25 Ekim 2020 12:26

Almanya’da kamu iş kolunda anlaşma sağlandı

Almanya’da kamu iş kolunda varılan anlaşmaya göre geliri en düşük ücret grubunda olan kamu çalışanların maaşlarına yüzde 4,5, en yüksek grupta olanların maaşları yüzde 3,2 oranında artacak.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Semra ÇELİK
Köln

Almanya’da yaklaşık 2,3 milyon kamu çalışanını ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde taraflar arasında anlaşma sağlandı. Anlaşmaya göre geliri en düşük ücret grubunda olan kamu çalışanların maaşlarına yüzde 4,5, en yüksek grupta olanların maaşları yüzde 3,2 oranında artacak. Bakım alanında ücret artışı yüzde 8,7 ve yoğun bakım çalışanları için yüzde 10 ücret artışı olacak. Tüm çalışanlar da bu yıl ‘korona bonusu’ (ikramiyesi) alacak. Bunun tutarı düşük ücret grupları için (1-8) 600 euro, orta (9-12) 400 euro, üst ücret grupları (13-15) 300 euro, çıraklar 225 euro (Federal kurumlardakiler için 200 euro) olarak belirlendi.

Toplu sözleşmenin süresi 31 Aralık 2022'ye kadar olacak. Ver.di sendikası bir yıllık anlaşma için yüzde 4,8, en az 150 euro zam talep etmişti.

Birleşik Hizmet Sendikası (Ver.di) Başkanı Frank Werneke, sonucu "Mevcut koşullar altında, bu, toplu iş görüşmelerinin odak noktası olan çeşitli meslek grupları için özel olarak hazırlanmış saygın bir sonuç" olarak değerlendirdi. Werneke devamla "Alt ve orta gelir gruplarının yanı sıra bakım ve sağlık sektörü için önemli iyileştirmeler gerçekleştirmeyi başarmış olmamız özellikle sevindiricidir" dedi.

Ücretler ve maaşlar başlangıçta 1 Nisan 2021'de yüzde 1,4, (en az 50 euro) ve 1 Nisan 2022'de yüzde 1,8 oranında artırılacak. Çıraklar 25 euro daha fazla alacak.

SAĞLIK DAİRELERİNDEKİ DOKTORLAR, MART 2021'DEN İTİBAREN AYDA 300 EURO EK ÖDENEK ALACAK

Bakım personeli için ayrı maaş zamları kararlaştırıldı. Mart 2021'den itibaren 70 euroluk bakım ödeneği ödenecek, bu da bir yıl sonra 120 euroya çıkarılacak. Yoğun bakımdaki ödenek, ayda iki katından fazla artarak 100 euroya çıkarıldı, dönüşümlü vardiya ödeneği ayda 105'ten 155 euroya çıktı.

Yaşlı bakımevleri gibi bakım kurumlarında bakım parası 25 euro artarak belediye hastanelerine denk hale getirildi.

Sağlık dairelerindeki doktorlar, Mart 2021'den itibaren ayda 300 euro ek ödenek alacak.

Çalışma saatlerinin doğu / batı uyumunda da bir atılım yaşandı. 1 Ocak 2023'ten itibaren doğudaki çalışma saatleri batıdaki düzeye düşecek.

Werneke, varılan sonucu överek “Kamu hizmetinin birçok alanında çalışanların sergilediği olağanüstü yüksek çaba ve son haftalardaki uyarı grevleri, hızlı bir anlaşmanın aciliyetini gösterdi. Görüldüğü gibi kısaydılar, halkın bazı kesimleri için acı vericiydiler, ama aynı zamanda gerekliydiler. Uyarı grevleri olmasaydı TİS görüşmelerinde gerekli hareket olmazdı" dedi.

Ücret gruplarının yeniden düzenlenmesine ilişkin işverenlerin talepleri birçok alanda geri püskürtüldü. İşten atmaları engellemek için havalimanları için acil özel TİS görüşmeleri yapılabilecek. Çırakların işe alınmasını sağlayacak ve kısmi emekliliği düzenleyecek sözleşmeler güncellenecek. 1'den 8'e kadar düşük gelirli ücret gruplarında yıllık özel ödeme 2022'de yüzde 5 oranında artırılacak. Kamu bankalarının çalışanları için, özel ödemenin bir kısmı gelecekte tatil günlerine dönüştürülecek.

Sendika ve işveren TİS komisyonlarının vardığı uzlaşma sendika üyeleri tarafından da kabul edildikten sonra hayata geçecek.

ÖNCEKİ HABER

Mektup: Koronadan kaçarken eğitimden kopuş

SONRAKİ HABER

Tablet yetersiz ama ikinci bilgisayara bütçe yetmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...