21 Ekim 2020 06:52
Son Güncellenme Tarihi: 21 Ekim 2020 11:59

Tahir Elçi davasında avukatlar reddihakim talebinde bulundu

Tahir Elçi'nin öldürülmesiyle ilgili 5 yıl sonra açılan davanın ilk duruşmasında avukatlar mahkeme heyetinin tarafsız ve bağımsız olmadığını söyleyerek reddihakim talebinde bulundu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İnanç YILDIZ
Diyarbakır

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin katledilmesiyle ilgili 5 yıl sonra açılan davanın ilk duruşmasında SEGBİS krizi yaşandı. Küçük olan ekranda sanık polisler görülmedi, sesleri duyulmadı. Sanıkların yanlarında hakim olmaması ise usule aykırı bulunmadı. Mahkeme, sanıkların duruşma salonunda ya da müşteki avukatlarının yanında olduğu SEGBİS sisteminde savunma yapması talebini reddetti. Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın "Sanki duruşmayı bir an önce hukuksuz şekilde bitirmek istiyorsunuz. Bu hukuksuz sürecin parçası olmak istemiyoruz" dedi. Mahkeme, Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi'yi dinlemedi ve salondan çıkarmakla tehdit etti. Avukatlar mahkeme heyetinin tarafsızlığını ve bağımsızlığını yitirdiğini söyleyerek reddihakim talebinde bulundu, mahkeme reddihakim talebi konusunda karar verilmek üzere dosyayı üst mahkemeye gönderdi. Duruşma, 3 Mart tarihine ertelendi. 

DURUŞMA ÖNCESİ YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin katledilmesiyle ilgili ilk duruşma Diyarbakır 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşma öncesi yoğun güvenlik önlemleri alındı. Adliye girişi polis bariyerleriyle çevrilirken, çok sayıda TOMA, çevik kuvvet otobüsü ve zırhlı araç sevk edildi. Adliye içinde ise kalkanlı çevik kuvvet polislerinin olması dikkat çekti. duruşmayı sadece 64 kişinin takip etmesine izin verildi. Salona 20 çevik kuvvet ve 4 gazetecinin de alınmasıyla toplam 88 kişi duruşma salonunda yer aldı.  

GAZETECİLER SALONA ALINMADI

Mahkeme heyeti, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından akreditasyon verilen İHA, AA, DHA ve DW Türkçe'nin duruşmayı takip etmesine izin verdi, diğer gazeteciler salona alınmadı.  

‌Milletvekililleri Hişyar Özsoy, Remziye Tosun, Necdet İpekyüzü, Dersim Dağ, İmam Taşçıer, Mehmet Tiryaki, Sezgin Tanrıkulu, Ahmet Şık, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Siyasi İşler Danışmanı Sema Kılıçer ve çok sayıda avukat duruşmayı izlemek için hazır bulundu. İHD, TİHV, İnsan Hakları Gündem Derneği, Af Örgütü'nün olduğu kitle örgütleri de davayı izlemek için geldi. Ayrıca Antep, Dersim, Urfa, İzmir, İstanbul, Antalya, Adana'nın olduğu 68 ilin baro başkanı da duruşma için Diyarbakır'daydı. 

DURUŞMADA BİR YERİNE 3 SAVCI GÖREVLENDİRİLDİ

DuruşmaDA bir yerine üç savcının görevlendirildiği görüldü. Duruşmaya sanık polisler S.T., F.T. ile ihraç edilen polis memuru M.B ve avukatları SEGBİS ile katıldı. Şikayetçi sıfatıyla Elçi ailesi ve avukatları duruşmada hazır bulundu. Duruşmada PKK üyesi sanık Uğur Yakışır hakkında yakalama kararı olduğu belirtildi. Avukatların, Elçi davasına katılma talebine mahkeme başkanı, sanıkların sorguları ardından talepleri değerlendireceğini söyledi. Avukat Fikret İlkiz ise, çapraz sorgu yapabilmeleri ve usul gereği önce katılma talepleri hakkında karar verilmesi gerektiğini dile getirdi. 

SEGBİS KRİZİ

Elçi ailesi avukatları ise, yargılamanın etkin bir şekilde yapılabilmesi için sanıkların duruşmada hazır edilmesini istedi. Mahkeme başkanı sanıklara SEGBİS ile duruşmaya katılma konusundaki fikrini sordu. Sanıklar, Hatay, Malatya ve Elazığ'dan duruşmaya SEGBİS ile katılmak istediklerini söyledi. Bunun üzerine mahkeme heyeti, avukatların katılma ve sanıkların duruşmada hazır edilmesi taleplerini reddetti.

Avukatlar, sanıkların SEGBİS'e bağlandığı yerlerdeki talimat duruşmasına katılmayı talep etti. Avukatlar, "Sanıkların yüzünü bile göremiyoruz. O nedenle sorgu ertelensin" dedi.

Avukatlar, sanıkların SEGBİS'e katıldığı yerde hakim yoklaması yapılmasını istedi. Bir avukat. "Orada bulunmak ve soru sormak istiyoruz. Duruşmayı erteleyin" dedi. Avukat Barış Yavuz, ise "Sanığın olduğu Elazığ'daki salonda, kürsüde hakim yok. Bu durum usulle aykırı, tutanağa geçirilsin" dedi. 

Sanıkların yanında hakim olmadığı tespit edilerek tutanağa geçirildi. Mahkeme, sanıkların yanında hakim olmadan SEGBİS vasıtasıyla sorgulamanın usule aykırı olmadığını belirterek, avukatların talebini reddetti. 

İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, "SEGBİS'teki sanıklar gerçek sanıklar değil. Ben bunu iddia ediyorum. Kimlik tespiti yapamıyorsunuz. Bilmediğiniz bir kişinin sorgusunun yapmaya kalkıyorsunuz" diyerek tepki gösterdi. 

SEGBİS EKRANINDA SANIKLAR GÖRÜNMEDİ, SESLERİ DAHİ DUYULMADI

Duruşma salonunda mahkeme heyetinin arkasında küçük bir ekran bulunuyor. Ekranda üç talimat duruşmasının ve Diyarbakır'daki salonun görüntüleri var. Avukatlar sanıkları hiçbir şekilde göremiyor.

Mahkeme, avukatların sanıkların katıldığı SEGBİS duruşmasına bir sonraki celse katılabileceklerini söyleyerek, duruşmanın sanık savunması yapılması için ertelenmesini reddetti. 

Avukatlar, "Bir baro başkanı öldürülmüş, kimliği bile belli olmayan sanıkları sorguluyorsunuz" dedi. 

"BU HUKUKSUZ SÜRECİN PARÇASI OLMAK İSTEMİYORUZ"

‌Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın "Dilekçelerimize cevap vermiyorsunuz. Sanki duruşmayı bir an önce hukuksuz şekilde bitirmek istiyorsunuz. Bu hukuksuz sürecin parçası olmak istemiyoruz. 5 yıl boyunca sabırla bekledik. Biz bu durumu müzakere etmek için ara verilmesini istiyoruz" dedi.

MAHKEME REDDİHAKİM TALEBİNİ DİNLEMEYE DİRENDİ, AVUKATLARI SALONDAN ÇIKARMAK İSTEDİ

Avukatların reddihakim talebini dinlememek için direnen mahkeme, avukatları duruşmadan çıkartmaya çalıştı. Avukatların yoğun itirazı üzerine mahkeme heyeti reddihakim talebini dinledi. Avukat Mehmet Emin Aktar, tarafsız ve bağımsız davranmadığı için reddihakim talebinde bulundu. SEGBİS'nin zorunlu olmadığı sürece yüz yüzelik ilkesine aykırı olduğunu söyleyen Aktar, sanıkların yüz ifadelerinin, mimiklerinin görünmesi gerektiğini söyledi. Aktar, konuşmasına şöyle devam etti: "Bugüne kadar bir duruşma salonundan çıkarılmadım. Ancak kendi irademizle çıkabiliriz. Mahkeme heyeti bizsiz yargılama yapmak istiyor. Yargılamanın başından beri her tutumunuzla ve her talebe karşı tarafsızlığınızı yitirdiğinizi ortaya koyuyorsunuz.”

TÜRKAN ELÇİ: BURAYA GELENE KADAR SİZE GÜVENİM TAMDI

Türkan Elçi söz istedi. Elçi, "Düşüncelerimi, davadan ne beklediğimi dinleme nezaketi göstermenizi istiyorum. Buraya gelene kadar size güvenim tamdı" dedi. Mahkeme, Türkan Elçi’nin uyarılmasına, aksi halde salondan çıkarılacağına dair ihtar ara kararı verdi.

TÜRKAN ELÇİ'YE SÖZ VERİLMEMESİNE TEPKİ

Söz alan Avukat Nahit Eren, "Ekim 2015'te Tahir Elçi'nin yakalanmasına karar veren mahkeme gibi bu mahkeme heyeti de vicdanını kapatarak hareket ediyor. 5 yıldır sadece savcılığa ifade veren Türkan Elçi'nin konuşmasına izin verilmedi" dedi.

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, SEGBİS ekranının göremedikleri ile ilgili tespit yapılmasını istedi. Aydın'ın sözü kesildi. Salondan atılacağı ihtarı verilen Aydın, “Böyle bir şey yapamazsınız, bizi dışarı atamazsınız. Buyurun atın bakalım" diyerek mahkeme tepki gösterdi.

AVUKATLARDAN MAHKEME HEYETİNE: SİZİ REDDEDİYORUZ

Söz alan avukat Mahsuni Kahraman, "Mahkeme heyetinin en başta iddianameyi kabul etmemesi gerekiyor. İddianame çelişkilerle dolu. 'Ya şundadır ya bundandır' iddianamesi ile yargılama yapılamaz. Bu dosyada bir kurgu hazırlanıyor, siz de bunun araçlarısınız. Böyle bir iddianamenin hazırlanması, kabul edilmesi ve bugün sergilediğiniz tavır Şunu gösteriyor. Tahir Elçi cinayetini devlet cezasız bırakacaktır. Siz de bunun aracısınız, sizi reddediyoruz” diyerek reddihakim talebinde bulundu.

Avukat Erkan Şenses, “Avukatlar mahkemenin emir eri değildir heyetinizi reddediyoruz" dedi.
Mahkeme Başkanı avukatlara sadece başkanı mı, tüm heyeti mi reddettiklerini sordu. Avukatlar tüm heyeti reddettiklerini bildirdi.

REDDİHAKİM TALEBİ ÜST MAHKEMEYE GÖNDERİLDİ, DURUŞMA ERTELENDİ

Mahkeme, reddihakim talebi konusunda karar verilmek üzere dosyayı üst mahkemeye gönderdi. Duruşmayı 3 Mart 2020 tarihine erteledi. 

DURUŞMA SONRASI AÇIKLAMA

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin katledilmesiyle ilgili 5 yıl sonra açılan davanın ilk duruşmasının ardından yapılan açıklamada Türkan Elçi, mahkeme heyetinin sunmasına izin vermediği dilekçeyi okudu. Elçi dilekçesinde, adalet talebini dile getirerek, "Çektiğimiz bunca acıyı, mağduriyeti dipsiz karanlık bir mezbura kapatıp üzerini betonla örtmeye çalışıp, vebal yüklenmeyin Hakim Bey" diye seslendi. 

ÖNCEKİ HABER

'Yerli' otomobile Çin'den batarya gelecek

SONRAKİ HABER

Gazeteci Pakrat Estukyan: Minsk Grubu'nun misyonu barış, pratiği savaş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...