29 Ekim 2020 08:04
Son Güncellenme Tarihi: 30 Ekim 2020 09:23

Fransa'nın Nice kentinde bıçaklı saldırı: 3 kişi hayatını kaybetti

Fransa’nın Nice kentinde kilisenin yakınlarında düzenlenen bıçaklı saldırıda 3 kişi yaşamını yitirdi. Suudi Arabistan'da da Fransa konsolosluğunda güvenlik görevlisine keskin bir aletle saldırıldı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Fransa'nın Nice kentinde Notre Dame Kilisesi yakınlarında bıçaklı saldırı gerçekleştirildi. Saldırıda 3 kişi yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi yaralandı. Ölenlerden bir kadının başının kesildiği iddia edildi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron "Nice saldırısının ardından görevli asker sayısı 3 binden 7 bine çıkarıldı" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 3 kişinin ölümüne neden olan Nice kentindeki bıçaklı saldırının ardından yaptığı açıklamada, ülke genelinde görev alan asker sayısının 3 binden 7 bine yükseltildiğini duyurdu. Macron, “Başta kiliseler olmak üzere tüm ibadethaneleri koruyacak konuma geleceğiz” dedi. Macron, “Fransa'da tek bir topluluk var, oda ulusal topluluktur. İnançları ve dinleri ne olursa olsun tüm yurttaşlarımıza bu zamanlarda birleşmemiz ve bölünmememiz gerektiğini söylemek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Fransa genelinde terörle mücadele planı "acil saldırı" seviyesine çıkarıldı.

NİCE'TE 3 KİŞİYİ ÖLDÜREN SALDIRGAN YAKALANDI

Fransız yetkililer, Nice'teki Notre Dame Kilisesi yakınlarında bıçaklı saldırı gerçekleştirildiğini açıkladı. Yetkililer, saldırıda 3 kişinin yaşamını yitirdiğini, çok sayıda kişinin yaralandığını bildirdi.

Reuters, polis kaynaklarına dayandırdığı haberinde "bir kadının başının kesildiğini" iddia etti. Fransa'nın ırkçı siyasetçisi Marine Le Pen de aynı iddiayı paylaştı.

Nice Belediye Başkanı Christian Estrosi, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, polisin saldırganı yakaladığını bildirdi. Estrosi, eylemin "bir terör saldırısı olduğunu" ifade etti.

"SALDIRGAN TEKBİR GETİRDİ"

BBC Türkçe'nin aktarımına göre Estrosi, gazetecilere açıklamasında, polis müdahalesinde yaralanan şüphelinin “Allahu Ekber” diye bağırdığını söyledi.

Nice Belediye Başkanı Estrosi ayrıca Macron'un Nice'e gelip incelemelerde bulunacağını ifade etti.

Alpes-Maritimes bölgesi milletvekili Eric Ciotti de saldırının 'terör saldırısı olarak değerlendirildiğini' söyledi.

Fransa Terörle Mücadele Savcılığı, saldırıya ilişkin soruşturma başlattığı bildirildi.

MACRON, BAKANLARI TOPLADI

Fransız parlamentosunda saldırıda ölenler bir dakikalık saygı duruşuyla anıldı. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Twitter hesabından, Estrosi ile görüştükten sonra Bakanlıkta saldırıya ilişkin Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron başkanlığında "kriz toplantısı" düzenlendiğini aktardı.

MACRON, KİLİSEDE İNCELEMELERDE BULUNDU

Macron daha sonra kiliseye gelerek incelemelerde bulundu.  Macron ülkede görev yapan askerlerin sayısının 3 binden 7 bine çıkarılacağını, ibadethaneler ile okullarda güvenliğin artırılacağını ifade etti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN KINAMA MESAJI

Dışişleri Bakanlığı, yayımladığı mesajla Nice kentindeki saldırıyı kınadı.

Yapılan yazılı açıklamada, "Fransa’nın Nice şehrindeki Notre-Dame de Nice Kilisesi içinde bugün düzenlenen saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziyelerimizi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Hiçbir sebep, bir insanın canına kıyılmasını mazur gösteremez, şiddeti meşrulaştıramaz. Kutsal bir ibadet mekânında böyle vahşi bir saldırıyı düzenleyenlerin, dini, insani, ahlaki değerlerden nasibini almadığı açıktır. Terörün farklı türleriyle mücadele eden ve terör nedeniyle vatandaşlarını kaybeden bir ülke olarak, Nice şehri sakinleri başta olmak üzere, Fransız halkıyla terör ve şiddete karşı dayanışma içinde olduğumuzu vurguluyoruz" denildi.

