29 Ekim 2020 12:41
Son Güncellenme Tarihi: 29 Ekim 2020 18:35

Jeremy Corbyn'in önceki başkanı olduğu İşçi Partisi'nde üyeliği askıya alındı

İngiltere İşçi Partisi’nin bir önceki lideri Jeremy Corbyn parti içindeki “Yahudi düşmanlığı”na müdahale etmediği gerekçesiyle üyeliği askıya alındı. Corbyn, suçlamaları kabul etmedi.

Jeremy Corbyn | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

İngiltere Jeremy Corbyn'in bir önceki lideri olduğu İşçi Partisi’nde üyeliği askıya alındı. Parti içindeki “Yahudi düşmanlığı” gerekçe gösterilerek üyeliği askıya alınan Corbyn, suçlamaları kabul etmedi.

Bir süredir parti içinde “Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu” tarafından yapılan soruşturmalar, bugün bir raporla kamuoyu ile paylaşıldı. Raporda Corbyn’in 4 yıllık liderlik döneminin ilk 3 yılında, parti içindeki “Yahudi düşmanlığı”na müdahale etmediği savunuldu.

Corbyn, rapora tepki göstererek hayatı boyunca ırkçılığa karşı mücadele ettiğini, böyle bir suçlamayı kabul etmesinin mümkün olmadığını ve suçlamanın tamamen politik bir tutumun sonucu olduğunu söyledi. Parti içinde kendisinin ihraç edilmesine karşı güçlü bir savaş vereceğini de söyleyen Corbyn “Ben her türlü ırkçılığa hiç geçit vermeyen politikama devam edeceğim” dedi.

Filistin’den Türkiye’ye, Kolombiya’dan İrlanda’ya kadar dünyanın birçok ülkesindeki ırkçılığa ve savaşlara karşı verdiği mücadele ile bilinen Jeremy Corbyn, son seçimleri kaybetmesinin ardından istifa etmişti.

Son seçimlerde Corbyn, Yahudiler, Müslümanlar ve diğer din çevreleri ile ilgili ayrı ayrı manifestolar yayımlamış ve toplantılar gerçekleştirmişti.

Her seferinde, yapılan suçlamaların politik bir operasyon olduğunu söyleyen Corbyn’e karşı, muhafazakarlardan liberallere, Balircilerden ulusal basına kadar pek çok kesim kampanya yürütmüştü.

Bütün bunlara rağmen, parti üyeleri arasında hâlâ en çok sevilen politikacı olması, parti içinde Blairci ve sağcı kanadı rahatsız etmeye devam ediyordu.

CORBYN'E DESTEK YAĞDI

Savaş Karşıtı Koalisyon ve Halklar Meclisi ile sendikacılar ve politikacıların da aralarında bulunduğu birçok isimden Corbyn’e destek mesajları yağdı.

Çeşitli göçmen örgütlerinin de dayanışma çağrısı yaptığı Corbyn’le ilgili sosyal medyada da bir kampanya başlatılarak “Jeremy’den elinizi çekin” denildi.

Öte yandan yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre yüzde 73, parti içindeki antisemitizmin lanse edildiği düzeyde olmadığını, abartıldığını düşünüyor.

ÖNCEKİ HABER

Grup Yorum band members and lawyers detained

SONRAKİ HABER

Merkezefendi belediye işçileri dönüşümlü çalışma talep ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...