23 Ekim 2020 17:09

Soma davasında verilen ödül gibi cezayı bozan Yargıtay kararına itiraz edildi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Yargıtay 12. Ceza Dairesinin Soma davasında sanıkların "olası kastla öldürme" ve "olası kastla yaralama" suçlarından yargılanmasına yönelik kararına itiraz etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Yargıtay 12. Ceza Dairesinin Soma Katliamı davasında aralarında patron Can Gürkan’ın da bulunduğu şirket yöneticilerinin "olası kastla öldürme" ve "olası kastla yaralama" suçlarından yargılanmasına yönelik kararına itiraz etti. İtirazda sanıklara “taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçundan verilen cezaların onanması gerektiği savunuldu.

Manisa’nın Soma ilçesinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye bağlı maden ocağında 13 Mayıs 2014’te meydana gelen katliamda 301 madenci yaşamını yitirmişti. Açılan davada mahkeme, 2018’in Temmuz ayında aralarında patron Can Gürkan’ın da bulunduğu şirket yöneticileri hakkında çeşitli hapis cezaları vermişti. Kısa bir süre sonra patron Can Gürkan tahliye edilmişti.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi ise Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’a “basit taksirle ölüme neden olma” suçundan verilen 15 yıl hapis cezası bozarak, Can Gürkan, Ramazan Doğru, Akın Çelik ve İsmail Adalı’nın “301 kez olası kastla öldürme ve 162 kez olası kastla yaralama” suçlarından yeniden yargılanması gerektiğine hükmetmişti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 12. Ceza Dairesinin bu hükmüne itiraz etti. Başsavcılık, yerel mahkeme tarafından verilen kararın doğru olduğu ve sanıklara “taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçundan verilen cezaların onanması gerektiğini savundu.

Yargıtay 12. Ceza Dairesinin, Başsavcılığın itirazını reddettiği takdirde dosya Yargıtay Ceza Daireleri Genel Kuruluna taşınacak.

"Olası kastla öldürme" ve "olası kastla yaralama" suçları sabit görülenler, “taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçundan daha ağır cezalara çarptırılıyor. Davada sanıklara ödül gibi cezalar verilmişken, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının itirazı da sanıkların daha ağır cezalar almalarının önüne geçilmesi anlamını taşıyor. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de son 24 saatte 74 kişi Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Fransa’da öğretmen cinayeti: Merhamet dayanışma değildir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...