Oral Ambalaj fabrikasında 5 işçi sendikalaştığı için işten atıldı

İzmir Torbalı’da bulunan Oral Etiket Baskı Ambalaj fabrikasında 5 işçi, Selüloz-İş Sendikasına üye oldukları için işten atıldı. İşçiler fabrika önünde eylem yaptı.

26 Ekim 2020 10:57
Paylaş

İzmir Torbalı’daki Oral Etiket Baskı Ambalaj fabrikasında 5 işçi, Selüloz-İş Sendikasına üye olduğu için işten atıldı. Yetki başvurusu öncesi 5 sendikalı işçinin işten atılmasına tepki gösteren Selüloz-İş Sendikası, atılan işçilerin geri alınması için fabrika önünde basın açıklaması yaptı.

“Sendika haktır engellenemez”, “Direnen direne kazanacağız” sloganları atılırken basın açıklamasını Selüloz-İş Sendikası Genel Başkan Vekili Kemal Yıldırım okudu.

Yıldırım, “Bir süredir sendikal örgütlenme çalışmamızın devam ettiği Oral Ambalaj işyerinde, işveren örgütlenmeyi duyduktan sonra 5 üyemizi hukuksuz ve yasaya aykırı bir şekilde işten çıkardı. Gerekçe olarak da fazla mesaiye kalmamaları gösterildi. Hepinizin de bildiği gibi içinde bulunduğumuz pandemi koşullarında işten çıkarma yasağı olmasına rağmen, sendika alerjisi olan işveren yasaları dinlemeksizin üyelerimizi işten çıkardı” diyerek süreci anlatı.

“İŞÇİLER HAKLARINA VE SENDİKAYA SAHİP ÇIKIYOR”

İşçilere baskı yaparak sendikal örgütlenmeyi bitireceğini düşünen işverenin yanıldığını ifade eden Yıldırım, “Bugün başlattığımız direnişle biz bu örgütlenmeyi en kısa sürede bitireceğiz ve toplu sözleşme için masaya oturacağız. Çünkü işverenin yanıldığı bir konu var,  o da hem işten atılan üyelerimiz hem de içeride çalışmakta olan üyelerimiz haklarına, geleceklerine ve sendikalarına sahip çıkmaya devam edeceklerdir” dedi.

“ATILAN İŞÇİLER İŞE GERİ ALINSIN”

“İşçileri köle gibi gören, istediği zaman istediğini yapacağını düşünen işveren bilsin ki, sendikayı ve işçilerin söz hakkını tanıyana kadar mücadeleye devam edeceğiz” diyen Yıldırım taleplerini şöyle sıraladı:

“İşçilerin anayasal hakkı olan sendikalaşma hakkı tanınsın ve her türlü baskı son bulsun. Sendikal haklarını kullandıkları için işten atılan işçiler işe geri alınsın.”

“KARARLIYIZ SENDİKAYI BURAYA GETİRECEĞİZ”

Basın açıklaması sonrası konuştuğumuz işçiler, mesaiye kalmamalarının işten atmaya bahane gösterildiğini, asıl meselenin sendikal örgütlenme olduğunu ifade ederek, fabrikaya sendika girene kadar mücadele edeceklerini söyledi.

4 buçuk yıldır çalışan ve sendikalı olduğu için işten atılan Müslüm Karademir, "Biz yaklaşık 1 buçuk 2 aydır örgütlenmeye çalışıyorduk, bunun başında ben geliyordum ve muhtemelen bunu öğrendikleri için de en başında işten çıkarılan oldum. Ama kararlıyız, sendikayı buraya getireceğiz” dedi.

“HAKLARIMIZI ALMAK İÇİN SENDİKAYA ÜYE OLDUK”

İşten atılan bir diğer işçi Yılmaz Keçici ise “8 aydır çalışmaktayım. Maaşınıza zam yapacağız diyorlar, aylardır söz veriyorlar ancak sözlerini tutmuyorlar. 4 buçuk senedir çalışan arkadaşımızın maaşını da asgari ücretten gösteriyorlar. Devletin yapmış olduğu zammın yarısını dahi yapmıyorlar. Devlet asgari ücrete diyelim ki 400 lira zam yapıyorsa bunun yarısını ancak yapıyorlar. İçerde bir sürü arkadaşlarımız var, doğru düzgün kimse zam almadığı için bu eylemi yapıyoruz. Bir başka arkadaşımız da öyle operatör oldu ama hakkını almıyor. Bizim sendikaya geçmemizin sebepleridir bunlar. Bizi savunabilecek arkamızda duracak bir güçtür” diye konuştu.

Keçici geçim dertlerinden bahsederek, “Önümüz kış, doğal gaz ödeyecek durumum yok, eve ekmek götürecek durumum yok. İki çocuğum var biri 8 diğeri 9 yaşlarında. Evim kira, müşkül durumdayız. Bu yüzden bizim hakkımızı savunacak sendikayı istiyoruz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Eskişehir’de doğayı ve tarımı bitirecek ihale mahkemeye taşındı

SONRAKİ HABER

HDP'den "Pandemi ve Ekonomi Raporu": Bölgedeki işsizlik 1,5 milyona yükselebilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...