21 Ekim 2020 12:54

Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu: Torbalar arası transfer ile yasama etiği hiçe sayıldı

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, TBMM'de görüşülen kanun teklifi aşamasında torbalar arası transfer gerçekleştirildiğini ve yasama etiğinin hiçe sayıldığını belirtti.

Anayasa Hukukçusu ve CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu | Fotoğraf: Erdost Yıldırım/EVRENSEL

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, geçen hafta TBMM Genel kurulunda görüşülen 7254 sayılı “Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"un teklif aşamasında torbalar arası transfer gerçekleştirildiğini belirterek, “Yasama etiğinin hiçe sayılmasının kanıtıdır” dedi. 

TBMM Anayasa Komisyonu Sözcüsü ve Anayasa Hukuku Profesörü İbrahim Kaboğlu konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: “Teklifin komisyon aşamasında, bütçenin saydamlığını ortadan kaldıran düzenlemenin yanı sıra Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği farklı konulara ilişkin beş düzenlemeyi de içinde barındırmaktayken 16 Ekim gecesi TBMM Genel Kurulu’nda bir gün sonra Meclise sunulması gereken bütçeye ilişkin teklifi geçirebilmek adına, bu beş madde ‘diğer partilerle mutabakat aranacağı’ gerekçesiyle tekliften çıkarılmıştır. Fakat aynı gün Plan ve Bütçe Komisyonu’na başka bir milletvekilinin imzasıyla sunulan yeni torba kanuna bu maddelerinin aynen konulduğu görülmektedir. Bütçenin şeffaflığını ortadan kaldırmak için adeta oldu bittiye getirilen değişiklik ise aynı gün mükerrer gazetede yayınlanmıştır. Fakat bütçe Anayasal takvime göre sunulması gereken 17 Ekim tarihinde TBMM’ye sunulmamıştır. Plan ve Bütçe Komisyonu’na 16 Ekim tarihinde sunulan 2/3147 sayılı 'İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi' ise torbalar arası transferin aracı ve yasama etiğinin hiçe sayılmasının kanıtıdır.”

BAZ İSTASYONLARINA KOLAYLIK VE AF

İbrahim Kaboğlu, teklifin 10. maddesiyle İmar Kanunu’na eklenmesi öngörülen düzenlemeye göre, 15 metrenin altında olan ve baz istasyonu olarak bilinen kule ve diğer ekipmanlar için ruhsat gerekliliğinin bulunmadığını ve bunlar açısından yalnızca izin belgesinin yeterli olduğunu; 11. maddeye göre de, halihazırda ruhsatsız durumda bulunan baz istasyonları ile kuleleri için ve ödemeleri gereken milyarlarca liralık cezalara af getirileceğini belirtti.

Kaboğlu, Anayasa Mahkemesi’nin baz istasyonlarının yapı ruhsatiyesinden ve yapı kullanma izninden muaf tutulması konusunda verdiği 2009/121 sayılı iptal kararında, ruhsatlandırmaya baz istasyonları açısından getirilen istisnaların, “güvenlikli bir çevrede yaşama hakkı”nı zedelememesi gerektiğini belirterek, “konuyu sağlık ve dengeli çevre üzerinden ele alan Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının uyulması gerekir” dedi.

HALK SAĞLIĞI TEHLİKEYE ATILIYOR

Kaboğlu, kanun teklifi ile “AYM’nin 2009’daki iptal kararının işaret ettiği ihlal sebeplerinde ısrar edilerek, halk sağlığı tehlikeye atılmaktadır. Zira haberleşme istasyonlarının yaydığı radyasyon ile ciddi bir tehdit arz ettiği açıktır. Bu açıdan kule boyunu esas olarak ruhsattan bağımsız tutmak ve ilgili baz istasyonlarını imar mevzuatından muaf hale getirmek, 'sağlıklı ve dengeli çevre' ilkesine zarar verecektir. Hastane, okul vb yaşam alanı gibi hususlarda özel düzenlemeler mevcutken; baz istasyonlarının bir kısıtlama olmadan kurulabilecek olması hem AYM içtihadına aykırıdır hem de halk sağlığı açısından ciddi bir tehdittir” dedi. 

“OHAL RUHU DEVAM EDİYOR”

Kaboğlu, teklifin olağanüstü hal düzenlemelerinde yer alan ilave tedbirler hakkında başvuru yolunun belirlenmesine ilişkin 14. maddesinin de mağduriyetleri pekiştirici nitelik taşıdığını belirterek şöyle devam etti: “Binlerce kamu görevlisini işinden uzaklaştıranlar, mağdurların pasaportuna, mülküne ve birçok hakkına ek tedbir adı altında müdahale ettiler. Mağdurların mahkemeye erişimini engellemek adına kurulan ve AKP’nin gaz odasına dönüşen OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu, başvuruları incelemeyi 4 yıldır tamamlamadı. Anayasa Mahkemesi kararı gerekçesiyle getirilen düzenleme etkili bir başvuru yolu olmaktan öte dört yılı aşkın süredir mağduriyetler yaşayan insanların daha uzun süreler haklarına ulaşmalarına engel olacaktır. OHAL mantığıyla yapılan düzenleme, anayasal açıdan sona eren OHAL’in ruhunu yaşatmaya devam edecektir.”  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Van'da eylem ve etkinlik yasağı bin 500 gündür sürüyor

SONRAKİ HABER

Çiftçi: Bakanı dinledik, batma seviyesine geldik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...