ödemelerini pandemiden sonraya erleyebilirler. Küçük esnaf olarak çok sıkıntıdayız. Küçük esnaf bitmiş durumda. Bizim sermayeler küçülmüş. Bu bizim için büyük bir sıkıntı. Devletin halkın ve esnafın yanında olduğunu göstermesi lazım.”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın "Sizin dolarla işiniz yok, maşınızı dolarla mı alıyorsunuz" sözlerini hatırlatan Tan, “Halk maşını dolarla almasa dahi bütün ürünler şu an yurt dışından gelme. Yerli üretim yok. Bu da halka yansıyor” diyor.

ÖNCEKİ HABER

"Yaşamı ve özgürlüğü bütün canlılar için istiyoruz"

SONRAKİ HABER

9 binada kurtarma çalışmaları devam ediyor; enkazdan çıkarılanlar tedavi altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa