30 Ekim 2020 12:24

Eğitim Sen'in çağrısıyla İstanbul'da, ‘Eğitim İzleme Kurulu’ oluşturuldu

Vakaların yüzde 40’ının yer aldığı İstanbul’da, Eğitim Sen'in çağrısıyla İstanbul Eğitim İzleme kurulu oluşturuldu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eğitim Sen İstanbul Şubelerinin çağrısıyla İstanbul Eğitim İzleme kurulu oluşturuldu. Siyasi parti, demokratik kitle örgütleri ile sendikaların içerisinde yer aldığı kurulun ilk açıklamasını Kadıköy’de gerçekleştirdi. Vakaların yüzde 40’ının yer aldığı İstanbul’da hemen her okuldan vaka haberleri aldıklarını söyleyen KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Emin Kırşanlıoğlu, verilen ise sümen altı edildiğini söyledi.

EĞİTİMDE SORUNLAR KRİZE DÖNÜŞTÜ

Pandemi ile birlikte eğitim alanında yaşanan sorunlar krize dönüştü. Öğrencilerin yarısından fazlası eğitimin dışında kaldı. 138 bin öğretmen açığı varken, 500 bin öğretmen ise atama bekliyor. Halihazırda çalışan öğretmenler ise meslekleri ile sağlıkları arasında sıkışıp kalmış durumda. Bütün bu sorunları tespit eden Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) eğitim alanında yaşanan eşitsizlikleri ve sorunları kayıt altına almak, iktidarın eğitim alanında yürüttüğü faaliyetleri izlemek ve yaşanan sorunlara çözüm üretilmesini sağlamak amacıyla ‘Eğitim İzleme Kurulları’ oluşturdu.

Kurulun İstanbul ayağı için Kadıköy’de bulunan Eğitim Sen 2 No’lu Şube binasında toplantı gerçekleştirildi. 

EMEP, CHP, HDP, Sol Parti ve Haklevleri’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda  kurumun katıldığı toplantıda, Kurulun nasıl çalışacağı ve hedeflerinin ne olduğu tartışıldı. Toplantı sonrasında ise basın açıklaması yapıldı.

 "VERİLER SÜMEN ALTI EDİLİYOR"

Açıklamada konuşan KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Emin Kırşanlıoğlu, 18 demokratik kitle örgütü ile birlikte ‘Eğitim İzleme Kurulları’ oluşturulduğunu hatırlattı. Kırşanlıoğlu, vakaların yüzde 40’ının yer aldığı İstanbul’da eğitimdeki sorunların derinleştiğine dikkat çekti. İstanbul’da hemen bütün okullardan vaka haberleri aldıklarını söyleyen Kırşanlıoğlu, “Bu salgın giderek yayılıyor. Önlem ise öğretmene ya da öğrenciye ‘okula gelme’ oluyor. Üstelik vakalar sümen altı ediliyor. Veriler bizimle paylaşılmıyor” diye konuştu.

Kademeleri olarak okulların açıldığına dikkat çeke Kırşanlıoğlu, “Pazartesinden itibaren yeni kademelerin açılması planlanıyor. Çoğu okulda veliler dilekçe vererek çocuklarını okula gönderemeyeceklerini söyledi. Öğretmenler de buna ilişkin dilekçe verdi ancak MEB kabul etmedi. Öğretmenler gidip boş sınıflarda oturuyor, öğrenciler ise hem yüz yüze eğitim alamıyor hem de uzaktan eğitim alamıyor” dedi.

"ÖĞRETMENLER MESLEKLERİ İLE SAĞLIKLARI ARASINDA KALDI"

Pandeminin eğitim sisteminde yaşanan sorunları görünür kıldığı gibi bu sorunlu durumu da krize dönüştürdüğünü söyleyen Kırşanlıoğlu, Sayıştay’ın 2019 yılı raporuyla Türkiye’de 138 bin öğretmen açığı bulunduğunu hatırlattı. 500 binden fazla öğretmenin ise atama beklediğini belirten Kırşanlıoğlu, halizarda çalışan öğretmenlerin ise “meslekleriyle sağlıkları arasında” tercih tapmaya zorlandığının altını çizdi.

"ÖĞRENCİLERİN YARISINDAN FAZLASI EĞİTİMİN DIŞINDA KALDI"

MEB tarafından yayınlanan istatistiklere göre geçtiğimiz mart-haziran döneminde öğrencilerin yalnızca yüzde 42’sinin EBA’ya girdiğini söyleyen Kırşanlıoğlu, “Çizilen pembe tablolara rağmen ne yazık ki öğrencilerimizin yarısından fazlası fiili olarak eğitim süreçlerinin dışında kalmışlardır. Bu durumun arkasında yatan nedenlerden en önemlisi, eğitimde fırsat eşitsizliğinin pandemi ile birlikte iyice belirgin hale gelmiş olmasıdır. MEB tarafından devreye konulan yeni modeller de sorunu çözmediği gibi salgının hızını arttırmaktan başka bir işe yaramamıştır. Eğitimi ticarileştiren girişimler devletçe desteklenirken, devlet okulları yokluğa ve olanaksızlığa terk edildi. Eğitim sistemimiz işte bu kronik sorunları çözememiş bir şekilde küresel salgına yakalanmış oldu” ifadelerini kullandı.

"MEB SORUNLARI ÇÖZMEKTEN UZAK"

MEB’in okullardaki sınavlar hakkında yaptığı ‘öğrencilerin yüz yüze işlenmiş gibi bütün konulardan sorumlu tutulacağı’ açıklamasını da hatırlatan Kırşanlıoğlu, şunları söyledi: “Görünen o ki MEB’in bu sorunları çözmeye niyeti de mecali de yoktur. Ayrıca bakanlık alanımızdaki örgütlü sendikalarla, veli ve öğrenci dernekleriyle ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yapmaya da yanaşmamaktadır. Biliyoruz ki gençlerimiz ve eğitim sistemi MEB’in bilgi, beceri ve niyetine terk edilemeyecek derecede önemli ve değerlidir. Oluşturacağımız İstanbul Eğitim İzleme Kurulunun ardından ilçelerde de katılımcı bir şekilde aynı kurulların oluşturulmasını, alandan gelen veri, bilgi ve önerilerle karşılaşılan sorunların tespitini, sorunlara çözüm üretilmesini ve durumu kamuoyuyla paylaşmayı hedeflemekteyiz.” (İstanbul/EVRENSEL)

Kovid-19 - Koronavirüs salgınında son durum

ÖNCEKİ HABER

TFF, Ege Denizi'nde meydana gelen deprem nedeniyle 4 maçın ertelendiğini duyurdu

SONRAKİ HABER

HDP: Kobanê soruşturması ile IŞİD’in harekete geçmesi tesadüf değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...