21 Ekim 2020 06:54

ÇAYKUR'da, çay paketlemede paket paket korona

ÇAYKUR'da Kovid-19 testi pozitif çıkan işçilerin sayısı artıyor. Gıda-İş, ÇAYKUR İyidere 100. Yıl Çay Paketleme Fabrikasında yaklaşık 60 işçinin Kovid-19 testinin pozitif çıktığını söyledi.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

GENÇAĞA KARAFAZLI
Rize

Rize genelinde koronavirüs vakaları artarken ÇAYKUR bünyesindeki çay fabrikası işletmelerinde koronavirüs testi pozitif çıkan işçi sayısında da her geçen gün artış yaşandığı ortaya çıktı.

2020 yılı yaş çay kampanyasının başladığı mayıs ayında ÇAYKUR’un çeşitli fabrikalarında bazı İşçilerin koronavirüs testi pozitif çıkmış ÇAYKUR bu konuda yerel medyada çıkan haberleri yalanlamaya çalışmış ancak daha sonra birçok fabrikada benzeri vakaların yaşanmasıyla ÇAYKUR 40 maddelik ‘acil sağlık eylem planı’ hayata geçirileceği açıklanmıştı.

2020 yılı yaş çay kampanyasını kapatan ancak İyidere 100. Yıl Çay Paketleme Fabrikasında kuru çay paketleme çalışmalarını sürdüren onlarca işçinin yapılan koronavirüs testlerinin pozitif çıkması ÇAYKUR işçilerini korkuttu.

DİSK'e bağlı Gıda-İş Sendikası Rize Bölge Temsilciliği işçilerin sağlığının yok sayıldığını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yayınladığı genelgeyle işçilerin haklarının da gasbedildiğini belirterek kurumda 60 işçinin koronavirüse yakalandığını söyledi.

ÇAYKUR’a bağlı İyidere 100. Yıl Çay Paketleme Fabrikasında çalışan ve testi pozitif çıkan bazı işçilerle görüştük.

İsminin açıklanmasını istemeyen ve karantina altında olan işçilerden O.S. yaşadıklarını anlattı.

“MALİYET YÜKSEK DİYE ALINAN TEDBİRLERDEN VAZGEÇİLDİ”

İşçi O.S., “ÇAYKUR 100. Yıl Paketleme Fabrikasında ilk salgın başladığı zaman yemekhanede, çay ocağında önlemler aldılar. Önce kağıt tabldotlarla yemek yiyorduk ancak daha sonra bu kaldırıldı. Metal tabldot kaplarla yemek yemeye başladık. Bütün bu önlemler daha sonra maliyetli olduğu gerekçesiyle kaldırıldı” dedi.

“DEFALARCA ‘TEST YAPILSIN DEDİK’ DUYAN OLMADI”

“Biz defalarca söyledik test yaptırtın diye, bu talebimiz yerine gelmedi bizi duyan olmadı” diyen O.S. “Bize verilen bir tek maske ve 8 saat aynı maskeyle çalışmak zorunda kaldık. Sadece dezenfektanlar doluydu işe girerken bekçiler ateş ölçerle ateşimize baktı ve içeri girdik ateş ölçerlerin çalışıp çalışmadığı ise meçhul. Fabrikanın kamera kayıtları denetim yapılıyor gözüksün yeter” ifadelerini kullandı.

“20 GÜN ÖNCE SALGIN BAŞLADI TEDBİR ALINMADI”

O.S., “20 gün önce yaş çaydan tekrar arkadaşlar geldi onlara da test falan yapılmadı. Daha sonra salgın fabrikada arttı ve ondan sonra olay patladı. Bize son akşam telefon geldi ‘işe gelmeyin’ diye sonra sağlık kurulu toplanmış tekrardan işe gelmemiz söylendi. Anlayacağınız sağlık kuruluna baskı yapıldı. Sabah aradılar ‘herkes test yaptırsın’ diye sonuç ortada 15 hasta herkes karantinada” dedi.

“NE SENDİKA NE İŞVEREN…”

ÇAYKUR’da yetkili sendika Öz Gıda İş’in ise bu yaşananlardan sonra kimseyi aramadığını söyleyen işçiler, “Karantinaya alındık sonra ne sendika ne işveren aramadı. Bizim çoluk çocuğumuz yok mu? Sağlıkçılar geldi, önce kendilerini test yaptırdılar kalan malzeme de işçilere yetmedi. Bir gün sonra tüm işçiler test olduk sonuç 15 kişi pozitif, bir vardiya zaten toplamda 35 kişi” diyerek yaşadıklarını anlattı.

O.S, “Onlara sorsanız ‘bir çay paketimi yoksa işçi sağlığımı önemli’ diye kesinlikle ‘bir çay paketi’ derler” dedi.

“BİZİ KOBAY OLARAK KULLANDILAR”

“Bir aileye Rize teslim olursa” diyerek AKP İl Başkanı İshak Alim ile ağabeyi ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim’i kasteden işçi, “sonuç bu olur, kimseyi takmıyorlar” ifadelerini kullandı.

Sendikaya da tepki gösteren işçiler, “Sendikaya gelince sendika diye bir şey yok, onlar yolunda işverenle bir olmuşlar bizim sorunlarımızla ilgilenen yok, daha ne deyim Allah’ından bulsunlar bizi kobay olarak kullandılar” dedi.

GIDA-İŞ TEPKİ GÖSTERDİ

ÇAYKUR İyidere 100. Yıl Çay Paketleme Fabrikasında yaklaşık 60 işçinin Kovid-19 testinin pozitif çıktığını söyleyen DİSK/Gıda-İş Sendikası Rize Bölge Temsilcisi Ramazan Sarıoğlu, işçilerin yaşamlarının tehlikeye atıldığını, yetkili sendika başta olmak üzere işverenin işçilerin sağlığıyla ilgilenmediğini belirterek yaşananlara tepki gösterdi.

Sarıoğlu, “Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü 2020 yılı yaş çay kampanyası başladığında 40 maddelik acil sağlık önlemleri paketi açıkladığını duyurmuştu. 2020 yılı yaş çay kampanyası bitti ama bu paketin içeriğinin ne olduğu konusunda bugüne kadar hiçbir şey öğrenemedik. Öğrendiğimiz tek şey fabrikalara giren işçilerin ateşlerinin ölçülmesi, ellerin yıkanması ve 8 saat süresince takılan bir maske. Bunun dışında bir bilgi yok” dedi.

“İŞÇİLERE ‘SUSUN’ DİYE BASKI YAPIYORLAR”

“Bugün ÇAYKUR yetkilileri yine vurdum duymaz tavrılar içerisindeler” diyen Sarıoğlu, “100. Yıl Çay Fabrikası adeta patlamış durumda. En az 60 işçi arkadaşımız virüse yakalandı. Bunlar karantina altında. Bunlarla ne işveren ne de yetkili sendika olduğunu iddia eden Öz Gıda İş ilgilenmiyor. İşçi arkadaşlarımıza bu olayı duyurmayın uyarısında bulunarak yaşananları gizlemeye çalışıyorlar. Bir anlamda susmaları için baskı uyguluyorlar” ifadelerini kullandı.

“CUMHURBAŞKANIN GENELGESİNİ TAKMIYORLAR”

Sarıoğlu, “Cumhurbaşkanlığının yayınladığı, ‘Kamuda çalışan ve hasta olan işçilerin idari izin sayılması’ ile ilgili genelgeye rağmen ÇAYKUR bu genelgeyi uygulamıyorlar. Hasta olan onlarca işçi idari izinli sayılması gerekirken ÇAYKUR işçilere senelik izinlerini kullandırarak ikinci mağduriyet yaşatarak emeklerini sömürüyor. Cumhurbaşkanlığı genelgesini bile takmıyorlar. Bir yandan koronavirüs ile mücadele eden ve yaşam mücadelesi veren işçi kardeşlerimizin hakları da gasbediliyor. Bunu kabul etmiyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İş merkezindeki 'radyoaktif madde' ibareli kapsül boş çıktı

SONRAKİ HABER

Üretici destek beklerken; Erdoğan hububat ithalatında gümrük vergisini sıfırladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...