31 Ekim 2020 00:03

Meslek liseliler: Asgari ücretin üçtü birini alıyoruz, Eğitim Bakanı bizi de düşünsün

Bakan Ziya Selçuk’un meslek liselerinin ders içeriğinin patronlarla birlikte belirleneceği açıklamalarına meslek liseliler tepkili: "Asgari ücretin üçte birini alıyoruz, bizi de düşünsünler."

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un meslek liseleri yönetim ve ders içeriğinin patronlarla birlikte belirleneceğine yönelik açıklamalarına meslek liseliler tepkili. Öğrenciler, fabrikalarla yapılan anlaşma gereği verilen asgari ücretin üçte biri kadar ücretle zaten sömürüldüklerini söylüyor. Meslek liselilerin ucuza çalıştırıldığını belirten öğrenciler, “Bizi düşünen yok, Eğitim Bakanı bari bizi düşünsün” diyor.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada meslek liselerinin sektörlerin ihtiyacına göre yeniden düzenleneceğini belirterek, “Artık okulun yönetimi sadece öğretmenler tarafından yapılmayacak, iş dünyasının temsilcileri de yönetim kurulunda olacaklar ve ihtiyaçları birlikte değerlendirecekler. Okulun gidişatını, dersini, içeriğini birlikte değerlendirip, sektörün ihtiyacı neyse ona göre düzenleyecekler” dedi.

"MESLEK LİSELERİNDEKİ SÖMÜRÜNÜN GENİŞLETİLMİŞ HALİ"

Bakanın açıklamalarını Ankara’daki Dikmen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğrencileri ile konuştuk.

İsmini vermek istemeyen 11. sınıf öğrencisi, okullarının halihazırda Türkiye’nin en büyük fabrikalarından MAN ile iş birliğinin olduğunu söyledi.

İkili Eğitim Sistemi (İMEM) adı verilen programda, MAN programındaki öğrencilerin 4 yıl boyunca 2 gün okulda, 3 gün fabrikada olduğunu ve mezun olan öğrencilerden bir kısmının da MAN’da istihdam edildiğini anlattı.

“Ben daha 14 yaşında haftada 3 gün çalışmak istemediğimden o programa kaydolmadım” diyen öğrenci şunları söyledi:

“Bizi küçük yaşta ucuza çalıştırarak zenginleşiyorlar. Bu açıklamalar gerçekleşirse her okul için benzer şeyler olacak. Bu, biz meslek liselileri düşünerek alınmış bir karar değil. Zaten bizi düşünen yok.”

"FABRİKA’DA 5 GÜN ÇALIŞIYOR, ASGARİ ÜCRETİN ÜÇTE BİRİNİ ALIYORDUM"

“Fabrika patronu okul yönetiminde olursa daha ne kadar sömürebilir ki” diye soran Ozan ise Dikmen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi mezunu.

Staj koşullarının bile zor olduğunu anlatan Ozan, “Okulumuzdaki İMEM programı Bakanın bahsettiği programın daha küçük çaplı hali. Orada da arkadaşlarımızın ne zor şartlarda çalıştığını biliyoruz. İlerde MAN’da çalışırım hayaliyle sabrediyorlar. Ben son senemde 5 gün işe gidiyordum, asgari ücretin 3’te birini veriyorlardı. Ama oradaki işçi ile aynı işi yapıyordum. Saatlerimiz bile belli değildi, uzun saatler çalışıyorduk” dedi.

"VİRÜS MESLEK LİSELİYE BULAŞMIYOR HERHALDE!"

Bir başka Dikmen Meslek Lisesi öğrencisi de okullarında salgın sürecinde sıra üretiminin yapıldığını belirterek “Herkes evde kalırken bizim liseliler üretim yaptı. Virüs meslek liseliye bulaşmıyor herhalde” dedi.

"BİZE SANAYİYE GİTSİN GÖZÜYLE BAKIYORLAR"

Balgat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğrencisi Adem Ataş ise “Onlar bize ‘Sanayiye gitsin, demir zımparalasın, okulda paspas yapsın, ekonomiyi yükseltsin gözüyle bakıyor” dedi.

Kararın yanlış olduğunu ve meslek liselilerin ses çıkarması gerektiğini söyleyen Ataş, “14-15 yaşında bizim başımıza patron mu verecekler? Okulda biz paspas yapıyoruz. Geçen gün tüm sınıfı biz temizledik. Bir de böyle olursa hem okulda hem işyerinde daha çok çalıştırırlar, bizi düşünmezler. Ne de olsa ucuz işçiyiz” diye konuştu.

DİKMEN EMEK GENÇLİĞİ: SERMAYE MESLEK LİSELİYİ SÖMÜRMEK İÇİN YENİ ARAÇLAR YARATIYOR!

Dikmen Emek Gençliği tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada “Bizleri ucuza çalıştırılacak milyonlar olarak görenler şimdi de yaşamlarımızı fabrikanın sömürü çarklarına tam zamanlı olarak atmaya hazırlanıyor” denildi.

Açıklamada, sermayenin ihtiyaçlarına hizmet eden eğitim programlarıyla, sömürüyü derinleştirerek meslek liselilerin tamamen üretimin bir parçası olarak şekillendirilmek istendiği belirtildi.

Kapitalizmin saldırılarını meslek liselilerin kendi yaşamlarından gördüklerini ve saldırıların giderek arttığı ifade edilen açıklamada, “Artık mesele, biz meslek liselilerin tüm bu saldırıların karşısında ne yapacağı meselesidir. Geleceğimiz için mücadele mi edeceğiz yoksa ‘Böyle gelmiş böyle gider’ deyip bizlere yöneltilen saldırıları izlemeye mi devam edeceğiz? Tüm meslek liselileri, okul sıralarına-atölyelerine sığdırmaya çalıştırdıkları yaşamın karşısında Emek Gençliği saflarında birleşmeye ve gelecekleri için mücadele etmeye çağırıyoruz” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TTB: Deprem bölgesinde pandemi koşullarına uygun barınma imkanı sağlanmalı

SONRAKİ HABER

Binali Yıldırım için enkaz alanına bariyer koyuldu, yurttaşlar alandan uzaklaştırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...