F Oturması 448. haftada: Hasta tutuklu Nazime Avras serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesinde gerçekleştirilen 448’inci F Oturumu'nda hasta tutuklu Nazime Avras’ın durumuna dikkat çekildi ve serbest bırakılması talep edildi.

24 Ekim 2020 14:19
Paylaş

İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, 448’inci F Oturumu eyleminde hasta tutuklu Nazime Avras’ın durumuna dikkat çekerek serbest bırakılmasını talep etti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çektikleri “F Oturumu” eyleminin 448’incisini gerçekleştirdi. Koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle sosyal medya üzerinden gerçekleşen açıklamada bu hafta Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta tutuklu Nazime Avras’ın durumuna dikkat çekilerek serbest bırakılması istendi.

Açıklamada, komisyon üyesi Meral Nergis Şahin, 17 Ekim günü Kırıkkale Cezaevi’nde gardiyanlar tarafından darbedilerek öldürüldüğü iddia edilen Serkan Tümay’ı anarak konuşmasına başladı. Koronavirüs salgınıyla birlikte tutukluların yaşadığı ağır koşulları dile getiren Şahin, salgınla birlikte koşulların daha da kötüye gittiğini ifade ederken cezaevlerinde yeterli önlem alınmadığına, tedavi ve sağlığa erişim hakkının ihlal edildiğine dair şikâyetlerin arttığına dikkat çekti.  

"KÜRTÇE MEKTUPLAR GÖNDERİLMİYOR"

Ağır risk grubunda tarif edilen kronik hastalığı olan, yaşlı ve engelli mahpusların derhal serbest bırakılmasının, yaşam haklarının korunması bakımından temel bir talep olarak önemini koruduğuna dikkat çeken Şahin, “Salgın sürecinde sağlık hakkı yanında temel hak ve özgürlüklere yönelik ihlallerde de artış yaşanmıştır. Nitekim hasta mahpus Nazime Avras’ın da tutuklu bulunduğu Gebze Kadın Kapalı Hapishanesinde, mahpus odalarında baskın tarzında aramalar yapıldığı, eşyalarının tahrip edildiği, kitap, defter ve yazı malzemelerinin çöp poşetlerine doldurularak götürüldüğü ve tüm çabalarına rağmen bu eşyaların geri verilmediği, koronavirüs bahanesiyle dışarıdan dergi, gazete ve kitap almalarının yasaklandığı, yazdıkları mektupların özellikle Kürtçe olanların karşı tarafa ulaştırılmadığı, yine koronavirüs tehlikesi bahanesiyle kanser, şeker, tansiyon hastası mahpusların hastaneye götürülmediği ve hapishanede tedavi edilmeleri için gerekli hiçbir düzenleme yapılmadığı bildirilmiştir” dedi.

"İYİSİN, İDARE ET" DENİLDİ

Ardından konuşan komisyon üyesi Mehmet Acettin, Bitlis’in Güroymak ilçesinde, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) belediye eş başkanı olarak seçilen Avras’ın, seçilme hakkı olmadığı gerekçesiyle görevden alınmasının ardından “terör örgütü üyesi olmak” iddialarıyla tutuklandığını hatırlatarak “5 ay boyunca Bitlis E tipi hapishanesinde tutulur ve sonrasında Gebze Kadın Kapalı hapishanesine sevk edilir. Kardeşinin aktardığı bilgilere göre; ameliyatla tüm rahmi alınmasına ve kanamasının tekrar başlama riski olmasına rağmen, hastanede sadece 2 gün tutulduktan sonra apar topar hapishaneye götürülür. Ameliyatın ardından sağlık kontrolü için hapishane idaresine defalarca hastaneye sevk başvurusunda bulunan Avras'ın talebi geçerli bir gerekçe gösterilmeden her defasında reddedilir. Hatta en son yaptığı hastaneye sevk başvurusuna idare tarafından ‘iyisin, idare et’ gibi bir yanıt verilir” diye aktardı.

Avras’ın kardeşinin de aktarımlarını dile getiren Acettin, “50 yaşında, kalp ve şeker hastası olduğunu, son zamanlarda terleme şikâyetinin arttığını,  şikâyetlerinin revir doktoru ve hapishane idaresi tarafından dikkate alınmadığını, hapishane koşullarında ablasının durumunun her geçen gün daha da ağırlaştığını ve koronavirüs riski nedeni ile ablasının yaşamından kaygı duyduklarını söylemiştir” diye konuştu.

"CEZAEVİ KOŞULLARI İYİLEŞTİRİLSİN"

Son olarak tutukluların temel haklarının ihlaline son verilmesi çağrısında bulunan Acettin, cezaevi koşullarının iyileştirilmesini, hasta, yaşlı ve engelli mahpusların sağlık haklarının korunması gerektiğini dile getirerek Avras’ın derhal serbest bırakılmasını istedi. (İstanbul/MA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

İstanbul Şehir Tiyatroları 11 oyunla seyirci karşısına çıkıyor

SONRAKİ HABER

Genç kadın işsizliğinin bir örneği Gülten: İŞKUR’lu geleceksizlik, sömürü, umutsuzluk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa