27 Ekim 2020 10:25

İTÜ’de hazırlık öğrencilerine zorunlu fiyat tarifesi

İTÜ’de hazırlık öğrencilerine önerilen yardımcı kaynaklar zorunlu tutuldu. Zorunlu tutulan materyallerin toplam fiyatı ise 400 ile 700 TL arasında değişiyor. Öğrenciler ise kaygılı.

Fotoğraf: Google Streetview

Paylaş

Aslı Deniz ALTUNSU
Berkant TATLI
İTÜ

İstanbul Teknik Üniversitesinde 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı içerisinde tüm fakültelerde uzaktan eğitimle başladı. Yabancı Diller Yüksekokulu da bu uzaktan eğitim kapsamına dahil olarak öğrenciler için yapılan kur belirleme sınavından sonra eğitime başladı. Derslere başlanmasının ardından her sene hazırlık eğitiminde kullanılan yardımcı kaynakların nasıl kullanılacağına dair öğrencilere bir video maili gönderildi. Akademisyenlerin açıklamaları ile birlikte öğrenciler, okul tarafından belirtilen kitaplarda kodlar bulunduğu için bu kitaların alınması gerektiğini ve bunun zorunlu tutulduğunu öğrendi. Belirtilen kitaplar alınmadığı takdirde kodlar kullanılamayacağı için öğrencilerin sene sonu notlarında yüzde 5’lik bir kesinti olacağı öğrencilere belirtildi. Okulun alınması hususunda bir tür zorunluluk getirmeye çalıştığı kitapların tanesi ise 150 lira civarında ve kitapların sayısı da değişkenlik gösteriyor. Hazırlık eğitimine devam etmek isteyen öğrencilerin bulunduğu kurlara göre sadece bu kitapları almaları için kuruna bağlı olarak 400 ile 700 lira arasında bir harcama yapması zorunlu tutuluyor. Uzaktan eğitime geçilmesinin ardından öğrencileri mağdur eden birçok kararın alındığı İTÜ’de okula yeni giren hazırlık öğrencileri ile uygulamayı konuştuk.

Hazırlık öğrencisi Zelal Su Gürkan “Bu konudaki açıklamaların yetersizliğinden masrafları karşılayabilen çoğu kişi çareyi sorgulamadan kitapları almakta buldu ancak kitapların maliyetini karşılayamayacak bir sürü arkadaşımız var. Maddi yetersizliklerinden dolayı kimse derslerden geri kalmamalı” diyerek eşitsizliğe dikkat çekti. Mağduriyetlerin engellenebilmesi için farklı dokümanlar oluşturulabileceğini belirten Zelal, üniversite yönetiminin öğrencilerin sesini duymasını ve alternatif çözüm önerilerinin üretilmesini istediklerini belirtti.

Başka bir hazırlık öğrencisi Ebrar Tohumcu ise uygulamanın bir ayrımcılık olduğunu düşündüğünü belirterek başladı sözlerine. “Maddi durumlarımızdan dolayı ayrıştırılıyoruz. Verilen ödevleri kitaptan yapacakları için bu zorunluluk durumunu düzeltmezlerse not kaybı yaşayacak bir sürü insan var” diyen Ebrar, tüm öğrencilerin uzaktan eğitimde verimli bir şekilde İngilizce öğrenmeyi istediğini ama bu şekilde öğrencilerin önüne engel koyulduğunu vurguladı. Kitabı alan ve alamayan öğrenciler olarak birbirlerine destek vererek bu haksızlığı ortadan kaldırmaları gerektiğini düşündüğünü belirten Ebrar, “Derslere erişim sağlayabilmek için bile maddi sıkıntıya giren insanlar varken bir de bu kadar pahalı kitapların zorunlu tutulmasını doğru bulmuyorum” dedi.

HAZIRLIK ÖĞRENCİLERİNDEN DİLEKÇE VE HASHTAG ÇALIŞMASI

Yaşanan durumun üzerine hazırlık öğrencileri, öğrenciler arasında yaşanacak eşitsizlik ve maddi durumu yeterli olmayan öğrencilerin dönem sonunda yaşayacağı mağduriyete karşı bir dilekçe metni hazırladılar. Öğrenciler hazırladıkları dilekçede yaşanacak tüm sorun ve mağduriyetlerin karşısında okulun kitap zorunluluğunu kaldırmasını ve tüm hazırlık öğrencilerinin erişebileceği uygun ve ücretsiz bir yöntemle sağlanmasını talep ettiler. Bu dilekçe ile birlikte taleplerini duyurmak için bir de hashtag çalışması planlayan öğrenciler; 27 Ekim Salı günü saat 17:00’da #ituydyesitegitimistiyor tagiyle seslerini Twitter’a taşıdılar. Hazırlık öğrencilerinin yapmış olduğu bu çalışmaya İTÜ’lü diğer öğrenciler de destek verdiler.

ÖNCEKİ HABER

Manisa Hafsa Sultan Hastanesinden atılan işçiler işe iade davasını kazandı

SONRAKİ HABER

Her şekli problemli eğitim sistemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...