23 Ekim 2020 00:22

İşten atılan Pepsi işçileri tazminat da alamadı işsizlik ödeneği de

PepsiCo'da daha önce özverili çalışmalarından dolayı teşekkür belgesi alan 5 işçi tazminatsız işten çıkarıldı.

Pepsico fabrikası fotoğrafı: Google Street View & Teşekkür kartı fotoğrafı: Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Mesut BAYLAV
Adana

Adana PepsiCo fabrikasında 5 işçi işten atma yasağına rağmen tazminatsız olarak işten atıldı. İşyerine yıllarca emek verdiklerini anlatan işçiler fabrikada disiplin kurulunun işletilmemesine ve üye oldukları Tekgıda-İş Sendikasının kendilerine sahip çıkmamasına tepkili.

Pandemi nedeniyle işyerlerinden işçi çıkarma yasaklandı. Ancak yasak dışında kalan İş Kanunu’nun 25/2 maddesi öne sürülerek işten atmalar devam ediyor. PepsiCo Adana fabrikasında 5 işçi geçmiş dönemlerde özverili çalışmalarından dolayı işletme tarafından kendilerine verilen teşekkür belgelerine rağmen 28 Ağustos günü tazminatsız olarak işten çıkarıldı. İşçiler işsizlik maaşından da mahrum bırakıldı.

"EVİ SATMAK ZORUNDA KALACAĞIM"

İşten atılan işçiler fabrika yönetiminin bir videodan dolayı 7 kişiden savunma istediğini, ancak görüntünün kendilerine gösterilmediğini ifade etti. 7 kişinin 5’inin işten çıkarıldığını söyleyen işçiler hukuki süreç başlattı. Ara buluculuk süreci olumsuz sonuçlanan işçiler işe iade için dava açtı.

10 yıldır işyerinde çalıştıktan sonra atılan A.K, tazminatsız işten atıldığı için yıllardır çalışarak aldığı evini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya. Bir çocuğu daha dünyaya gelince 2 artı 1 olan evini satıp borçlanarak daha geniş bir ev alan A.K, “Buraya güvenerek evi sattım, borçlandım, başka bir ev aldım. Bir taksitini ödedikten sonra işsiz kaldık. Şimdi belki evi satacağız” dedi.

"SENDİKA BİZE SAHİP ÇIKMADI"

10 yıllık emeğinin peşini bırakmayacağını ifade eden A.K, “İşten çıkarmada disiplin kurulu toplanmadı. Disiplin kurulunda sendika da var. Bu toplantılarda sendika temsilcisinin yazdığı düşünceler önemli. Disiplin kurulundan olumsuz bir karar çıksa bile işçi temsilcisinin yazacağı muhalefet şerhi açtığımız davada önemli olacaktı. Sendika en azından orada hakkımızı savunabilirdi. Başta bize ‘Greve gideriz’ falan dediler ama hiçbir yaptırım olmadı. 7 kişiden savunma istediler. Savunmamızı sendikanın söyledikleri doğrulusunda yaptık. İşyeri temsilcisi de vardı. Onun savunmasını ayrı bir odada yazdılar. Sendika temsilcisi ve bir kişi daha çıkarılmadı, biz 5 kişi işten çıkarıldık” dedi.

İşyerinde performanstan kaynaklı başarı ödülleri aldıklarını ifade eden M.A. da “Yani işimizi iyi yapıyoruz. Bu yüzden yıllardır bu fabrikada devam ettiriliyorduk. Pandemi döneminde de biz gıda işçileri yoğun çalıştık. Bunlar göz önünde bulundurulmadı. Sadece savunmamız alındı. Sendika ‘Yanınızdayız’ dedi. Ancak hiç mücadele etmedi. Ayrıca işyeri disiplin kurulu toplanmadı. Aynı zamanda fabrikada toplu iş sözleşmesi süreci yaklaşıyor. Patronun sözleşme öncesi işçi çıkarması gözdağı verdiği anlamına da gelebilir” dedi.

"TAZMİNAT DA İŞSİZLİK MAAŞI DA İŞ DE YOK, İŞE DÖNMEYİ BEKLİYORUZ"

Sözde işten atma yasağı olduğunu ifade eden M.A, “Hani işten atma yasaktı? 25/2’den işten atma yasak olmadığı için patronlar bu yola başvuruyor. Böyle olunca tazminatlarımızı da alamıyoruz. İşsizlik maaşı da alamıyoruz. Maddi manevi etkilendik. Başka iş ararken işten çıkarılma kodumuz karşımıza çıkacak. Hepimizin borçları var. Tazminat alsaydık borçlarımı öderdim. Pandemiden dolayı iş bulamıyorum. Benim kredi borçlarım var. Nasıl ödeyeceğimi bilmiyorum. Sağdan soldan borç alıp borcumuza borç ekleyeceğiz. Bu haksızlığa son vermek için işe iade davası açtık. İşe dönmeyi bekliyoruz” dedi.

"SENDİKA İŞTEN ATMAYI SAVUNDU"

Sendika hakkındaki iddiaları sorduğumuz Tekgıda-İş Adana Şube Başkanı İbrahim Sani Gökmen, işten çıkarılma kararını savundu. Disiplin kurulunu işçinin lehine karar çıkmadığı için savunmadıklarını ifade eden Gökmen, “Ortada uygunsuz bir şakalaşma var. Bunun için biz onları savunamadık. Bu bizim duruşumuza yakışmaz” ifadelerini kullandı. Konu ile ilgili ulaşmaya alıştığımız PespsiCO’nun iletişim numaralarından ise bir görüşme sağlayamadık.

ÖNCEKİ HABER

Çankaya Belediyesi işçisi: Dayanışmayla sonuç alacağımızı biliyoruz

SONRAKİ HABER

Düşünceyi İfade Özgürlüğü İhlal Raporu: 9 ayda 20 gazeteci tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...