20 Ekim 2020 11:54

Prof. Dr. Adnan Gümüş: Erdoğan, gençlerin genç olmasından korkuyor

Erdoğan'ın "18 yılda eğitim, kültürde arzu ettiğimiz ilerlemeyi sağlayamadık” sözlerini değerlendiren Prof. Dr. Adnan Gümüş: Erdoğan, gençlerin genç olmasını istemiyor.

Fotoğraf: İsa Terli/AA

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İbn Haldun Üniversitesi Külliyesi açılış töreninde yaptığı konuşmada, eğitim-öğretim alanında ‘reform’ yapılması gerektiğini söyledi. Erdoğan, “Fikri iktidarımızı hâlâ tesis edemediğimiz kanaatindeyim. Gerçek iktidarın fikri iktidar olduğunu iyi biliyoruz. Tek tek bireylerden başlayarak, toplumun tamamına uzanan fikri iktidar yolu zor ve zahmetli bir süreçtir. Kendimi bu konuda mahzun hissediyorum. 18 yılda her alanda tarihi eserlere ve hizmetlere imza attığımızı eğitim, kültürde arzu ettiğimiz ilerlemeyi sağlayamadığımızı düşünüyorum” dedi.

“18 yılda eğitim, kültürde arzu ettiğimiz ilerlemeyi sağlayamadık” diyen Erdoğan’ın gerçekte neye üzüldüğünü sorduğumuz Prof. Dr. Adnan Gümüş, Erdoğan’ın gençlerin genç olmasına üzüldüğüne dikkat çekerek, “Gençlerin genç olmasını istemiyor. Eskide kalarak, aynı şeyleri tekrarlayarak gençlik olmaz. Bunu başaramayacaklar” dedi. Gençlere gelişecek olanakların verilmesi gerektiğini belirten Gümüş, bunun yolunun da bilimsel, özgürlükçü eğitimden geçtiğini belirti.  

"ESKİDE KALARAK GENÇLİK OLMAZ"

Gümüş, aslında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gençlerin genç olmasına üzüldüğüne dikkat çekerek, “Gençlerin genç olmasını istemiyor. Çünkü söylediklerinde büyük bir çelişki ve boşluk var. Gençlik ne demek? Gelişme, serpilme, büyüme, dönüşme demek. Erdoğan’ın önceki gün söylediği ‘Gençlerin genç olmasına karşı ne yapabiliriz’dir. İçinden çıkılmaz, mümkün olmayacak bir arayış içinde. Onun için önce kendisiyle yüzleşmesi gerekiyor. Söylediğinin ne anlama geldiğiyle yüzleşmesi gerekiyor. Eskide kalarak, aynı şeyleri tekrarlayarak gençlik olmaz. Gençliğin kendisini yenilemesi gerek. Her canlı dünyayı kendisi gibi yaşar. Bir başkası gibi yaşamamızı isteyen bizim yaşamımızı istemeyendir” dedi.  

"GENÇLERİN FİZİĞE, KİMYAYA, YÜZMEYE, KAYAĞA İHTİYACI VAR"

Cumhurbaşkanı ve bütün AKP’li politikacıların sırtını dayayıp yeniden düşünmesi gerektiğini söyleyen Gümüş, “İktidarın ‘Biz gençlikten yana mıyız, gençliğin gelişmesini istiyor muyuz’ bunu tekrar sorması gerekiyor. Eğer iyi bir gençlik isteniyorsa, gençlerin olanaklara, dünyanın bütün coğrafyalarını, evreni, bütün kültürleri tanımaya ihtiyacı var. Fiziğe, kimyaya, sosyolojiye, psikolojiye ihtiyacı var. Yüzmeye, dağlarda kayak yapmaya ihtiyacı var. İşe ihtiyacı var. Yaşama olanaklarına ihtiyacı var. Müzelere, kütüphanelere ve kendi olabilme durumlarına ihtiyaçları var. Ama tam tersi böyle bir gençlikten korkuluyor ve böyle bir gençlik olmamasına yönelik, gençliği yok etmeye yönelik bir söylem söz konusu. Söyledikleri genç olmasın. Ne olsun? Nasıl tanımladıysalar öyle olsun. ‘Biz ne söylüyorsak öyle olsun’. O zaman gençlik olur mu?​” diye sordu.

Gümüş, aslında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Eğitimi ihmal ettik” sözünün bir itiraf olduğunu belirterek “Çok önemli bir noktaya farkına varmadan atladı. İçine daldı ve boğuldu. ‘Biz bunları yapmıyoruz’ dedi. ‘Biz gençlik yetiştirmiyoruz, biz çocuk yetiştirmiyoruz, çocuğa gence saygı duymuyoruz onun gelişimini sağlamıyoruz’ dedi. Geleneklere geri dönüş gençliği yok saymaktır. Değişimi, dönüşümü yok saymaktır. İnsan oluşu yok saymaktır. Canlılığı, yaşamı yok saymaktır.  Onun için ‘Biz hepsini yok sayıyoruz. Bütün bunları yapmıyoruz. Başaramıyoruz. Yaşamdan yana gelişimden yana, değişim ve dönüşümden yana değiliz, bilgi bilimleri veremiyoruz. Israrla bugüne ait olmayanı aktarmaya çalışıyoruz. Israrla onları bizim tanımladığımız olmaya zorluyoruz’u itiraf etti” dedi. 

"BİLİMSEL, ÖZGÜRLÜKÇÜ EĞİTİMİN ÖNÜ AÇILMALI"

Gümüş son olarak şunları söyledi: “İktidar gençliğin kendi biçtikleri role girmeleri için uğraşıyor. Böyle bir insan ve gençlik olmaz. Böyle bir dünya olmaz. Biri bize rol biçemez. Biri bizi bir kaba koyamaz. Burada gençlerin, bilgi, beceri ve duyarlılıklarını artırmaya yönelik bir kasıt var mı? Yok. ‘Gençler, bizi aşacaklar, mevcut geleneklerimizi aşacaklar, mevcut durumumuzu aşacaklar, yeni bir dünyaya, yeni ufuklara açılacaklar’. Böyle bir özlem var mı, yok. Boşuna uğraşıyorlar. Bırakın gençler gelişsin. Gençlere gelişecek olanak verelim. Bunun yolu da bilimsel, özgürlükçü eğitimdir.”

ÖNCEKİ HABER

Okullarda vakalar artıyor | Bursa'da 20'den fazla öğretmen Kovid-19'a yakalandı

SONRAKİ HABER

Deniz Gezmiş Parkı’nın ismi Deprem Parkı olarak değiştirildii: İsminden korkuyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...