24 Ekim 2020 05:38

Balıkesir Tabip Odası: Belirlenen aşı kriterleri mesleki bağımsızlığa müdahaledir

Balıkesir Tabip Odası, grip aşısı için belirtilen algoritmanın hekimlerin mesleki bağımsızlığına müdahale olduğunu belirtti.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Balıkesir Tabip Odası, grip aşısı uygulaması konusunda açıklama yaptı. Açıklamada bakanlığın belirlediği algoritma ve kriterler nedeniyle hekimlerin riskli hastalara aşı reçete edemediklerini belirterek bunun mesleki bağımsızlıklarına müdahale anlamına geldiğini söyledi.

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Dr. Necdet Uçan yaptığı açıklamada sağlık bakanlığının neye dayandırdığı belli olmayan algoritma ve kriterler nedeniyle hekimlerin gerekli gördükleri riskli hastalara grip aşısı reçete edemediklerini belirtti. Bunun, mesleki bağımsızlıklarına müdahale anlamı taşıdığına vurgu yapan Uçan, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Hekimlerin hastasının yararını gözetebilmesi için bilimsel ölçütlere dayanarak yapılacak tanı ve tedavi uygulamaları yönünden  mesleki bağımsızlığı vardır.

Ancak; Sağlık Bakanlığı halen neye dayandırıldığı bilinmeyen anlaşılmaz algoritma ve kriterler yayınlayarak, hekimler gerekli gördüğü, daha önceki yıllarda reçete edebildiği, riskli olarak değerlendirdiği 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan hastalarına grip aşısını reçete edememektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yayınladığı Sağlık Uygulama Talimatları ile de hekimin reçetesine, tedavisine ve doğal olarak mesleki bağımsızlığına müdahale edilmektedir.

Uygulamanın bir an önce gözden geçirilerek, aşı temininin yeteri kadar sağlanması ve mahkeme kararlarına rağmen her seferinde yeniden değiştirilen SUT uygulamasına son verilmesini talep ediyoruz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sivas'ta işçi servisi devrildi: 5'i ağır, 26 yaralı

SONRAKİ HABER

Selçuk Mızraklı: Yargı cübbeleri iliklerse iktidar hukuksuzluk yapar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...