24 Ekim 2020 18:40

Maltepe Belediyesi işçileri, direnişin yıl dönümünde yaklaşan TİS sürecini konuştu

Maltepe Belediyesi işçileri, geçtiğimiz yıl gerçekleştirdikleri direnişin üzerinden geçen bir yılın ardından tekrar bir araya geldi ve yaklaşan TİS sürecini konuştu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Maltepe Belediyesi işçileri, geçtiğimiz yıl toplu iş sözleşmesinin (TİS) uygulanması ve işten çıkarılan dört işçinin geri alınması talebiyle başlattıkları ve dokuz gün süren direnişin birinci yıl dönümünde bir araya geldi. Maltepe Babil Kültür Merkezi’nde buluşan 40 işçi, hazırladıkları slayt ile hem direnişe dair anılarını tazeledi, hem de yaklaşan TİS sürecinde nasıl bir tutum göstereceklerini tartıştı.

DİRENİŞ DİĞER İŞÇİLERE DE YOL GÖSTERDİ

Direnişin öncülerinden olan işçiler, yaşadıkları bu deneyimin o dönem diğer belediyelerde benzer hak mağduriyetine uğramış olan işçilere de yol gösterdiğini, onların mücadelelerine de öncülük ettiğini aktardı. Direniş alanını ziyaret eden Kartal, Ataşehir ve Üsküdar belediye işçileri de bu direnişle dayanışmalarını gösterdi, bu birliktelikten öğrendiklerini yineledi.

"DİRENİŞ ALANINA YAPILAN ZİYARETLER BİZİ ETKİLEDİ"

İşçiler, "O dönem direniş alanını siyasi partilerin, kurumların ziyaret etmesi yalnız olmadığımızı hissettirdi" dedi. Özellikle direnişi duyup Adana’dan desteğe gelen dört belediye işçisi Maltepe Belediye işçilerini çok etkilemiş: "Yalnızca direnişimizi duyup otobüse atlayıp Adana’dan buraya gelmişler, bu bizi çok etkiledi. Birlikteliğimizin sınırlarının nerelere ulaştığını gösterdi. Bizi kazanıma ulaştıran en büyük şey birlikteliğimizdi, gücümüz birliğimizden geliyor."

"PEKİ ŞİMDİ NE YAPACAĞIZ?"

Yeni dönem TİS görüşmelerinin üçüncü oturumunda olduklarını belirten işçiler, biriktirdikleri bu direniş deneyiminden de güç alarak önümüzdeki süreçte nasıl bir yol izleyeceklerini tartıştı.

Öne çıkan tartışmalar, işçi birlikteliğinin dağılmadığını göstermek amacıyla birlikte hareket etmek, şantiyede her hafta aynı gün toplantı yaparak gelişmeleri işçilerle paylaşmak ve işçilerle birlikte karar vermek.

"ONLAR 14 KİŞİ BİZ 10.000 KİŞİYİZ!"

Dış temizlik işçileri, vardiya saatleri içinde belediye yetkilileri tarafından takip edildiklerini, "denetleme" adı altında kendilerine mobbing uygulandığını belirterek iş yükünün artırıldığını aktardı. "Bu gelişmeler işçileri birbirine düşürüp ayırmak için gerekleştiriliyor buna izin vermeyeceğiz" denildi.

"Sözleşme görüşmelerini belediye adına gerçekleştiren işveren sendikası SODEMSEN, tüm ilçelerde benzer oranlarda sözleşme imzalayarak işçilerin haklarını elinden almaya çalışıyor" diyen Maltepe Belediye İşçileri, "Onlar tüm şehirde 14 kişi, biz bütün Anadolu yakasında belediye işçileri 10.000 kişiyiz, daha güçlüyüz. Kadıköy ve diğer ilçe belediyelerinde de grev tutumu var, bizlerin bu süreçte atacağımız adımlar diğer ilçelerdeki işçi arkadaşlarımızı da etkileyecektir. Taleplerimizden asla vazgeçmeyeceğiz. Bu süreçte sendika yönetimi işçilerden yana tutum almazsa bile biz elimizden geleni yaparız, bizi bölmeye parçalamaya yönelik adımlara izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı. (Maltepe/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Artvin'de Kovid-19 salgınını fırsat bilen HES şirketi 3’üncü gelişinde de kovuldu

SONRAKİ HABER

Altay kulübünde toplam 34 Kovid-19 vakası çıktı, Altay-Giresunspor maçı ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...