24 Ekim 2020 14:32

Kuzey Ormanları'nın 3 ayda yaşadığı tahribat raporlandı: Yangınlar ve maden ocakları…

Kuzey Ormanları'nın son 3 ayına dair hazırlanan raporda orman yangınları, maden ocakları ve Kanal İstanbul Projesi'nin yarattığı tahribat ön plana çıktı.

Fotoğraf: Kuzey Ormanları Savunması

Paylaş

Kuzey Ormanları Araştırma Derneği; temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan 3 aylık süre içerisinde Kuzey Ormanlarında yaşanan tahribatı raporladı.

Artı Gerçek'ten Nazlı Eda Piyade'nin haberine göre raporda, Kuzey Ormanlarına dair yayımlanan 196 haberin içerisinde orman yangını konusunda yapılan izlemeler ön plana çıkarken, maden ocakları konusu onu takip eden ikinci konu oldu. Kanal İstanbul projesi de üçüncü gündem olarak yer aldı.

İzlemelerin 96 haber ile Ağustos ayında arttığı gözlenirken, orman yangınlarının da en çok bu dönemde gündeme geldiği görüldü. Orman yangınları incelemelerinde 550 hektarın yandığı kaydedilirken 24 olayda yangın sebebinin açıklanmadığı belirtildi.

Bu durum, raporda “İklim koşullarının orman yangınları için elverişli olması ve şiddetli rüzgarlar, iklim krizi ile Kuzey Ormanları’nda yaşanan yoğun tahribin birleşmesi” olarak değerlendirildi.

Orman yangınlarının ardından ikinci gündem maden ocakları oldu. Raporda; maden ocaklarına ilişkin detayların; altın madeni, kapasite artışı, kömür ocağı, kuvarsit ocağı, maden sahası ihale, maden sahası kurma - ÇED içerikleri olarak öne çıktığı kaydedildi. Maden ocakları ile ilgili haberlerin 28’inin ekosistem için tehdit niteliği taşıdığı da raporda yer buldu.

Öte yandan, Kuzey Ormanları’nın yaban hayatına yönelik ve sanayinin yarattığı tahrip haberleri dördüncü ve beşinci sırada yer aldı.

Raporda öne çıkan başlıklar şöyle:

  • Maden ocağı konusunda yapılan izlemelerin %yüzde 24’ü  ve Kanal İstanbul projesi konusunda yapılan izlemelerin % 21’i tehdit niteliği taşıyor.
  • Orman yangınları konusunda yapılan izlemelerin yüzde 31’i,  maden ocağı konusunda yapılan izlemelerin yüzde 15’i tahrip niteliği taşıyor.
  • Orman yangınları konusunda yapılan izlemelerin yüzde 29’u, Kanal İstanbul ve maden ocağı konusunda yapılan izlemelerin %15’i savunma niteliği taşıyor.

Rapora ilişkin Nazlı Eda Piyade'nin sorularını yanıtlayan Kuzey Ormanları Savunması'ndan (KOS) Ayşe Yıkıcı, "Yanan orman alanlarının ülke genelinde de olduğu gibi bir süre sonra yapılaşmaya açıldığı da görülmektedir" dedi.

Yıkıcı, Kuzey Ormanları'nın "muhafaza ormanı" ilan edilmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu: İklim, mevsim koşulları, elektrik direkleri, piknik, maden çıkarma gibi gerekçelerle orman kullama açık bırakıldığı sürece tüm ormanlarımız yangın tehdidi ile karşı karşıyadır. Bu nedenle Kuzey Ormanları'nın insan kullanımına kapatılması gerekmektedir. Maden ocakları ile orman bütünlüğü bölünerek ekosistem devamlılığı bozulmaktadır. Yaban hayat ve endemik bitkiler tahrip etmekte bu da canlı yaşamının devamlılığını bozulması anlamını taşımaktadır. Devlet koruması altında olması gereken ormanlar maden ocaklarıyla, mega projelerle yani devlet eliyle tehdit altındadır. Bu uygulamaların derhal durdurulması, iptal edilmesi ve tahrip olan orman alanlarının yeniden ormana dahil edilmesi gerekmektedir.

ÖNCEKİ HABER

Genç kadın işsizliğinin bir örneği Gülten: İŞKUR’lu geleceksizlik, sömürü, umutsuzluk

SONRAKİ HABER

CHP’nin "21 soruda FETÖ’nün siyasi ayağı" kitapçığına toplatma ve satış yasağı kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...