AB LİDERLERİ VE BM SALDIRIYI KINADI

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderleri, ortak açıklamayla Fransa'nın Nice kentindeki bıçaklı saldırıyı kınadı. Ortak açıklamada, "Biz Avrupalı liderler Fransa'daki terör saldırısı nedeniyle şoke olduk ve üzüntü duyduk. Ortak değerlerimize yönelik bu saldırıyı en şiddetli şekilde kınıyoruz." ifadesi yer aldı. Fransa ve Fransız halkıyla dayanışmanın vurgulandığı açıklamada, terörle ve aşırıcılıkla mücadelenin devam edeceği bildirildi. Açıklamada, "Tüm dünya liderlerine, ayrılık yerine diyalog ve toplumlarla inançlar arasında anlayış için çalışma çağrısında bulunuyoruz." denildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de 3 kişinin ölümüne neden olan bıçaklı saldırıyı kınadı. Guterres, sözcüsü Stephane Dujarric aracılığıyla yaptığı açıklamada, Nice kentindeki Notre Dame Kilisesi'nde düzenlenen ''çirkin saldırıyı güçlü bir şekilde'' kınadığını belirtti. Antonio Guterres, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine, Fransız halkına ve hükümetine başsağlığı diledi.

SUUDİ ARABİSTAN'DAKİ FRANSIZ KONSOLOSLUĞUNA SALDIRI

Öte yandan Suudi Arabistan'ın Cidde kentindeki Fransa konsolosluğu binasında öğle saatlerinde keskin bir aletle saldırı düzenlendi.

Resmi açıklamaya göre, konsolosluğun güvenlik görevlisine keskin bir cisimle saldıran şahıs gözaltına alındı.

DIDF: FRANSA’DAKİ TERÖR SALDIRILARINI KINIYORUZ

Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) yaptığı açıklamayla Fransa'daki saldırıları kınadı. 2001’de İkiz Kulelere yapılan terör saldırısından bu yana pek çok Avrupa ülkesinde İslam adına işlenen benzer terör saldırıları en fazla aşırı sağcı faşist partilerin işine yaradığı, faşist parti ve akımların her terör saldırısından sonra İslam düşmanlığını körükleyerek güç kazandığı belirtilen açıklamada "Müslümanların değerleriyle alay eden provokasyon içerikli karikatür ve yayınlara tepki adına işlendiği ifade edilen bu faşist katliamların hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Hükümetlerin bu katliamları ve katilleri gerekçe göstererek, terörle mücadele adına demokratik hakları kısıtlaması ırkçılığa ve gericiliğe karşı mücadeleyi güçlendirmesi mümkün değildir. Aksine bu yönde alınan kararlar ve tartışmalar, Müslüman inancından göçmenlerin günah keçisi haline getirilmesi, potansiyel tehlike ilan edilmesi, bir yanda ırkçı-faşistlerin, diğer yanda dinci-faşistlerin gelişmesinin zeminini güçlendirmektedir" denildi. 

Farklı inançlardan halklar, emekçiler arasında düşmanlıkları körükleyen provokasyon ve terör saldırılarının bir an önce son bulması için çağrı yapan DIDF, "Provokasyonlar ve vahşi terör saldırıları derhal durmalıdır. Batı Avrupa ülkeleri 'düşünce özgürlüğü' adına yapılan provokasyonları, İslam ülkeleri barbar terör saldırıları öncelikle mahkum etmelidir. 

Değişik Arap ülkelerinin liderlerinin yanı sıra Erdoğan ve Macron gibi devlet başkanlarının bu olayları iç politika malzemesi haline getirmesi, karşılıklı kışkırtmaları, halklar arasında önyargıların derinleşmesine, ırkçı-faşist güçlerin toparlanmasına ve her renkten katliamın üzerinin kapatılmasına hizmet etmektedir.

Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu olarak, Fransa’da gerçekleşen bu vahşi katliamı şiddetle kınıyoruz. Hükümetler tarafından körüklenen düşmanlığa karşı, herkesi sağduyulu olmaya, halklar arasında dostluğu ve dayanışmayı güçlendirmeye çağırıyoruz" dedi.

SAMUEL PATY CİNAYETİ

Fransız bir ortaokul öğretmeni olan Samuel Paty de 16 Ekim 2020'de Fransa'nın Paris banliyölerinden Conflans-Sainte-Honorine'de 18 yaşındaki Çeçen kökenli Müslüman Rus mülteci Abdullah Abuyedoviç Anzorov tarafından başı kesilerek öldürülmüştü. Paty, ifade özgürlüğü üzerine olan bir derste öğrencilerine İslam peygamberi Muhammed'i tasvir eden bir Charlie Hebdo karikatürü gösterdiğinden ötürü sosyal medyada hedef gösterilmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Antalya L Tipi Cezaevindeki ihlaller raporlaştırıldı: Su kotası uygulanıyor

SONRAKİ HABER

Grup Yorum üyeleri ve avukatlar gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...