29 Ekim 2020 09:03
Son Güncellenme Tarihi: 29 Ekim 2020 19:58

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı yurt genelinde çeşitli etkinliklerle kutlandı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Anıtkabir ve 1. Meclis başta olmak üzere yurt genelinde çeşitli etkinliklerle kutlandı

Fotoğraf: AA

Paylaş

Koronavirüs salgını gerekçesiyle İçişleri Bakan Süleyman Soylu imzalı genelgeyle bu yılki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları tüm yurtta kısıtlama getirilmesine rağmen kutlandı. Edirne’den Artvin’e kadar pek çok ilde törenler düzenlendi.

ANITKABİR ZİYARETİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, siyasi parti liderleri ve devlet erkânı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle, Anıtkabir'i ziyaret etti.

Anıtkabir'de düzenlenen resmi törene Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bakanlar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile kuvvet komutanları, yüksek yargı üyeleri ve askeri personel katıldı.

Törende Mustafa Kemal’in mozolesine çelenk bırakıldı. Buradan Misak-ı Milli Kulesi'ne geçen Erdoğan, Anıtkabir Özel defterine şunları yazdı:

“Yıl dönümüne kavuşmanın mutluluğunu yaşadığımız bu özel günde bir kez daha huzurundayız. Zatı alinizi, kurtuluş savaşımızın tüm kahramanlarını ve aziz şehitlerimizi rahmetle yad ediyor, gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz. Bize emanetiniz olan cumhuriyeti ileriye taşımak, hedefleri ve hayalleriyle buluşturmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Türkiye bugün demokrasiden özgürlüklere, savunmadan ekonomiye, sağlıktan dış politikaya kadar her alanda başarıdan başarıya koşmaktadır. Ülkemizin önünü kesmeye yönelik içeriden ve dışarıdan saldırılar, mücadele azmimizi güçlendirmekte, kararlılığımızı daha da artırmaktır. Zaferlerle dolu şanlı mazimizden cesaret alarak birlik, beraberlik ve kardeşlik içinde ortak geleceğimize doğru yürümeye devam edeceğiz. Ruhun şad olsun.”

Resmi törenin ardından koronavirüs tedbirleri altında halka açılan Anıtkabir’e ziyaretler sürüyor.

KILIÇDAROĞLU: MİLLETTEN KORKMAMAK LAZIM

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindeki CHP'liler Anıtkabir ziyareti sonrası Cumhuriyet'in ilan edildiği 1. Meclis'i ziyaret etti.

Burada gazetecilere bir açıklama yapan Kılıçdaroğlu, "97 yıl önce bu binada alkışlar, gözyaşları, kucaklaşmalar vardı. Bu güzel binada Cumhuriyet ilan edildi. Cumhuriyet'in ne olduğunu, ne kadar değerli olduğunu bizden daha iyi biliyorlardı. Onlar savaş meydanından geliyordu, bedel ödemişlerdi. Cumhuriyet'in ilanı bizim en büyük devrimimizdir. 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir', Cumhuriyet'in getirdiği değerdir" diye konuştu.

"2. yüzyıla doğru gidiyoruz" diyen Kılıçdaroğlu, "Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandırmak zorundayız. Milletten korkmamak lazım, milletin oyundan korkmamak lazım. Zor günlerden geçiyoruz. Bu ülke en zor günlerinde bile bir araya gelerek barış içerisinde tüm zorlukları aşmıştır. Biz de aşacağız. Cumhuriyet'in 2. yüzyılında demokrasi ile taçlandıracağız. Cumhuriyet'i tek tek anıyoruz, yad ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, daha önce de erken seçim için çağrı yapmış ve "Bu ülkenin kurtuluşu bir an önce seçime gitmektir. Bunu kime söylüyorum? Sayın Bahçeli’ye söylüyorum. Bu ülkeyi seviyorsan çık kardeşim yarın sabah de ki ‘Yeter artık’. Türkiye’yi seçime götür. Sorumluluk sahibi insanlar bu ülkeyi yönetirler" demişti.

ERDOĞAN: NE ERKEN SEÇİMİ YA?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Ekim tarihinde erken seçim tartışmalarına ilişkin, "Ne erken seçimi ya? Bunlar kabile devletlerinin yaptığı iştir. Gelişmiş bir ülkede siz böyle bir şeyi göremezsiniz. Batı'da böyle bir şeyi göremezsiniz. Yeni Türkiye'de ilan edilen zaman neyse; 2023'ün Haziranı'dır" ifadelerini kullanmıştı.

HDP: CUMHURİYETİN YAŞAMASININ YOLU ONU DEMOKRATİKLEŞTİRMEKTİR

HDP sosyal medya hesabı üzerinden Cumhuriyet’in 97. yılına ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada ‘Cumhuriyetin yaşamasının yolu onu demokratikleştirmektir, halk iradesini savunmaktır’ denildi Halkların Demokratik Partisi sosyal medya hesapları üzerinden Cumhuriyet Bayramı’na ilişkin bir açıklama yayınladı. Açıklamada, “Darbeye, kayyım siyasetine karşı Demokratik Cumhuriyet ve halkların ortak yaşamını var etme mücadelemizi sürdürüyoruz” denildi.

AKŞAM SAATLERİNDE DE ÇOK SAYIDA ETKİNLİK YAPILDI

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı akşam saatlerinde birçok ilde yapılan etkinlikle kutlandı. Pek çok şehirde yürüyüşler yapıldı, çeşitli illerde ışık gösterileri, konserler gibi etkinlikler düzenlendi.

ANTALYA'DA 29 EKİM KUTLAMASI

Antalya'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla araçlarla fener alayı düzenlendi. Büyükşehir Belediyesince gerçekleştirilen fener alayı, Konyaaltı varyantından başladı. Araç konvoyu, Cumhuriyet Meydanı'nda sona erdi.

Bu arada, Velotalya Bisiklet Kulübü de Kahraman Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker anısına Antalya - Kaş Cumhuriyet Turu düzenledi.

İzmit Belediyesi öncülüğünde Kültür Tepesi Atatürk Anıtı önünde düzenlenen etkinliğe katılan 1000 kişi de zeybek oynayarak toplu performans sergiledi.

29 EKİM DOODLE’I

Özel günlerde kullanıcılarına sürprizler hazırlayan Google da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na özel Doodle (tema) tasarlayarak ana sayfasına taşıdı. Google, Türkiye Cumhuriyeti'nin 97. yılı için ana sayfasını Türkiye Büyük Millet Meclisi görseliyle değiştirdi.

Arama motorunun sayfasını tıklayan kullanıcılar, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na özel bilgilere erişebiliyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Gürer: Şeker pancarı taban fiyatı üreticide hayal kırıklığı yarattı

SONRAKİ HABER

Dolar yükseldikçe Hazine'nin borcu katlanıyor: 3 günde 47 milyar 75 milyon lira artış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa