25 Ekim 2020 00:27

Yoksulluk çocukların eğitiminde en büyük engel

İzmir’de öğrenci velileri hayatlarını zorla sürdürdüklerini ifade ederek, çocuklarının eğitimi için tablet, bilgisayar ve internet alacak ekonomik güçlerinin olmadığını belirtti.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Kenan ÇETİN
İzmir

İzmir’in Buca ve Gaziemir ilçelerinin emekçi semtlerinde görüştüğümüz öğrenci velileri çocuklarına tablet, bilgisayar ve internet alacak ekonomik güçlerinin olmadığını belirtti. Yaşadıkları yoksulluğun çocuklarını eğitimden mahrum bıraktığını ifade eden veliler yetkililerden ücretsiz internet ve tablet talep etti.

Buca’nın İnönü Mahallesi’nde yaşayan 30 yaşındaki Suna Yılmaz iki çocuğundan büyük olanının ilkokul birinci sınıfta okuduğunu belirtiyor. Eşinin çalıştığını fakat kazancının kira ve gıdaya dahi zor yettiğini ifade eden Yılmaz, “Tablet, bilgisayar alacak gücümüz yok. Çocuğum cep telefonundan derslerini izlemeye çalışıyor ama telefonun interneti hemen bitiyor. Üstelik mahallemizin birçok yerinde telefonlar çok zor çekiyor” diyor. Yılmaz, tablet için başvuru yaptığını ama verilip verilmeyeceğini bilmediğini, çocuğunun henüz yüz yüze eğitime gitmediğini belirterek, “Okuma yazma öğrenmesi gereken çocuklar bunlar, uzaktan eğitimle nasıl okuma yazma öğrenecekler” diye soruyor.

"TABLET İÇİN BİZİ ARAYAN SORAN OLMADI"

Aynı mahallede yaşayan Songül Turgay’ın beş çocuğundan ikisi altıncı sınıf öğrencisi. Evinde televizyon var ama EBA’nın çekmediğini, internet, tablet ya da bilgisayar olmadığını belirterek çocuklarının dersleri takip edemediklerini söylüyor. Evde sadece eşinin telefonu olduğunu o da iş bulduğunda işe gittiği için çocuklarının bugüne kadar EBA’yı izleyemediklerini dile getiren Turgay, “Eşimin sürekli işi yok. 750 lira ev kiram, büyük oğlumun çalışmasıyla yedi kişi çok zor şartlarda geçinmeye çalışıyoruz. Tablet için nereye başvuracağımı dahi bilmiyorum. Bugüne kadar okuldan, öğretmenlerinden bizi hiç arayan, soran olmadı” diyor.

"BEBEĞİME MAMA ALAMIYORUM, TABLETİ NASIL ALAYIM?"

Gaziemir’in Binbaşı Reşatbey Mahallesi’nde yaşayan Elvan Adıgüzel 38 yaşında ve dört çocuğu var. Çocuklarından biri yedinci sınıfa gidiyor, en küçüğü ise henüz yedi aylıkmış. Evinde tablet, bilgisayar, internet olmadığından çocuğu bugüne kadar hiç dersleri izleyememiş. Tablet için başvuru yaptığını belirten Adıgüzel, “Başvuru yaptım ama verip vermeyeceklerini bilmiyorum. Eşim cezaevinden yeni çıktı, işsiz. Yedi aylık bebeğim var, ben çalışamıyorum. Sütüm gelmiyor, bebeğime mama ve bez dahi alamıyorum, tableti, interneti nasıl alayım ki” diyerek yaşadığı sorunları anlatıyor.

Aynı mahallede kahvehane işleten Hakkı Aslan da, dört çocuğundan üçünün okula gittiğini söylüyor. Mahallelerinde internet altyapısının da sorunlu olduğunu söyleyen Aslan, asıl sorunun yoksulluk olduğunu ifade ediyor. Aslan, kendisinin çalıştığı için evde olmadığından çocuklarının üçünün de annesinin telefonundan dersleri izlemeye çalıştıklarını, bu nedenle çoğu dersi izleyemediklerini söylüyor. Telefonlarının internetinin çabuk bittiğini belirten Aslan, “Salgından dolayı bizim kazancımız çok azaldı. Benim bu koşullarda tablet, bilgisayar alacak param yok. İnternet bittiğinde bazen çocukları interneti olan akrabalarımıza göndermek zorunda kalıyoruz” dedi.

EĞİTİM SEN: YETKİLİLER UYARILARIMIZI DİKKATE ALMADI

Velilerin yaşadıkları sorunlarla ilgili olarak gazetemize açıklamada bulunan Eğitim Sen İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Özcan Çetin, “Eğitim Sen olarak bizler pandeminin eğitimdeki eşitsizlikleri daha da derinleştireceğini, eğitimin devletin kamusal sorumluluğunda olduğunu vurguladık. Yetkililer bu uyarılarımızı dikkate almadı. Bu mahallelerde de görüldüğü gibi şu anda eğitime ulaşılabilirlik gittikçe zorlaşıyor. Yoksulluk arttıkça çocuklar eğitim hakkından mahrum kalıyorlar. Uzaktan eğitime ilişkin öğrencilerimize ve eğitim emekçilerine internet, tablet ve bilgisayar verilmesi taleplerimizi yetkililere iletmeye devam ediyoruz. Önümüzdeki günlerde eğitim-öğretimdeki yaşanabilecek sorunları açığa çıkararak ‘Eğitim İzleme Kurullarını diğer toplumsal kesimlerce birlikte oluşturmak istiyoruz” diye konuştu.

Reklam