27 Ekim 2020 10:28

HDP'li Ersoy: Grip aşısı yaptırması için öncelik verdiğiniz VIP hasta listesi var mı?

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, çözülemeyen aşı krizini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya sordu.

Grip aşısı | Fotoğraf: CDC/Unsplash

Paylaş

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, grip aşısıyla ilgili kanser hastası bir çiftten birinin risk grubunda yer alırken diğerinin risk grubunda sayılmadığı, kronik kalp hastası ve kanser tedavisi gören bir hastanın risk grubunda sayılmadığı örneklerini vererek, “Riskli hasta olma kriterlerini neye göre belirliyorsunuz ve grip aşısında da öncelik tanınan VIP hasta listesi var mı?​” diye sordu.

HDP Milletvekili Oya Ersoy, kronik hastalığı bulunan ve 65 yaş üstü birçok hasta yurttaşın grip aşısı olmak için aylar önce eczanelere isimlerini yazdırarak sıraya girdiklerini ancak Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan risk durumlarına göre e-Nabız sistemi üzerinden, risk grubunda olup olmadıklarına göre grip aşısını, hekimler tarafından sadece “Reçetem Sistemi” üzerinden yazıldığına dair değişiklik yapıldığını hatırlattı.

HASTALIKLAR AYNI, RİSK DURUMU FARKLI

Önerge metninde, Aile Hakimliğine başvuran binlerce kronik hastalığı olan yurttaşa "e-Reçete" üzerinden sistem onay vermeyerek aşı olamayacağı bilgisi verildiği özellikle kalp, tansiyon, şeker hastalığı yaşayan ve hatta birçok kanser hastalığı olan yurttaş, sistemde adlarının çıkmadığı, “Sağlık Bakanlığının tanımladığı risk grubunda yer almıyorsunuz” cevabı verilerek geri çevrildiği dile getiren Ersoy ayrıca şu örnekleri verdi: “Kanser hastası olan bir çiftten biri risk grubunda yer alırken diğeri risk grubunda sayılmamıştır, bir diğer örnek ise kronik kalp hastası olan ve şu an kanser tedavisi gören bir hastanın risk grubunda sayılmamasıdır.”

"RİSKLİ HASTA HANGİ KRİTERLERE GÖRE BELİRLENİYOR?"

Bakanlık tarafından belirlenen riskli hasta olma kriterlerinin neye göre belirlendiğini soran Ersoy, bu zamana kadar grip aşısı yapılan hastaların kimler olduğunu sordu. Ayrıca Ersoy, Kovid-19 testine erişimde öncelik tanınan VIP hasta listesi gibi grip aşısında da öncelik tanınan VIP hastaların olup olmadığının cevaplanması gerektiğini söyledi.

"AŞILANMASI GEREKEN KİŞİ SAYISI BELLİ AMA AŞI TEMİN EDİLMİYOR"

Ersoy; Türkiye'de kronik hastalığı olan 65 yaş üstü nüfus toplamının 20 milyon kişi civarında olduğu bilindiğini, gerekli aşının temininin yapılmadığını ve bu yüzden kronik hastalığı olan ve 65 yaş üstü yurttaşlarımızın bir çoğuna sistemden aşı onayı çıkmadığını belirtti.

BAKAN KOCA'NIN CEVAPLANDIRMASI İSTENEN SORULAR

Oya Ersoy; Sağlık Bakanına şu soruları yöneltti:

  • 2020 yılında toplam kaç yurttaşa grip aşısı yapılmıştır?
  • 2020 yılında grip aşısı olan hastalar kimlerdir? Grip aşısı olabilmenin kriterleri neye göre belirlenmektedir?
  • Grip aşısı sırasında öncelik tanınan VIP hasta listesi var mı? Eğer VIP listesi mevcut ise bu listede yer alabilmek için hangi kriterlere sahip olmak gerekmektedir?
  • İkisi de kanser hastası olan bir çiftin biri riskli grupta değerlendirilirken diğeri hangi kriterlere göre riskli grupta yer almamaktadır?
  • Ülkemizde kronik hastalığı olan ve 65 yaş üstü nüfus toplamının 20 milyon kişi olduğu bilinmekte iken kaç adet grip aşısı temin edilmiştir? Temin edilen aşı hangi önceliklere göre uygulanacaktır?
  • Aile Hekimliklerine grip aşısı için başvuran kalp, şeker, tansiyon ve aralarında kanser hastası olan kaç kişi risk grubunda yer almadığı gerekçesi ile aşı olamamıştır?
  • Sağlık Bakanlığı olarak hem grip aşısı hem de zatürre aşısının temini için herhangi bir çalışma başlatılmış mıdır?
  • Bakanlığınızın aşı sorununu çözmek için kaç adet aşı temin etmesi gerekmektedir?
  • Aile Hekimliklerinden kendilerine grip aşısı olamayacağı bilgisi verilen kronik hastalar, ne yapmalıdır? Bakanlığınızın bu konuda bir önerisi var mıdır?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Her şekli problemli eğitim sistemi

SONRAKİ HABER

Geleceksizlik çemberinde hayal kurmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...