23 Ekim 2020 15:50

Meclis Başkanı Şentop'tan Enis Berberoğlu açıklaması: AYM'nin kararı bağlayıcıdır

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Enis Berberoğlu hakkında verilen hak ihlali kararıyla ilgili "Anayasa Mahkemesinin kararı bağlayıcıdır. Bu karara muhatapların uyması gerekir" dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop,  Anayasa Mahkemesi'nin milletvekilliği düşürülen CHP'li Enis Berberoğlu hakkında verdiği hak ihlali kararıyla ilgili, "Anayasa Mahkemesinin kararı bağlayıcıdır. Bu karara muhatapların uyması gerekir. İlgili mahkeme bu karara uymalıdır" açıklaması yaptı.

Meclis Başkanı Şentop, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Enis Berberoğlu ile kararın sorulması üzerine Şentop, hukuki zeminden siyasi zemine çekilen tartışmalarda sürecin sağlıklı yürümediğini söyledi.

Anayasa Mahkemesi kararının usul ve süreç bakımından eleştirilebilecek yönleri olduğunun altını çizen Şentop, "Bu kadar uzun sürmesi kararın, ilk derece mahkemesine mi gönderilmeliydi tartışmaları yapılabilir ama sonuçta Anayasa Mahkemesinin kararı da aynı Yargıtayın kararı gibi bir karar ve bu karar da bağlayıcı bir karardır. Dolayısıyla bu karara gerek anayasa gerekse Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanuna göre muhatapların uyması gerekir. Bence ilgili mahkeme, hangi mahkeme ilgili ise muhatap ise bu karara uymalıdır. Anayasa Mahkemesinin kararına. Anayasa Mahkemesinin kararının yorumlanması, değerlendirilmesi veya değiştirilmesi, bozulması, iptali gibi bir müessese yok bizim hukuk sistemimizde." ifadelerini kullandı.

Mahkemeler zaman zaman yanlış kararlar verebileceği için istinaf ve temyiz yollarının hukuk sisteminde bulunduğuna işaret eden Şentop, bu sürecin mevzuata uygun şekilde bir sonuca bağlanacağını düşündüğünü dile getirdi. 

NE OLMUŞTU?

Milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu hakkında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği "hak ihlali" kararının ardından İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi "yerindelik denetimi kapsamında kaldığı" gerekçesiyle yeniden yargılamaya yer olmadığına karar vermişti. Bu karara yapılan itiraz bir üst mahkemece değerlendirildi. İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi itiraz hakkında "karar verilmesine yer olmadığına" hükmetti.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

NATO: Türkiye ve Yunanistan gelecek hafta yapacakları tatbikatları iptal etti

SONRAKİ HABER

İsrail ile Sudan ilişkileri "normalleştirme" konusunda anlaşmaya vardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa