23 Ekim 2020 09:22

Ordu'da Çiftlik halkının direnişi sonuç verdi, HES şirketinin şantiyesi yıkıldı

Ordu'nun Korgan ilçesinde yapılmak istenen HES’e karşı direnen Çiftlik halkının mücadelesi sonuç verdi, HES şirketinin şantiyesi yıkıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ordu Korgan'a bağlı Çiftlik Mahallesi’nde Balamir HES için şantiye kurmak isteyen şirketin çalışmasını üç kez durduran halkın hukuksal ve fiili mücadelesi sonucu şantiye yıkılmak zorunda kalındı. HES’e karşı mücadele verenlerden Avukat İsmail Topçuoğlu, "Halkımız fiili olarak mücadele ederken hukuksal yolları boş bırakmadık diyerek" şunları söyledi: HES’le ilgi Ordu Çevre Derneği’nin katkıları büyük. Bize fiili ve hukuksal konularda neler yapacağımızı mahalleye gelerek anlattılar. Hatta deredeki çalışmayı ilk olarak dernekten gelenlerin önerileri ve desteğiyle durdurduk. Jandarmaya tutanak tutturduk. Bu tutanak, bugün şantiyenin yıkılmasıyla sonuçlandı.

“DİLEKÇE ÜSTÜNE DİLEKÇE VERDİK”

Avukat Topçuoğlu hukuksal süreç hakkında da bilgi verdi, “Jandarmanın tutanağı üzerine suç duyurusu yaptık. DSİ, Çevre Şehircilik, Kaymakamlık ve Korgan Belediyesi’ne dilekçeler yazdık, dava açtık. Şantiyenin ve çalışmaların yasal olmadığını kanıtladık, yıkım kararı çıktı. İki aya yakın oyaladılar. En son Vali Yardımcısı, jandarma komutanı mahallelilerle toplantı yaptı. Halk kararlılığını dile getirdi. Sonunda şantiye yıkıldı. Tabii ki temkinliyiz, takip ediyoruz. Şantiye yıkıldı diye işin peşini bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.

“ÇİFTLİK HALKI DERESİNE SAHİP ÇIKTI”

Çiftlik’ten HES’e karşı çıkanlardan Hamide Güney Salduz şunları söyledi: “Deremizde iş makineleri çalışmaya başladığında önce uyanamadık ama Ordu Çevre Derneği yönetiminden arkadaşların uyarısıyla gerçekleri gördük. Sürekli tetikteydik. Şirketin dereye yönelik her hamlesini boşa çıkardık. Kadın, genç, yaşlı Çiftlik halkı deresine sahip çıktı. Birlikteliğin sonucunu gördük. Şantiyenin yıkılması Çiftlik halkının kararlı tutumundan kaynaklandı. Avukatımızın hazırladığı dilekçelerle hukuksal hakkımızı kullandık. Biz de gerekeni yaptık.”

“HAKKIMIZI KORUDUK”

Deresine sahip çıkan Çiftlik halkından Gülseren Topuz da, kendi haklarından başka bir şey istemediklerini belirterek; “Deremize sahip çıktık. Dere bizim. Deremizi almak istediler, vermedik. Biz kimsenin malını istemiyoruz. Kavgamız, mücadelemiz hakkımızı korumaya yönelik. Dere yoksa Çiftlik de yok demektir. Şantiye yıkıldı. Bu Çiftlik halkının başarıdır. Mücadelemiz bitmedi. Tehlike geçmiş değil. Uyanık olacağız. Deremize sahip çıkacağız.” dedi. (Ordu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İngiltere'de Futbolcu Marcus Rashford'a destek, Başbakan Johnson'a lanet yağdı

SONRAKİ HABER

CHP'li milletvekilleri: Bakanlık ekonomik şiddeti yasal mevzuata mı dönüştürüyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...