20 Ekim 2020 23:22

Deniz Gezmiş Parkı’nın ismi Deprem Parkı olarak değiştirildii: İsminden korkuyorlar

Deniz Gezmiş Parkı’nın ismi Deprem Parkı olarak değiştirilmesine mahalleli “Mahallenin adı nasıl 1 Mayıs ise parkının adı da Deniz Gezmiş Parkı’dır” diye tepki gösterdi.

Fotoğraf: Mehmet Sinan Ayçiçek/Evrensel

Paylaş

Mehmet Sinan AYÇİÇEK
İstanbul

1 Mayıs Mahallesi’nde bulunan Deniz Gezmiş Parkı’nın ismi Deprem Parkı olarak değiştirildi. Ataşehir Belediyesi isim değişikliğinin Kaymakamlıktan gelen yazı üzerine gerçekleştiğini öne sürerken mahalle halkı Deniz Gezmiş isminden korktuklarını belirterek; “Mahalle halkı için mahallenin adı nasıl 1 Mayıs ise parkın adı da Deniz Gezmiş Parkı’dır” diye tepki gösterdi.

Deniz Gezmiş Parkı’nın adının değiştirilmesi sürecini aktaran Mustafa Kemal Mahallesi Muhtarı Ali Rıza Saraçoğlu, parkın adının değiştirilmesi için İçişleri Bakanlığının Valiliğe, Valiliğin de Kaymakamlığa yazı gönderdiğini ve Kaymakamlıktan gelen talimat üzerine belediye çalışanlarının tabelayı apar topar söktüğünü belirtti. 

Mahalle halkının bu duruma tepkili olduğunu hatta belediyeye yürümek istediklerini belirten Saraçoğlu, bu talimatı verenlerin Deniz Gezmiş’in adından korktuklarını belirtti.

Geçtiğimiz haftalarda askıya çıkan Mustafa Kemal ve Aşık Veysel Mahallelerini kapsayan imar planı ile ilgili de konuşan Saraçoğlu, ‘’Etrafımızdaki mahallelerde 2.5 emsal verilirken bize neden 2 emsal veriliyor?​’’ dedi.

Park’ın adının değiştirilmesinin Valiliğin tasarrufu olduğunu belirten Aşık Veysel Mahallesi Muhtarı Hasgül Bakır, askıya çıkarılan imar planı ile ilgili olarak da ‘’İmar planının 2.5 emsal olarak ve bir an önce çıkmasını istiyoruz’’ dedi. İmar planının geciktirilmesinin siyasi olduğunu belirten Bakır, mahalle halkının yüzde 80’inin bunu talep ettiğini sözlerine ekledi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cemevi Ataşehir Şube Başkanı Hüsrev Kaya

"MAHALLE BİZİM İÇİN NASIL 1 MAYIS İSE ORASI DA DENİZ GEZMİŞ PARKI’DIR"

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cemevi Ataşehir Şube Başkanı Hüsrev Kaya, parkın adının değiştirilmesinin halkta tepkiye yol açtığını, parkın adının yeniden Deniz Gezmiş Parkı olarak düzenlenmesi için mücadele edeceklerini ifade ederek; “Mahalle halkı için mahallenin adı nasıl 1 Mayıs ise parkın adı da Deniz Gezmiş Parkı’dır” dedi.

İmar planı ile ilgili de kentsel dönüşümün mağduriyetlere yol açtığını ifade eden Kaya, mahallenin Alevilerin yoğunlukta yaşadığı mahalle olduğunu ve askıya çıkan planda yer alan üç cami projesinin mahallenin dokusuyla oynanmak istendiğinin bir göstergesi olduğunu belirtti. 

Mustafa Kemal Mahallesi Eski Muhtarı Cuma Kaya

"O İSİM MUTLAKA BİR GÜN ORAYA YENİDEN VERİLECEKTİR"

Parkın adının 1 Mayıs Mahallesi’ne yakışır bir ad olduğunu ifade eden Mustafa Kemal Mahallesi Eski Muhtarı Cuma Kaya, burada yaşayan herkesin bu isme sahip çıkmaları gerektiğinin altını çizdi. İsmin bir gün mutlaka yeniden o parka verileceğinden umutlu olduğunu sözlerine ekledi.

"PARKIMIZIN ADINI GERİ İSTİYORUZ"

Parkın isminin yeniden verilmesini istediğini belirten mahalle esnafından Lütfiye Doğan, parkının adının değiştirilmesinden sonra oraya gitmek istemediğini, parkın adının hiçbir gerekçe gösterilmeden değiştirilmesinin doğru olmadığını belirtti.

Mahallede kahvehane çalışanı olan Düzgün Bayır da parkın adının değiştirilmesine tepki göstererek “Deniz Gezmiş halkçı, şahsi çıkar peşinde koşmayan bir değerdir, parka yeniden onun adının verilmesini istiyorum” dedi.

HDP İlçe Yöneticisi Mustafa İğde

"İNDİRİLEN SADECE BİR TABELA DEĞİL"

Saldırının sadece bu parkla sınırlı olmadığını belirten HDP İlçe Yöneticisi Mustafa İğde yaşanan süreci ‘’İndirilen sadece bir tabela değil. Tabelayla birlikte bir geçmişi yok etmek istiyorlar insanların belleğinde, hafızasında.’’ sözleri ile özetledi. Yapılmak istenenin insanların geçmişle bugün arasındaki bağı koparmak olduğunu ifade eden İğde, parka adının yeniden verilmesinin yolu topyekün sahiplenmekten geçtiğini belirtti.

Deniz Gezmiş’in yaşadığı dönemde sadece öğrencilerin değil; işçilerin, emekçilerin de önderi olduğunu ifade eden 1 Mayıs Mahallesi Meclis Üyesi İhsan Polat, parka adının yeniden verilmesi için imza kampanyası başlattıklarını ve parka adının yeniden verilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Prof. Dr. Adnan Gümüş: Erdoğan, gençlerin genç olmasından korkuyor

SONRAKİ HABER

Toplumsal muhalefet değil, sınıf mücadelesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...