23 Ekim 2020 00:31

Türk Metal üyesi bir işçi yazdı: Maden işçilerinin talebi tüm işçilerin talebidir

"Bugün maden işçilerinin kıdem hakkı için mücadele kararlığı gösterirsek, sonrasında bizim kıdem hakkımıza el uzatamazlar."

Fotoğraflar: Bağımsız Maden-İş

Paylaş

Türk Metal Üyesi Bir İşçi
Kayseri

Hak aramak suç mu? Bu sistemde patronları korumak için hak arayan işçiler suçlu sayılıyor. Soma ve Ermenekli maden işçilerinin Ankara yürüyüşünün engellenmesi, gittikleri her yerde bir ‘bahane’ bularak verdikleri mücadeleyi kırmaya çalışmalarına rağmen işçilerin kararlılığı bizlere yol gösteriyor. Soma’da maden işçilerinin davaları kazanmalarına rağmen alamadıkları kıdem tazminatı hakkı için verdikleri mücadeleyi, Ermenek’te ödenmeyen ücretleri için işçilerin verdikleri mücadeleyi yakından takip ediyorum.

Soma madeninde ölüme yollanan işçiler, 301 arkadaşının haklarını almak için ve Ermenek maden işçileri de ödenmeyen ücretleri için meclisteki siyasi partilerle görüşme yaptılar. Bu görüşmelerden hiçbir sonuç alamayan maden işçileri, kararlı bir şekilde eylemlerine devam ettiler. ‘Soma’da o kadar işçi öldü, hâlâ AKP’ye oy veriyorlar’ diyenler maden işçilerinin eylemlerine destek veriyor mu? Elbette hepimiz desteğimizi vermeliyiz. En çok da sendikalar destek vermeli. İşçiler olarak biz destek vermeliyiz.

İçler acısı bu durum böyle ortadayken üyesi olduğum, her zaman en büyük konfederasyonum diye böbürlenip duran Türk-İş ne yapıyor? Bu madenlerde art arda yaşanan kazalarda hayatını kaybeden işçiler, zamanında kendi üyeleri değil miydi? 2014 yılında kazadan sonra göstermelik iş bırakma kararı alan Türk-İş şimdi de salgın koşullarını mı bahane ediyor? Türk-İş Genel Merkezi hep bir şeyleri bahane ediyor.

Kıdem tazminatı ve esnek çalışma tekrardan Meclis gündemine getirildi. Kısa bir süre içerisinde allayıp pullayıp önümüze koyacaklar. Soma ve Ermenek maden işçileri için adım atmayan Türk-İş, hep kırmızı çizgisi olduğunu söylediği kıdem tazminatı hakkı için ne yapacak? Ama sendika bizimdir. Biz karar alıp harekete geçmeliyiz.

Hal böyleyken ben de Türk-İş üyesi yüz binlerce işçi kardeşlerime diyorum ki: Gelin işyerlerimizde maden işçilerinin kıdem hakkı için başlattıkları eyleme sahip çıkalım. Fabrikalarımızda sendikalarımızdan bir adım beklemeden bizler mücadele adımları atalım. Bugün maden işçilerinin kıdem hakkı için mücadele kararlığı gösterirsek, sonrasında bizim kıdem hakkımıza el uzatamazlar.

Saygılarımla.

ÖNCEKİ HABER

Prof. Dr. Pala: Yeterli grip aşısını getiremeyenler, Kovid aşısını nasıl getirecek?

SONRAKİ HABER

İMO: Ülkemizin en önemli gerçek gündemi olan depreme hazır değiliz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...