20 Ekim 2020 14:16

Fransa’da birçok işçi eylemi gerçekleşti

Fransa’nın birçok kenti geçen hafta işçi eylemlerine sahne oldu. Belediyeden itfaiyeye, sağlıktan sanayiye çeşitli sektörlerde çalışan işçi ve emekçiler, alanlara çıkarak taleplerini dile getirdi.

Fotoğraflar: CGT

Paylaş

Kıvanç DEMİR
Stasbourg

Fransa’nın çeşitli kentlerinde geçen hafta irili ufaklı işçi ve emekçi eylemleri gerçekleştirildi.

LYON BELEDİYE EMEKÇİLERİ

Lyon'da belediye bünyesinde çalışan kamu emekçileri, personel eksikliğinin giderilmesi, ücret zammı, iş organizasyonunun yeniden ve insanca koşullar gözetilerek düzenlenmesi ile aşırı iş yükünün azaltılması talepleri için mücadele ediyor.

Greve çıkan emekçiler, ücret zammı, işsizlik hizmeti bölümünün yeninden düzenlenmesi ve 10 yeni personel alımı taleplerini kabul ettirdiklerini duyurdular.

SAĞLIK EMEKÇİLERİ

15-16 Ekim’de Paris, Marsilya, Lyon, Nice, Nantes, Toulouse gibi birçok şehirde taleplerini haykıran sağlık emekçilerinin de mücadelesi sürüyor.

Macron hükümetinin işçileri bölmek için uygulamaya koyduğu herkese farklı maaş ve prim stratejisine, kötü iş koşullarına karşı çıkan ve yeni personel alınması gerekliliğine dikkat çeken protestolar düzenlediler.

Sağlıkçıların talebi, sağlık personeli, sosyal hizmet emekçileri ve huzur evi çalışanlarının eşit prim alması ve maaşların arttırılması. Ayrıca gerekli önlem ve malzeme yetersizliğinin acilen giderilerek kötü çalışma koşullarının düzeltilmesini istiyorlar. Sağlıkçılar yeni personel alımı ve işten çıkarılmaların yasaklanmasını da talep ediyor.

PUNCH FABRİKASI İŞÇİLERİ

PUNCH fabrikası işçileri de işten atmalara karşı, insanca çalışma koşulları için iş bıraktı.

15 Ekim günü, Strasburg’da bulunan PUNCH Powerglide (eski ismiyle General Motors) işçileri iş durdurdu. Genel İş Konfederasyonu (CGT) sendikasının öncülüğünde gerçekleşen eylem, yönetimin yeni toplu iş sözleşmesi dayatmasına karşı, haftalık sabit 35 saat çalışma süresini korumak, karantina süresince düşük verilen maaşların geri kalanının işçilere iade edilmesi, yeni işçi alımı, maaşların arttırılması ve uzun yıllardır fabrikada çalışan Malek isimli işçinin işten atılması kararından vazgeçilmesi olarak öne çıktı.  

İTFAİYE ÇALIŞANLARI

Lille’de ise itfaiye çalışanları kötü iş koşullarına karşı, verilmeyen primleri için eylem gerçekleştirdi.

Lille şehrine bağlı Tourcing ilçesinde 700’ün üzerinde itfaiye çalışanı bir araya gelerek 12 Ekim günü yürüyüş gerçekleştirdi.

Birçok sendikanın inisiyatifiyle birlikte itfaiyeciler, Tourcing’de bulunan yangın söndürme ve kurtarma merkezinin önünde toplanarak taleplerini haykırdılar.

İtfaiyeciler; profesyonel ve gönüllü çalışanların çalışma koşullarının gittikçe kötüleşmesi, kamu hizmetinin ortadan kaldırılmak istenmesi, yangınlar ve koronavirüse bağlı primlerin verilmemesine karşı taleplerini dile getidi.

MARKET ÇALIŞANLARI GREVİ

16 Ekim günü Grenoble’un Saint Martin D’Heres kentinde bulunan Casino Market’teki grev, çalışanlarının yüzde 92’sinin katılımıyla gerçekleşti.

CGT, FO ve CFDT sendikalarına bağlı işçilerin ortak çağrısıyla gerçekleşen bu eylemde, kötü iş koşulları ve market içindeki organizasyonsuzluğun yeniden işçiler lehine düzenlenmesi ve iyileştirilmesi talebi öne çıktı.

PSA FABRİKASINDA İŞ BIRAKMA

Mulhouse’daki PSA fabrikasında çalışan taşeron işçiler de greve çıktı.

15 Ekim günü yayımladıkları basın açıklamasıyla, PSA ile ortak çalışan VEOLIA şirketi için taşeronluk yapan SPTI firmasının işçileri, fabrika önünde sabah ve öğle vardiyası işçilerinin iş değişimleri sırasında eylem gerçekleştirdi.

CGT ve FO sendikasına üye işçilerin ortak düzenlediği bu eylemde, 300 avro maaş zammı, ikinci prim hakkı ve 13’üncü aylık talep edildi.

SPTI işçilerinin, Sochaux PSA’da çalışan iş arkadaşlarıyla hem dayanışmada bulunmak hem de Sachaux’da yapılan 3 grevin tecrübelerinden yararlanmak için temasa geçtikleri belirtildi.

PSA fabrikaları ve onlara bağlı taşeron firmalarda çalışan işçilerin (süreli-süresiz kontratlılar, stajyerler, çıraklar, interimler) sorunlarının ortak olduğu, herkesin çalışma koşullarının kötüleştiği ve maaş yükselmediğine vurgu yapıyor.

İşçiler, PSA ve VEOLIA gibi büyük tekellerin sağlık krizi döneminde hem hükümetten yardım alarak milyarlarca avro kâr ettikleri bir dönemde, yeni işçi alımları ve maaşların arttırılmasının insanca yaşamak adına acil olduğunu belirtiyor.

ÖNCEKİ HABER

İzlanda’da oy kullanma yaşı 16’ya düşürülmek isteniyor

SONRAKİ HABER

"Gizli tanık" beyanlarıyla yargılanan eş başkanlar Öncü ve Yılmaz tahliye edilmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa