30 Ekim 2020 07:01

İzmir Tabip Odası Başkanı Çamlı: Bir an önce yeterli sayıda grip aşısı temin edilmeli

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, grip aşısında sipariş edilen dozun ülkedeki ihtiyacı karşılayıp karşılamadığı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Dr. Lütfi Çamlı | Fotoğraf: İzmir Tabip Odası

Reklam

Sağlık Bakanlığının "2,2 milyon temin ettik" dediği grip aşısının ihtiyacı karşılamaktan çok uzak olduğunu belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, bir an önce yeterli aşının temin edilmesi gerektiğini söyledi.

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, grip aşısında sipariş edilen dozun ülkedeki ihtiyacı karşılayıp karşılamadığı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Sayısının ülke nüfus, kronik hasta ve sağlık çalışanlarının ihtiyacı doğrultusunda planlanmadığını belirten Çamlı, aşının 65 yaş üzerindeki kişiler, hamileler, 6 ay ile 2 yaş arasındaki çocuklar ve kanserin yanı sıra akciğer, kalp, böbrek ve şeker gibi kronik hastalar hayat kurtarıcı nitelikte olduğunu söyledi.

Çamlı, "Sağlık Bakanı 2 milyon aşı getirileceğini söyledi. Ülke nüfusuna göre bunun planlanmasının nasıl olduğunu öğrenmek istiyoruz. Almanya’da 26 milyon, İngiltere’de bu yıl 30 milyon grip aşısı temin edilmiş. Türkiye'nin öncelikli olarak görülmesi gereken hastaları, çocukları ve sağlık çalışanları bu kadar çokken 2 milyon çok az. Bize kronik rahatsızlığı olduğu halde e-Nabız kontrolünde öncelikli görünmediğini bildiren çok sayıda şikayet geliyor. Aşıların kimlere yapılacağı da bilinmiyor. Sağlık Bakanlığı bir an önce yeterli sayıda grip aşısı temin etmeli" dedi.

"HİÇBİR ÇIKAR TOPLUM SAĞLIĞINDAN ÖNEMLİ DEĞİL"

Koronavirüs salgınının sonbaharla birlikte hızla arttığını vurgulayan Çamlı, yetkililerin ivedilikle önlem alması gerektiğini dile getirdi. İzmir'de test olan 100 kişiden 17'sinin sonuçlarının pozitif çıktığını kaydeden Çamlı, toplum sağlığını önceleyen tedbirlerin alınması gerektiğini ifade ederek, “Pandemi mücadelesinde işbirliğine hazır olduğumuzu, defalarca belirtmemize karşın, bu taleplerimiz ne yazık ki karşılık bulmadı. Pandemi sürecinin yönetimine ilişkin öneri ve uyarılarımız dikkate alınmadı. Gelinen noktada pandemi kontrol altına alınamadı. Giderek artan ve yayılan bir pandemi süreci ile karşı karşıyayız. Yetkililer acil olarak toplumsal hareketliliği yavaşlatmalı. Sosyal etkinliklere ciddi tedbirler gerekiyor. AVM, kafe ve sokaklardaki hareketlilik bilimsel analizle değerlendirilerek, tedbirler arttırabilir. Yüz yüze eğitime geçilme kararı alındı, vakaların arttığı bir dönemde alınan bu kararın yeniden değerlendirilmesi gerekiyor. Ekonomik veya ticari kaygılar bir kenara bırakılmalı. Hiçbir ulusal çıkar, toplum sağlığından daha önemli değildir" diye konuştu.  

"SAĞLIK ÇALIŞANLARI KORUNMADI"

Süreç iyi yönetilmediği için yaşamlarını riske atarak sağlık hizmeti vermeye çalışan emekçilerin artık yorulduklarını ve tükenme aşamasına geldiklerini belirten Çamlı, şöyle dedi:

"Pandemi sürecinin yönetiminde söz hakkı bulunmayan, görüş ve önerileri dikkate alınmayan sağlık çalışanların sorunları çözüme kavuşturulmadı. Sağlık çalışanları için yeterli korunma sağlanamadı. 40 bin sağlık çalışanı Kovid-19 hastalığına yakalandı. 100’ü aşkın sağlık çalışanı yaşamını yitirdi. Buna karşın Kovid-19 hastalığının meslek hastalığı kabul edilmedi. Çalışma koşulları düzeltilemedi, stresli, uzun ve yorucu mesailer dayatıldı."

Sağlık Bakanlığının izin, emeklilik ve istifa hakkını yasaklayan genelgeye tepki gösteren Çamlı, "Pandemiye dair uyarılarımız dikkate alınmazken, taleplerimiz karşılanmazken bir de meslektaşlarımızın izin, istifa, emeklilik hakları engellenmeye çalışılıyor. Bu daha fazla tükenmeye yol açacaktır. Sağlık çalışanlarını koruyamazsak toplum sağlığını koruyamayız. Yönetilemeyen pandeminin yükünün sağlık çalışanlarına yüklenmesini kabul etmiyoruz" dedi. (İzmir/MA)

Reklam