21 Ekim 2020 10:18

Af Örgütü: Ermenistan ve Azerbaycan sivil bölgelere top ateşini derhal durdurmalı

Uluslararası Af Örgütü, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki çatışmalarda sivil yerleşim bölgelerinin hedef alınmasına tepki gösterdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Uluslararası Af Örgütü açıklama yayımlayarak, Ermenistan ve Azerbaycan’ın sivillerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde geniş alan etkili ağır patlayıcı silahların kullanımını derhal durdurması gerektiğini belirtti.

Uluslararası Af Örgütü Kriz Müdahale Birimindeki uzmanlar, mevcut kanıtları inceledi. Kanıtlar, son günlerde uluslararası insancıl hukuk ihlal edilerek kullanılan balistik füzelerin ve hedef hassasiyeti olmadığı bilinen topçu roketlerinin sivillerin ölmesine, yaralanmasına ve geniş kapsamlı hasara yol açtığını gösteriyor.

Özellikle, son günlerde Ermenistan tarafının kullandığı topçu mermileriyle defalarca hedef alınan Azerbaycan’ın Gence şehri ile Ermenistan’ın kontrol ettiği Dağlık Karabağ bölgesinde sivillerin öldürüldüğü ve sivil yapılara ağır hasar verildiği bildirildi.

“İNSAN HAYATI VE SAVAŞ HUKUKUNA SAYGI GÖSTERİLMİYOR”

Uluslararası Af Örgütü Doğu Avrupa ve Orta Asya Direktör Vekili Denis Krivosheev, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Sivillerin yaşadığı mahallelerde balistik füzelerin ve diğer geniş alan etkili patlayıcı silahların kullanıldığına ilişkin kanıtlar, insan hayatı ve savaş hukukuna hiçbir şekilde saygı gösterilmediğine işaret ediyor.”

“Hastanelerin ve okulların hasar gördüğü, yollar ve haberleşme ağları gibi diğer türde sivil altyapıya zarar verildiği bildirilirken, fotoğraf ve video kanıtları da bu silahların yol açabileceği korkunç hasarı ortaya koyuyor” diyen Krivosheev, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Bir kez daha, çatışmanın tüm taraflarını, sivilleri korumaya öncelik vermeye ve uluslararası insancıl hukuka saygı göstermeye çağırıyoruz. Sivillerin yaşadığı bölgelerde bu tür silahların ve silah sistemlerinin kullanılmasına derhal son verilmeli.”

Uzmanların Azerbaycan’ın bölgede yasaklı misket bombaları kullanmış olabileceğini tespit etmesi üzerine Uluslararası Af Örgütü, bu silahların kullanılmaması konusunda uyarıda bulundu. Azerbaycan, misket bombalarını Ermenistan tarafının kullandığını öne sürdü; ancak Uluslararası Af Örgütü henüz bu iddiaları doğrulayamadı. Uluslararası Af Örgütü hem Azerbaycan’ı hem de Ermenistan’ı bu silahları yasaklayan uluslararası bir sözleşme olan Misket Bombalarının Yasaklanması Sözleşmesini imzalamaya çağırıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Kasap: 2 yılda 7 milyar TL buharlaştı

SONRAKİ HABER

Türk-İş ve Hak-İş'ten istihdam paketi tepkisi: Kıdem tazminatı hakkı tırpanlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa