22 Ekim 2020 13:07

CHP’li Emir, aşı verilmeyen hastaları sıraladı: Aşı listesinde de mi torpil yaptınız?

CHP Milletvekili Murat Emir, risk grubunda yer alan hastalara grip aşısı verilmemesini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya sordu.

Murat Emir | Fotoğraf: CHP

Paylaş

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, grip aşısında Türkiye genelinde kaos başladığını belirterek, "Kanser hastalarına, hamilelere, KOAH hastalarına bile e-nabızda grip aşısı çıkmamış gözüküyor” dedi. Kendilerine ulaşan hastaları örnek gösteren Emir, “70 yaşında bir hasta. Diyabeti var, hipertansiyonu var, damarları tıkalı. Bu hasta, aşıya erişemiyor” diyerek, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya şu soruyu yöneltti: "Bu aşılar kime verildi, aşı listesinde de mi torpil yaptınız? Grip aşısını da mı yandaşlara dağıtıyorsunuz?"

ÜÇ HASTAYI ÖRNEK GÖSTERDİ

Bu yıl pandemi süreci nedeniyle grip aşısının uygulanmasının e-nabız sistemindeki kriterlere tabi tutulduğunu hatırlatan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, "Sağlık Bakanlığı, aşının risk durumuna göre kademeli yapılacağını duyurdu ancak kim riskli kim riskli değil karışmış durumda. KOAH hastaları bile şu anda e-nabız sisteminde riskli grup dışında gözüküyor" dedi.

Riskli grupta olmalarına karşın aşıya erişemeyen hastaların kendilerine ulaştıklarını belirten Emir, kemik erimesi, diyabeti, astımı ve hipertansiyonu olan 59 yaşındaki bir hasta ile yine diyabet ve hipertansiyonun yanı sıra damarları tıkalı olan, kalp pili takılan 70 yaşındaki bir başka hastayı örnek göstererek bu kişilerin e-nabız sisteminde riskli grup dışında görüldüğünü söyledi.

Tansiyon, diyabet, kalp hastası olan aynı zamanda Alzheimer’ı da bulunan 98 yaşında bir başka hastanın da liste dışı kaldığını ifade eden Emir, bakanlığı aylar öncesinden grip aşısı konusunda uyardıklarını hatırlatarak, şunları söyledi: "Sağlık Bakanlığına aylar öncesinden çağrıda bulunduk. Dünya genelinde talep artışının olacağı, gün gibi ortadayken bakanlık bu konuda bir önlem almadı. Geçtiğimiz yıl yaklaşık bir buçuk milyon doz aşı tedarik eden İran bile bu yıl 10 milyona yakın aşı satın aldı. Nüfusu Türkiye ile hemen hemen aynı olan İran bile tedarik konusunda sıkıntı yaşamazken Türkiye, yeterli aşı tedarik edemedi.”

“YALNIZCA 800 BİN ADET AŞI GELDİ”

Bakanlığın önce bir buçuk milyon aşının geleceğini söylediğini ancak, şu anda Türkiye'ye yalnızca 800 bin adet aşı geldiğini ifade eden Emir; “Devamının ikinci partide geleceği söyleniyor. Tek tek araştırıyoruz ve riskli grupta olduğu halde binlerce vatandaşın e-nabız sisteminde riskli grup dışında tutulduğunu görüyoruz. Aile hekimleri, riskli gruptaki birçok hastanın aşıya erişemediğini söylüyor. Aşıya erişemeyenler arasında solunum cihazına bağlı yaşayanlar, astım ve KOAH hastaları bile bulunuyor. Aşı listesinde hamileler yok, engelliler yok. Kalp hastalığı, tansiyon ya da diyabeti tek başına taşıyorsa bu kişiler de listede yok. Kimler var, o da belli değil. Ancak, kanser, KOAH, diyabet gibi hastalıkları bir arada taşıyanlara aşıya erişim hakkı verilmiş. İnsanlara mezarda mı yapacaksınız bu aşıyı? 800 bin adet grip aşısına kimler ulaşabilecek?​” diye sordu.

“YANDAŞA MI DAĞITIYORSUNUZ”

Sistemden aşı izni çıkıp çıkmadığını kontrol eden vatandaşların, yalnızca kendisinin liste dışı kaldığını gördüğünü ancak bu şekilde on milyonlarca yurttaşın aşıya erişemediğini bildiren Emir; “Yurttaşların aklında soru işaretleri var. Yoksa sınırlı sayıda gelen aşıları da mı yandaşlarınıza dağıtıyorsunuz? Bakanlık, kimlere aşı verildiğini bir liste ile kamuoyuna duyurmalı. Grip aşısı için yeterli önlemi alamayan Sağlık Bakanlığı, kriterleri daraltarak işin içinden sıyrılmaya çalışıyor. Geldiğimiz noktada çok az insana grip aşısı yapılabildiği için grip semptomları ile COVID-19 semptomları birbirine karışacak. Bu durum, COVID-19'la mücadeleyi daha da sıkıntıya sokacak. Vaka sayılarını gizleyen bakanlık ‘ulusal çıkarlar’ı öne sürmüştü. Grip aşısı listesinin yayınlanmasına ne yanıt verecek?​” dedi.

CHP’Lİ AĞBABA: ÖNCE MASKE, ŞİMDİ GRİP AŞISI SKANDALI!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise Sağlık Bakanlığının pandemi sürecini iyi yönetemediğini belirtti. Ağbaba; “Mart ayından başladığında Bakana belli bir güven vardı ama Bakan suiistimal etti ve yalan yanlış ve şeffaf olmayan verilerle halkı yanılttı. Sağlık Bakanı bu yönüyle, enflasyonu, işsizliği yalan verilerle gizleyen TÜİK’i aratmıyor, yalan söylemeye devam ediyor” dedi.

Salgın sürecinde iktidarın önce maskeyi dağıtamadığını şu anda da grip aşısını da dağıtamayan bir iktidarla karşı karşıya olunduğunu ifade eden Ağbaba; “Aşı için öyle kriterler getirmişler ki, KOAH hastası bu listede yok, kalp damar hastaları yok, beyin kanaması geçiren veya karaciğer rahatsızlığı olan yok. Beyin kanaması geçiydiyseniz bu kriterde 1 puan veriliyor. Felç geçirmişseniz 2 puan, lenf kanseriyseniz 2 puan. Ücretsiz aşı yaptırmak o kadar zor ki en az 2 ölümcül hastalığınızın olması gerekiyor. Saray’da her gün korona testi yapılıyor, herhalde grip aşısı da ilk kendilerine yapılacak. Aşı muhtemelen kara borsaya düşecek” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Sansür’ yasasında ikinci toplantı bekleniyor

SONRAKİ HABER

İzmir'den bir metal işçisi yazdı: Korkmak değil ekmek kavgamıza sahip çıkmak gerek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...