28 Ekim 2020 17:22

OECD verileri, "OECD ölçeklerine göre en iyi konumdayız" diyen Erdoğan'ı yalanlıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "IMF'nin ölçeklerine bakıyorsun, OECD'nin ölçeklerine bakıyorsun, en iyi konumda olan ülke konumundayız" dedi ancak OECD verileri bunu yalanlıyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "IMF'nin ölçeklerine bakıyorsun, OECD'nin ölçeklerine bakıyorsun, en iyi konumda olan ülke konumundayız" dedi ancak verileri bu söylemi yalanlıyor.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Başkanı Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM'deki grup toplatısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Daha önce "Evimize ekmek götüremiyoruz" diyen esnafa, "Bu bana çok abartılı geldi” deyip "keyif çayı" veren Erdoğan, MHP'nin "askıda ekmek" kampanyasına dair soruya şu yanıtı verdi:

"Bırakın Allah'ınızı severseniz. Böyle bir şey var mı Türkiye'de? Bugün evine ekmek götüremeyen diye bir şey Türkiye'de var mı? İnanıyor musunuz bunlara? Bazı şeyleri siz kendiniz bir çözün. Var mı böyle bir şey? Elhamdülillah, bugün Türkiye her şeyiyle, asgari ücretiyle, maaşıyla, her şeyiyle çok çok ülkeleri geride bırakmış bir Türkiye var ya. Büyüme oranına bakıyorsun, şu anda dünyada hamdolsun en iyi noktada olan bir ülkeyiz. IMF'in ölçeklerine bakıyorsun, OECD'nin ölçeklerine bakıyorsun, en iyi konumda olan ülke konumundayız. Ama bunlar hesap kitap bilmiyor. Daha iyi olacak."

Ancak OECD verileri, Erdoğan'ın bu açıklamalarını yalanlıyor.

HANE HALKI HARCANABİLİR GELİRİ OECD ORTALAMASININ ALTINDA

Türkiye'de kişi başı ortalama net düzeltilmiş hane halkı harcanabilir geliri, OECD ortalaması olan yıllık 33 bin 604 dolarının altında.

İSTİHDAM ORANI EN DÜŞÜK ÜLKELERDEN BİRİ TÜRKİYE

OECD Daha İyi Yaşam Endeksi verilerine göre, Türkiye'de 15 ila 64 yaş arasındaki kişilerin yüzde 52'sinin ücretli bir işi var, OECD istihdam ortalaması ise yüzde 68. Türkiye’nin istihdam oranı, OECD'deki en düşük rakamlardan biri. Kadınların yüzde 32'si, erkeklerin ise yaklaşık yüzde  71'i ücretli bir işte çalışıyor.

MESAİ SAATLERİ OECD ORTAMALASINDAN FAZLA

Türkiye'de çalışanların yüzde 33'ü çok uzun saatler çalışıyor. Bu oranın OECD ortalaması ise yüzde 11.

LİSE MEZUNU YETİŞKİNLERİN ORANI OECD ORTALAMASININ ÇOK ALTINDA

Türkiye'de 25-64 yaş arası yetişkinlerin yüzde 39'u lise eğitimini tamamlamış olup, bu oran yüzde 78 olan OECD ortalamasının çok altında. Türkiye bu konuda da OECD ülkeleri arasında en düşük oranlardan birine sahip durumunda.

BEKLENEN YAŞAM SÜRESİ OECD ORTALAMASINDAN 2 YIL DÜŞÜK

Sağlık açısından Türkiye'de doğuşta beklenen yaşam süresi 78 yıl olup, OECD ortalaması olan 80 yıldan iki yıl daha düşük.

TÜRKİYE, HAVA KİRLİLİĞİ VE SU KALİTESİ AÇISINDAN DA SINIFTA KALIYOR

Atmosferik PM2.5 seviyesi - akciğerlere girip zarar verebilecek kadar küçük hava kirletici partiküller – Türkiye’de metreküp başına 20,0 mikrogram; bu, OECD ortalaması olan metreküp başına 13,9 mikrogramdan çok daha yüksek.

Türkiye, su kalitesi açısından da OECD ortalamasının altında bir performans sergiliyor, çünkü insanların sadece yüzde 65'i su kalitesinden memnun olduklarını söylüyor, OECD ortalaması ise yüzde 81.

Genel olarak, Türkiye’de yaşayanlar hayatlarından OECD ortalamasına göre daha az memnun. Yaşamdan genel memnuniyetlerini 0 ile 10 arasında derecelendirmeleri istendiğinde, Türkiye vatandaşları ortalama olarak 5,5 değer verirken, OECD ortalaması ise 6,5. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı, Dışişleri Bakanlığına çağrıldı

SONRAKİ HABER

KHK ile işlerinden atılan kamu emekçilerinin eylemi 145’inci haftasında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...