31 Ekim 2020 00:09

EMO: Elektrik sayaç bakımını özelleştirmek kamusal denetimi ortadan kaldırır

Elektrik sayaçlarında yapılan muayene özelleştirme kapsamına alındı. Elektrik Mühendisleri Odası, özelleştirmenin kamusal denetimi ortadan kaldıracağını ve yurttaşın aleyhine olacağını kaydetti.

Fotoğraf: Pixabay

Reklam

Hilmi MIYNAT
Denizli

Cumhurbaşkanı kararıyla, Ölçüler ve Ayar Kanunu kapsamındaki periyodik muayene hizmetleri özelleştirme kapsam ve programına alındı. 23 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, halen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan tüm ölçü aletlerinin belirli sürelerle yapılması zorunlu olan muayeneleri, özelleştirme ihalesini kazanan şirkete verilecek. Sayaç bakım onarım muayene hizmetlerinin özelleştirilmesine ve bunların faturaya yansımasına tepki gösteren Elektrik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Bülent Pala “Ürün ve hizmetlerde kamusal denetimin ortadan kaldırılması çok büyük sakıncalara yol açabilir” dedi.

43 MİLYON 600 BİN ABONEYİ ETKİLEYECEK

Özelleştirmenin etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Pala, “Türkiye genelinde 35.8 milyon mesken, 6.6 milyon ticarethane ve kamu kurumu, 627 bin tarımsal sulama, 333 bin aydınlatma ve 184 bin sanayi abonesi olmak üzere 43 milyon 600 bin elektrik sayacı vardır. Bugüne kadar sanayi ticaret il müdürlükleri sorumluluğunda yürütülen elektrik sayaçlarının periyodik muayene işlemlerinin özelleştirilmesi bütün elektrik abonelerini etkileyecektir. Bu zamana kadar fatura itirazlarında, hatalı ölçüldüğü düşünülen durumlarda kamusal denetim güvencesi söz konusuydu. Aboneler kamu denetimi olduğu bilinciyle sayaçlarını güvenle kontrol ettirip, gerekli düzeltmeyi yaptırabiliyordu. Vatandaşın haklı çıktığı durumlarda ücret ödemesi de söz konusu değildi” ifadelerini kullandı.

Yeni düzenlemeden sonra dağıtım şirketlerinin test ölçüm yapabilecek akredite olmuş bir yan şirket kurarak ya da akredite olmuş bir ölçüm şirketi ile anlaşarak bu kontrolleri yaptırmaları söz konusu olabilecek. Pala, bu durumda 43 milyon elektrik abonesinin kamusal denetim olmadan yapılan bu kontrole nasıl güveneceğini sordu.

ŞİRKETLER LEHİNE, YURTTAŞIN ALEYHİNE

“Özel sektörün vatandaşın lehine bir tavır içinde olması beklenebilir mi” sorusunu dile getiren Pala şöyle devam etti: “Bu özelleştirme süreci, 36 milyon mesken abonesi yanında bilhassa sanayi aboneleri ve tarımsal sulama abonelerinin itirazlarında şirketler lehine sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle EMO olarak biz sayaçların test ölçüm işlerinin özelleştirilmesine karşı çıkıyoruz.”

Oda olarak sürecin takipçisi olacaklarının altını çizen Pala, “Sayaçlara yönelik kontrollerin özelleştirilmesi, piyasa gözetim ve denetim süreçlerinden kamunun adım adım çekilmesi anlamına gelmektedir. Ürün ve hizmetlerde kamusal denetimin ortadan kaldırılması çok büyük sakıncalara yol açabilir” uyarısıyla sözlerini noktaladı. 

Reklam