29 Ekim 2020 09:52
Son Güncellenme Tarihi: 29 Ekim 2020 15:47

Arçelik'te tatil planının değişmesine işçiler tepkili

Ankara'da Arçelik fabrikası işçileri yazdı: Üretim rekorları kırdınız diye tebrik edenler doğru düzgün bir tatili çok görüyor.

Arşiv fotoğraf: DHA

Paylaş

Ankara Sincan Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Arçelik Bulaşık Makinası İşletmesi'nde izinlerin satın alınması karşılığında sendikanın tatil planının iptali işçilerin tepkisine neden oldu. Evrensel'e mektup yazan işçiler, ertelenen izinler karşılığında sendika organizasyonuyla Antalya'da bir otelde yapacakları tatilin Ankara'ya alındığı anlattı. Tepkilerin ardından sorularımızı yanıtlayan Türk Metal Sendikası Şube Başkanı İbrahim Biçer ise Haber-İş'e ait Antalya'daki otelin rezervasyonu iptal ettiğini söyledi.

Yaşananları Evrensel'e anlatan bir grup işçinin mektubu şöyle;

"Merhaba, biz Arçelik Bulaşık Makinası Fabrikası'ndan bir grup işçiyiz. 

"Yaz aylarında yıllık izninize çıkmayıp mesaiye kalın, fazla mesai ücreti alın ve kasım ayında tatil yapın ailelerinizle sizi tatile gönderelim" diyen fabrika yönetimi ve sendika tarafından resmen kandırıldık. Antalya Kemer'e gidecek olan yüzlerce işçi, gitmeye günler kala fabrikadan gelen  mesajla otelin Antalya değil, Ankara Çubuk'taki Büyük Anadolu Termal Otel olacağı bilgisi geldi. Hepimiz bir şok yaşadık. 

KAHVE MAKİNASI DA MI YALAN OLDU?

Mesailere kalın kahve makinası dediler ortada bir şey yok. Antalya'da tatil yok, fazla mesai ücreti vergiye gitti, bize kalan ne? Koskoca bir hiç! Holdingin çalışan memnuniyeti anketinde de sendika yüksek puanlama verin dedi, yaptık. Anket bitti, sonuç alındı, hooopp biz rafa kaldırıldık! Her şeyin göstermelik olduğu fabrikada yine sendika ve patron el ele. 

TAM SENDİKA BİZİ DİNLEMEYE BAŞLADI DERKEN...

Bizim ise birbirimizden başka kimsemiz yok yine anlaşıldı. Bizi tatile gitmeyin izne çıkmayın diye ikna eden sendika temsilcileri, şimdi başkanlarını alıp gelmişler, sorun çözüldü mü? Tam da sendikada işler düzeliyor, bizi daha çok dinliyorlar derken gerçek yüzleri tekrar çıktı ortaya. Ama bu işler böyle gitmez, gün olur devran döner!

ÜRETİM REKORU KIRIYORSUNUZ DEDİLER, TATİLİ ÇOK GÖRDÜLER

Bir başka işçi ise gazetemize şöyle bir mektup gönderdi; "Türk Metal Sendikası Ankara Şubesi'nin örgütlü olduğu Arçelik Bulaşık Makinasi İşletmesi'nde ilginç bir olay yaşandı. İşçilere haziran ayındaki izinlerini Kasım ayına ertelemeleri halinde 1 hafta Antalya Kemer'de 5 yıldızlı bir otelde tatil öneren Türk Metal Sendikası, otele gidilmesine 3 gün kala ilginç bir karara imza attı. Çalışanlara SMS yoluyla bildirilen mesajda, işçilerin Antalya Kemer'e değil Ankara Çubuk'ta bulunan otele gidileceğinin öğrenilmesi büyük infiale yol açtı. Çalışanlar cep telefonlarına gelen SMS ile şoka uğradı. Diğer yandan 4-12 vardiyasına durumu anlatmak için gelen Türk Metal Sendikası Ankara Şube Başkanı İbrahim Biçer, tepkiler üzerine 8-4 ve 12-8 vardiyalarına gelmedi. Fabrikadaki huzursuzluk devam ediyor. 

Bunun adı işçiyle dalga geçmektir. Yılda bir tatil hakkımız var, başka zaman sendika onunla övünür ama bu sefer yapılan büyük sıkıntı oldu. Bunu kabul etmiyoruz! Üretim rekorları kırdınız diye tebrik edenler doğru düzgün bir tatili çok görüyor."

TÜRK METAL: HABER-İŞ'İN OTELİ REZERVASYONU İPİTAL EDİNCE ANKARA'YA ALDIK

Arçelik'te işçilerim tepkisi üzerine sorularımızı yanıtlayan Türk Metal Sendikası Ankara Şube Başkanı İbrahim Biçer, "İşveren bu dönem pandemiden dolayı izinleri satın almak istedi. Sendika olarak da zorla satamayız, arkadaşlarımız gönüllü olark satabilir dedik. Ancak arkadaşlarımız izinlerinden feragat ediyorsa bir ödül verilmesi gerektiğini söyledik. Böylece 8 günlük izni satın aldı ve artı olarak 8 gün izin verildi. Biz de buna karşılık arkadaşlarımızı tatile götüreceğimizi söyledik. Havalar soğuduğu için belki denize, havuza giremeyecekler ama şehir dışında bir tatil planladık" dedi.

Ancak Haber-İş Sendikası'na ait Antalya'daki otel ile yaptıkları rezervasyonun iptal edildiğini belirten Biçer, nedenini sorduğumuzda ise bilmediğini dile getirdi. Başka bir otel araştırdıklarını ama çoğunun mevsim nedeniyle kapandığını anlatan Biçer, "Biz de sözümüzü tutmak için Ankara'daki   5 yıldızlı otelimizi ayarladık. Ancak yanlış anlaşılmalar oldu. Bunun üzerine sendikaya giderek arkadaşlarımızla konuştum. Arkadaşlar da memnun kaldılar. Antalya'ya gitmeyeceğini ama Ankara'daki tatile gelmek istediğini söyleyenler oldu, onu da yönetimle konuştuk" dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

EMEP: Salgına ve sömürüye karşı mücadelemizi büyütelim!

SONRAKİ HABER

Karsan fabrikasında 6 işçi koronavirüse yakalandı, hâlâ önlem yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...