28 Ekim 2020 11:45

20 kurumdan ortak açıklama: Taksim Meydanı aceleye getirilemeyecek kadar önemli

İBB'nin Taksim Meydanı ile ilgili projesine dair 20 kurum açıklama yayımladı: "Projenin uygulama sürecinin Meydan’ın kimliğine ve hafızasına zarar verme riski, olası bir sorun olarak karşımızdadır"

Fotoğraf: DHA

Paylaş

20 kurumun imzasıyla "Taksim Meydanı yarışma sürecine ve sonrasına ilişkin zorunlu açıklama" başlığıyla bir açıklama yayımlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen projenin değerli ve yararlı olduğu belirtilirken yarışma süreçlerinin kısa vadeli olması ve hızla yürütülüp sonuçlandırılmasının meslek örgütlerinin ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının sürece sağlıklı ve etkin bir şekilde katılımı için uygun bir zemin oluşturmadığı ifade edildi. Açıklamada "Taksim Cumhuriyet Meydanı bir park değil; emek, mücadele ve demokrasi meydanıdır. Yapılan jüri değerlendirmeleri ve halk oylaması sonucunda elde edilecek herhangi bir projenin ve özellikle projenin uygulama sürecinin, Meydan’ın kimliğine ve hafızasına zarar verme riski, olası bir sorun olarak karşımızdadır" değerlendirmesi yapıldı.

Açıklamada "Taksim Meydanı yarışmasının ilan edildiği Mart ayıyla birlikte ülkemizi de etkisi altına alan koronavirüs salgını ve sonuçları, yarışma sürecini gölgede bırakmış, bu süreç hak ettiği ilgi düzeyinden ve tartışma zemininden yoksun kalmıştır. Bu ve benzeri nedenlerle İstanbulluların yarışma sürecine ancak yarışma tamamlandıktan sonra dahil olabilmesi, Taksim meydanı ile ilgili demokratik taleplerin yarışma aşamasında yarışmacılara aktarılması fırsatını da ortadan kaldırmıştır" denildi.

Sürecin daha rasyonel, demokratik ve katılımcı bir yaklaşımla kurgulanmasının sağlanabileceği ifade edilen açıklamada Taksim Meydanı ve çevresinin son yıllarda birçok hukuk dışı müdahaleye maruz kaldığı, Topçu Kışlası gibi ideolojik dayatmalarla tehdit edildiği, yer altına yapılan battı çıktı yollarla meydan vasfının zedelendiği, Meydan’ın tamamlayıcı ögeleri olan Gezi Parkı, AKM ve Maksem ile olan ilişkisinin zayıflatıldığı değerlendirmesine yer verildi.

Yarışma şartnamesinin bu tespitleri ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin politik kabul ve beklentilerini de içermesinin sağlanabileceği belirtilerek "ortaya konan projelerin olmazsa olmaz sınırlarının tanımlanmasına fırsat verebilirdi" denildi.

"TAKSİM MEYDANI PARK DEĞİL; EMEK, MÜCADELE VE DEMOKRASİ MEYDANIDIR"

Açıklamanın devamında şu değerlendirmeler yer aldı:

"Taksim Meydanı Proje Yarışmasının, İstanbul’u bu yeni kent siluetine mecbur etmesinin önüne geçebilirdi. Taksim Meydanı gibi çok katmanlı bir alanda çok disiplinli bir tartışma zemininin oluşturulması, yarışmanın içeriğini ve ortaya konan eserleri meslek disiplinleri açısından çok daha zenginleştirebilirdi.

Taksim Cumhuriyet Meydanı bir park değil; emek, mücadele ve demokrasi meydanıdır. Yapılan jüri değerlendirmeleri ve halk oylaması sonucunda elde edilecek herhangi bir projenin ve özellikle projenin uygulama sürecinin, Meydan’ın kimliğine ve hafızasına zarar verme riski, olası bir sorun olarak karşımızdadır. Hepimizin meydanı olan Taksim’in aceleye getirilemeyecek kadar değerli ve önemli bir meydan olduğu unutulmamalıdır.

Gelinen aşamada, henüz çok geç olmadan, tüm bu sorunları birlikte değerlendirmek ve Taksim’de yapılacak olası uygulamalara ilişkin taleplerimizi aktarmak üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle, ilgili tüm kurumlarla ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte, etkin, şeffaf ve kapsayıcı bir diyalog zeminini oluşturmanın önemi bir kez daha anlaşılmıştır.

Biz aşağıda imzası bulunanlar, tüm kamuoyunu, duyarlı yurttaşları ve idarecileri kaygılarımıza kulak vermeye ve Taksim Meydanı için bundan sonra atılacak tüm adımları süreç boyunca, birlikte ele almaya ve tartışmaya, davet ediyoruz."

İMZALAYAN KURUMLAR:

  1. Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi
  2. Ayaspaşa Çevre Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği
  3. Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği
  4. Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı
  5. DİSK İstanbul Bölge Temsilciği
  6. Emekliler Dayanışma Sendikası
  7. Heykeltıraşlar Derneği
  8. İstanbul Tabip Odası
  9. KESK İstanbul Şubeler Platformu
  10. Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası
  11. Nazım Hikmet Kültür Merkezi
  12. Sanatçılar Girişimi
  13. Sinema Emekçileri Sendikası
  14. Sosyal Haklar Derneği
  15. Sosyoloji Mezunları Derneği
  16. Taksim Gezi Parkı Güzelleştirme ve Koruma Derneği
  17. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi
  18. Tüm Öğretim Elemanları Derneği İstanbul Şubesi
  19. Uluslararası Plastik Sanatçılar Derneği
  20. Validebağ Gönüllüleri Derneği (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

CHP’li İlgezdi: 34 milyon kronik hasta aşı için yaşamları üzerine bir sınav veriyor

SONRAKİ HABER

Dağlık Karabağ’da ateş sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...